Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ’’Bu yıl içerisinde 3 bin 500 adli ve idari yargı hakim ve savcısı alımı için sınav açacağız’’ dedi.

Bakan Bozdağ, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde yapımına başlanılan adalet sarayının temel atma törenine katıldı. Çorlu’da temel atma töreni öncesi yaptığı konuşmada, 3 bin 500 adli ve idari yargı hakim ve savcısı alımı için sınav açacakları müjdesini veren Bakan Bozdağ, "Bugüne kadar Türkiye’nin dört bir yanında bulunan adliye binaları maalesef arzu edilen nitelikte değildi. Pek çok yerde merdiven altlarında bazı yerlerde dükkanlarda ve bodrum katlarda adliye binaları vardı. Türkiye’nin büyüklüğüne adliyenin büyüklüğüne yakışmayan yapıların içerisinde maalesef adalet hizmeti sunulmaya çalışılıyordu. Avukatlık yaptığım dönemlerde bu manzaradan fevkalade rahatsızlık duyduğumu ifade etmek istedim. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye’mizde 180 tane adliye sarayını faaliyete geçirmiş durumdayız. Son derece önemli bir değişikliği adliye binaları açısından yaptık. Hem mimarı bakımından kişilikli, kimlikli binalar kazandırdık ülkemize, illerimize, ilçelerimize hem de adli hizmetlerin daha rahat mekanlarda daha iyi bir şeklide, daha kaliteli bir biçimde verilmesinin yolunu açtık. Şu anda yapımı devam eden 40 adliye sarayı binamız var, proje halinde olanlar var ama önümüzdeki 5 yıl içeresinde Türkiye’nin adliye sarayı konusundaki ihtiyaçlarını tamamlamayı hükümet olarak hedefliyoruz" dedi

"PERSONEL KONUSUNDA DA ÇOK CİDDİ ADIMLAR ATTIK"

Personel konusunda da çok ciddi adımlar attıklarını sözlerine ekleyen Bakan Bozdağ, 2002’de 26 bin civarında personel sayısını 52 bin civarına çıkardıklarını kaydetti. Personel sayısını yıl sonuna kadar 60 bine çıkarmayı hedeflediklerini belirten Bakan Bozdağ, "Bu sene içerisinde aldıklarımıza ilaveten 5 bin daha zabıt katibi ve diğer adli personel alımını yıl sonuna kadar yapmayı hedefliyoruz. Amacımız bu hizmetleri sunacakların sayısının çok daha iyi bir noktaya gelmesidir" diye konuştu.

"HAKİM VE SAVCI SAYILARINDA DA PROBLEMLER VARDI"

Hakim ve savcı sayılarında da Türkiye’de ciddi problemler olduğuna dikkat çeken Bakan Bozdağ, "2002 yılında Türkiye’de 9 bin 349 hakim ve savcı vardı. Şu an itibariyle 13 bin 969 hakim, savcı gibi idari personelimiz bulunmaktadır. Bu yıl içerisinde 3 bin 500 adli yargı hakim ve savcı alımı için sınav açacağız. Yıl sonuna kadar yazılı sınav bitecek önümüzdeki yıl içerisinde de mülakatlarla beraber yeni adli ve savcılarımız görev yapma imkanı bulacaktır. Bundan sonra ki süreçte kademeli olarak hukuk fakültesi mezunlarından doğrudan hakim ve savcı alımını azaltmaya ve sonunda tamamen ortadan kaldırmaya doğru gideceğiz" açıklamasında bulundu.

Bundan sonraki süreçte kademeli olarak hukuk fakültesi mezunlarından doğrudan hakim ve savcı alımını azaltmaya ve sonunda tamamen ortadan kaldırmaya doğru gideceklerinin altını çizen Bakan Bozdağ, "Şu anda biliyorsunuz mecliste bulunan bir kanun teklifi var. Adalet komisyonundan alt komisyona havale edildi orada görüşüldü, şimdi üst komisyona geldi Kasım’ın başında inşallah üst komisyonda görüşeceğiz. Orada avukatlıktan hakim ve savcılığa geçiş için 5 yıl avukatlık yapma şartını 2 yıla çekiyoruz böylelikle daha fazla avukatın buraya müracaatının önünü açıyoruz. Öte yandan hukuk fakültesi mezunlarının hakim ve savcı doğrudan olma sayısını aşağı doğru çekiyoruz. Bir kaç yıldan sonra hukuk fakültesi mezunları değil belli bir sure avukatlık yapmış olanların sınava girdiği hakim ve savcı olduğu bir sisteme geçmiş olacağız" dedi.

Bakan Bozdağ, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Özlem Yemişçi, Ziyaeddin Akbulut ve diğer yetkililer ile birlikte Çorlu Yeni Adalet Sarayı’nın temelini attı. Çorlu’da yoğun yağmur altında gerçekleşen programın ardından Bakan Bozdağ, ilçeden ayrıldı.