Avrupa ülkeleri Devlet Başkanları, Avrupa Komisyonu’ndan, Türkiye’ye, AB’ye katılım öncesi verilen maddi yardımın gözden geçirilmesini istedi.

Türkiye’ye aday ülke olarak, 2014-2020 yılları arasında 4.4 milyardan fazla maddi yardım ayrılmıştı. Geçtiğimiz yaz başarısız olan darbe girişiminden sonra ve Türkiye’de hızla değişen siyasi dengeler sonrası Ankara ve AB arasındaki ilişkiler gölgelenmişti. Almanya Başbakanı Angela Merkel dün akşam toplantı sonrası verilen yemekte “Türkiye’de insan hakları korunduğu sürece AB için aday üyelik konumunda durabilir fakat bu konuyu incelememiz gerekiyor” dedi.

Türkiye’yi aday ülke olma konumundan çıkarmak için henüz oy birliğinin olmadığını söyleyen Merkel, Türkiye’ye verilecek mali desteğin azaltılması konusunda anlaştıklarını söyledi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte’de Merkel’e destek vererek, “İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü gelişimini daha fazla kontrol etmeli ve harcamalarımızı ona göre yapmalıyız” dedi.

Avrupa ülkesi liderleri, İran ve Kuzey Kore hakkında da görüştü. ABD Başkanı Donald Trump’un İran’ın nükleer anlaşmanın şartlarına riayet etmediğini açıklamasının ardından AB liderleri bu anlaşmayı desteklediklerini ve anlaşmadan çekilmenin ABD’ye zarar vereceğini söyledi.

Kuzey Kore’nin hakkında ise Avrupa Birliği, Pyongyang, BM kararlarına uymadığı halde ve nükleer balistik füze programlarının geç kalmaması halinde yeni adımlar atacağı ile tehdit etti.