Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fethullah Gülen’in ABD’den iadesinin istenip istemeyeceğiyle ilgili, “Yargının bundan sonra şahıslarla ilgili alacağı kararı kimlerin takip edeceği, nasıl isteneceği, kırmızı bültene girip girmeyeceği zaten hukukta var. Kararlar çıktıktan sonra kanunlar çerçevesinde devletimizin kurumları gereğini yapar” dedi.

Antalya’nın Alanya ilçesine gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alanya Kaymakamlığı’nı ziyaret etti. Kaymakam Dr. Hasan Tanrıseven ve kurum amirleri tarafından karşılanan Bakan Çavuşoğlu, kaymakamlık makamında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ’Almanya’da ajanlık suçlamasıyla tutuklanan 3 Türk vatandaşının durumunu takip etmek için Dışişleri Bakanlığı’nın avukat tuttuğu yönünde haberler var. Bu konuda ne diyeceksiniz?’ diye sorması üzerine Bakan Çavuşoğlu, avukat tutmadıklarını söyledi. Türkiye’deki kanunlara göre herhangi birisi tutuklandığı zaman avukat sağlandığını belirten Bakan Çavuşoğlu, "Bizde bir yabancı tutuklandığı zaman da avukat desteği veriliyor. Dolayısıyla Alman makamları bir Alman avukat sağladı. Biz de sürekli başkonsolosumuz ve büyükelçimiz aracılığıyla bilgi alıyoruz. Dışişleri Bakanlığı olarak onlara bir avukat tahsis etmedik. Almanya’daki yargı sisteminde de aynı kanunlar var. Bir Alman avukat tahsis edildi" dedi.

“Tutuklananlarla ilgili MİT için istihbarat faaliyetleri yürüttüklerine dair iddialar var. O konuda ne diyeceksiniz?” sorusu üzerine Çavuşoğlu, "Bunlar gazetelere sızan haberler. Ne kadar doğru, ne kadar yanlış bilmiyoruz. Bizim elimizde böyle bir bilgi ve kaynak yok. Zaten yargı süreci devam ediyor. Onun detaylarını da şu anda bilmemiz söz konusu değil" diye konuştu.

“BU SÜRECE KARIŞMAMIZ DOĞRU DEĞİL”

“Fethullah Gülen’in ABD’den iadesi istenecek mi?” sorusu üzerine Çavuşoğlu, "14 Aralık yargı süreciyle ilgili ’Türkiye’de yargıyla ilgili çok büyük bir sorun var. Hukukun üstünlüğüyle ilgili bir problem var. Tüm gazeteciler içeriye atılıyor’ gibi hava estirilmeye çalışıldı. Türkiye’de hukukun üstünlüğü, yargıda bağımsızlık var. Bu süreç kendiliğinden işledi. Sorgulamalar yapıldı. Gözaltına alınanlar oldu. Daha sonra kimlerin serbest bırakıldığını, kimlerin tutuklandığı gördük. Tamamen yargının verdiği karardı. Tutuklanan birçok kişi de serbest bırakıldı. ’Türkiye’de hiç kimse hakkında soruşturma yapılamaz’ anlayışı doğru değil. Yargının yürüttüğü bir sürece yürütmenin karışmasını ve müdahale etmesini istemek de doğru değil. Bu sürece karışmamız doğru değil. Yargı bu süreci kendi içerisinde yürüttü ve kararları verdi. Yargının bundan sonra şahıslarla ilgili alacağı kararı da kimlerin takip edeceği, nasıl isteneceği, kırmızı bültene girip girmeyeceği zaten hukukta var. Kararlar çıktıktan sonra kanunlar çerçevesinde devletimizin kurumları gereğini yapar" dedi.

Alanya Kaymakamlığı ziyaretinin ardından Alanya Öğretmenevi’ne geçen Bakan Çavuşoğlu burada AK Parti İlçe Yönetim Kurulu üyeleri ile basına kapalı yapılan toplantıya katıldı.