Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, zehirli ayakkabılarla ilgili, “O ayakkabılara benzeyen ayakkabı aldığını düşünen vatandaşlarımız varsa, bundan emin olmak için getirsinler, hemen tahlile gönderiyoruz vatandaşlarımız en ufak maliyete katlanmadan. Bu şekilde ayakkabıların zararlı madde içerip içermediğine emin olmalarını sağlıyoruz. Tüketici hakları çerçevesinde onların mağduriyetini giderecek adımları atıyoruz” dedi.

Bakan Canikli, Esnaf ve Sanatkarlar Şurası ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Bakan Canikli, gazetecilerin zehirli ayakkabı konusundaki sorularını da cevapladı. Zehirli ayakkabılar konusunda takiplerinin devam ettiğini vurgulayan Bakan Canikli, "Tüketicilerimiz eğer bu ayakkabılardan satın almışlar ise, bilgi sahibi olmuşlarsa, bunu Bakanlığımızla paylaşarak üzerine gitmemiz ve kendi mağduriyetlerini ortadan kaldırmak için bizi bilgilendirmelerini istiyoruz. Biz şu anda hem gümrük mevzuatının Bakanlığımıza verdiği yetki hem de perakende ticaretin Bakanlığımıza verdiği yetki çerçevesinde iki koldan bu ayakkabıların takibini yapıyoruz ve bir kısmının izlerine ulaştığımızı tahmin ediyoruz. Numuneler alındı. İstanbul ve İstanbul dışındaki yerlerde 24 ayakkabı tipinden 12 tanesinin izlerine ulaştık. Ama nihai olarak ’bu ayakkabılardır’ diyebilmemiz için tahlile gönderdik. Sonuçları bekliyoruz. Ondan sonra ancak net olarak ayakkabıların kayıt dışı imha edilmesi gerekirken piyasaya sürülen ayakkabı olduğuna karar verebiliriz. Birkaç gün içinde bu tahlil sonuçları çıkmış olacak" diye konuştu.

Ayakkabıların piyasaya sürülmesine ilişkin olarak ihmalin söz konusu olduğunu söyleyen Canikli, "Bu ayakkabılar imha edilene kadar geçici depolarda muhafaza edilmektedir. Depoların sorumlusu insanlar var. Hem Bakanlığımızın elemanları olarak insanlar hem de yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri var. Bunların sorumluluğu var. Onunla ilgili gereken soruşturmalar yapılıyor” şeklinde konuştu.

Antrepo rejimi ile ilgili ciddi radikal tedbirlerin alındığına dikkat çeken Bakan Canikli, depo sorumluların sorumluluğunun arttırıldığını ve kamera sisteminin zorunlu hale getirildiğini belirtti. Canikli, ayakkabı modeli ve şirketin belirlendiğine ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

“O ayakkabılara benzeyen ayakkabı aldığını düşünen vatandaşlarımız varsa, bundan emin olmak için getirsinler, hemen tahlile gönderiyoruz vatandaşlarımız en ufak maliyete katlanmadan. Bu şekilde ayakkabıların zararlı madde içerip içermediğine emin olmalarını sağlıyoruz. Tüketici hakları çerçevesinde onların mağduriyetini giderecek adımları atıyoruz. Üzerinde bir takım markalar var. Marka tarafından mı yapıldı yoksa başkaları tarafından mı taklit edildi bilmiyoruz. Araştırmalarımız devam ediyor.”

Bakan Canikli, “Biz bu işi yapanların ensesindeyiz. Tespit ettiğimiz ayakkabıların onlara ait olduğunu tahmin ediyoruz. Yasal süreç devam ediyor. Firmalar, firma sahiplerini, başka firmaları hepsini masaya yatırıyoruz. Böyle bir olay tespit ettiğimizde aklınıza gelebilecek her türlü ihtimali değerlendiriyoruz, inceliyoruz. Olabilecek bütün bağlantıları, ihtimallerini dikkate alarak kapsamlı araştırma ve soruşturma yapıyoruz. Tamamen çökertme amacıyla, bütün bağlantılarıyla varsa tespit ederek çökertme amacıyla yapıyoruz” dedi.