Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gündemde yer alan zehirli pirinç iddiaları ile ilgili, “Zaman zaman bu tür söylentiler oluyor. Ergene Bölgesi’nden 68 pirinç örneği alındı, analizleri yapılıyor” dedi.

Bakan Mehdi Eker, Etiler Le Meridien Otel’de katıldığı “D- 8 5. Gıda Güvenliği Tarım Bakanları Toplantısı”nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Geçtiğimiz aylarda piyasaya sürülen GDO’lu mısır unu ile ilgili bir soru üzerine Bakan Eker, “Birisi sahte belge ile ithalat yapmak istiyor. Bu gümrükte yakalanıyor. Hadise bu. Eylül ayında bizim bilgimiz oldu. Bunun ile ilgili laboratuvar testleri istendi. Gümrükte ticari manada sahtekarlık yakalandı. Gümrük ve kaçakçılık yolu ile birileri bir şeyler yapmak istiyor” dedi.

“GDO’LU ÜRÜNÜN GETİRİLMESİ YASAKTIR”

“GDO’lu ürünün getirilmesi yasaktır” diyen Bakan Eker, bunun bir suç olduğunu belirterek, “6-7 yıl, bu 12- 13 yıla kadar da çıkabilir hapis cezası vardır. Türkiye’ye insan gıdası olarak üretmek ve ithal etmek yasaktır. İzin verilmedi. Bunlar sıkı sıkı takip ediliyor. Gümrükte yakalanmış zaten bu. Piyasadan toplanan bir ürün değil. Mal millileşmeden birisi sahte belge ile getirmiş, yakalandı. Cezası neyse çekecek” ifadesini kullandı.

“PİRİNCİ ZEHİRLİ DİYE TANIMLAMAK DOĞRU DEĞİL”

TÜBİTAK’ın Gönen Çayı’nın çevresinde faaliyetini sürdüren tesislerin Gönen Ovası’nı zehirlediğini iddia eden raporunun ardından konu ile ilgili açıklama yapan Bakan Eker, “Pirinci zehirli diye tanımlamak doğru değil. Gönen Çayı’nda sulama döneminde Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan analizde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını bize bildirdi. Sulamanın yüzde 95’inin Meriç’ten yapıldığını, yüzde 5’inin Ergene’den sulama yapıldığını, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından izleme ve kontrollerin yürütüldüğünü, Tarım Bakanlığı olarak da kullanılan suyun kalitesindeki değişikliğin kontrol edildiği, en son Ergene Bölgesi’nden 68 pirinç örneği alındı, analizleri yapılıyor” şeklinde konuştu.

“ZAMAN ZAMAN BU TÜR SÖYLENTİLER OLUYOR”

Düzenli olarak numune alınarak incelemelerin yapıldığını kaydeden Bakan Eker, “2012 yılında 418 tane pirinç numunesi alındı. Bunlar incelendi. Herhangi bir olumsuzluk, insan sağlığına zarar verecek bir bulaşıcılığa rastlanmadı. Bu düzenli olarak yapılıyor. En son Gönen’den 18 tane örnek alındı. Ergene’den de örnekler alınarak laboratuvara gönderildi. Bir problem çıktığında bunu kamuoyuyla paylaşırız. Zaman zaman bu tür söylentiler oluyor” diye konuştu.

Bakan Eker, gündemde yer alan kaçak et iddiaları ile ilgili ise, “Başka ülkelere ihraç edilmek için getirilmiş, depoda tutulmuş, depo hırsızlığı olmuş. Sağlıkla, hijyenle ilgili bir sorun çıkmadı. Birisi depoyu açıyor hırsızlık yapıyor” dedi.