ANKARA (AA) - Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva, Rus uçağının düşürülmesine ilişkin, "Türkiye'nin kendi sınır ihlallerine cevap verme hakkı vardır. Türkiye'nin bu konudaki haklılığını kimse tartışamaz" dedi.

Gölbaşı Belediyesi, Bayırbucak Türkmenleri için 3 tır yardım malzemesini törenle Suriye sınırına gönderdi.

Törende konuşan Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Paşayeva, Türkiye'nin kendi sınırlarını koruma hakkına sahip olduğunu belirterek, "Türkiye'nin kendi sınır ihlallerine cevap verme hakkı vardır. Türkiye'nin bu konudaki haklılığını kimse tartışamaz. Ama maalesef Rus yetkilileri ve politikacıları bu konuyu daha da gerginleştirerek ve tırmandırarak hareket ediyorlar" diye konuştu. 

Türkiye'nin gerginleşme olmasın diye adımlar attığını vurgulayan Paşayeva, Azerbaycan olarak bu gerginliğin tırmanmaması için ara bulucu olmaya hazır olduklarını bildirdi.

Kardeş ülke olarak gördükleri Türkiye'nin her zaman yanında olduklarını anlatan Paşayeva, "Sayın Davutoğlu'nun Bakü ziyaretinde de bunu söyledik. Ancak Rus yetkililerinin öğrencilere ve çalışanlara yönelik uyguladığı ambargolar, baskılar, basın aracılığıyla Türkiye hakkında söyledikleri hoş olmayan çirkin söylemler, adaletsiz yaklaşımları bizi ciddi şekilde üzüyor" dedi. 

- Sözde Ermeni soykırımı iddiaları

Paşayeva, Türklerin hiçbir zaman Ermenilere soykırım yapmadığını da vurguladı.

Tersine Ermenistan'ın 20. yüzyıl öncesinde çeteleri de arkasına alarak hem Anadolu'da hem Azerbaycan'da soykırım yaptığını ifade eden Paşayeva, şöyle konuştu:

"20. yüzyılın sonunda da Hocalı'da bu soykırımı yapmışlardır. Maalesef  Rus Parlamentosu Hocalı'da yapılan bu soykırımı hiç konuşmadı ancak sözde Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılması yasasını getirdi. Bu uçak olayından sonra soykırım konularının hemen gündeme getirilmesi bu gerginliği daha da tırmandıran yaklaşımlardır. Rusya'da yaşayan Azerbaycan Türkleri buna itirazını bildirmiştir. Bu konuların parlamentoya getirilmesi, yasa haline getirilmesi Türkiye ile birlikte Rusya ve Azerbaycan ilişkilerine de zarar verir. Eğer siz soykırımı tartışmak istiyorsanız Hocalı'da yapılan soykırımı tartışın ve karara bağlayın. Bugün 1 milyon insan evine dönemiyor Ermenistan işgalinden dolayı."

Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesiyle ilgili Çeçen lider Kadirov'un Türkiye'yi ihanetle suçlayan açıklamalarını doğru bulmadığını da vurgulayan Paşayeva, Türkiye'yi tehdit edecek bir dille konuşulmaması gerektiğine işaret etti.

Çeçenlerin büyük bölümünün Kadirov'un düşüncesinde olmadığını ifade eden Paşayeva, "Çeçenler de kardeşlerimiz ve kardeşlerimizin bir ferdinden de olsa böyle şeyler duymak hoşumuza gitmedi. Bu yüzden biz kendisinden gerginliği azaltacak açıklamaları daha doğru bulurduk" dedi.

Törene Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, Azerbaycan, Kerkük, Kırım, Doğu Türkistan, Kosova, Filistin, Suriye, Mısır ve Hindistan'dan gelen şair ve aşıklar da katıldı.