Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, demiryolu sektörüne ilişkin yaptığı bir değerlendirmede, “2015 yılında demiryolu sektörümüzü de serbestleştireceğiz, artık özel kesime açacağız” dedi.

Bakan Elvan, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Ekim ayı meclis toplantısına katıldı. Burada oda temsilcilerine hitap eden Elvan, önümüzdeki yıl demiryolu sektörünün özel sektöre açılacağını kaydetti. Elvan, karayollarından sonra ikinci önemli alanın demiryolu sektörü olduğunu vurgulayarak, “Yıllarca unutulan bir sektördü. Batılı ülkelere bakıyoruz, gelişmiş ülkelere bakıyoruz; demiryolu sektörünün, özellikle taşımacılıkta çok yoğun bir şekilde kullanıldığını ve maliyetlerin karayolu taşımacılığından çok daha düşük olduğunu görüyoruz. Aslında biz kısa, orta ve uzun vadede ulaşım ve haberleşme stratejimizi belirlerken sadece yolcu açısından olaylara bakmadık hiçbir zaman. Yolcuya ilave olarak ulaşım alt yapısının, demiryolu alt yapısının güçlendirilmesi, sanayicimizin rekabet gücünü arttıracak dedik. Ve o şekilde yola çıktık ve bugüne kadar hiçbir şekilde 40 yılda, 50 yılda bakımı yapılmamış, değiştirilmemiş o eski demiryolu hatlarını yeniledik. Bugün itibariyle şunu ifade edeyim; mevcut demiryolu hatlarının yüzde 92’si yenilendi son 12 yılda. Elektrifikasyon ve sinyalizasyon sistemleri yapıldı. Buna paralel olarak yüksek hızlı tren yatırımlarına biraz önce de zikredildi, hızlı tren yatırımlarına başladık. Buradaki amacımız şuydu; özellikle sanayicilerimizin, üreticilerimizin çok kolay bir şekilde limana ulaşmalarını sağlamak. Nasıl ve ne şekilde biz sanayicilerimizi düşük maliyetle limana ulaştırabilirizin arayışı içerisinde olduk. Bu çerçevede yol haritamızı belirledik. Halen sıkıntılarımız var mı? Var. Şu anda demiryolu sektörü belki diyeceksiniz ki serbestleştirilmedi. Evet ‘siz yasal olarak bu düzenlemeyi yaptınız, ama halen uygulamaya geçmediniz’ şeklinde belki bir eleştiride bulunacaksınız. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 2015 yılında inşallah demiryolu sektörümüzü de serbestleştireceğiz. Artık özel kesime açacağız. Eğer biz gerçekten hava yollarını serbestleştirmeseydik, bugün bu başarıları elde edemezdik. Bu noktaya ulaşamazdık. Aynı şeyi demiryolu sektörü için yapacağız” şeklinde açıklama yaptı.

“İSTANBUL’UN TRAFİK PROBLEMİNİ MUTLAKA ÇÖZECEĞİZ”

İstanbul’un artan trafik sorununa da değinen Ulaştrma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, “Gerçekten Türkiye’nin en fazla trafik yoğunluğu olan ve ciddi sıkıntılar yaşanan, ciddi zaman kaybına neden olan bir ilimiz var; o da İstanbul. İstanbul’un trafik problemini mutlaka çözmeliyiz ve çözeceğiz. Aşağı yukarı 1 buçuk milyon kişi Asya yakasından Avrupa yakasına veya Avrupa yakasından Asya yakasına gitmekte günde. Burada hem Boğaziçi Köprüsü, hem Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, hem de Marmaray’ın kapasitesine baktığımızda gerçekten şu anda ihtiyacı karşılayacak düzeyde olmadığını görüyoruz. Evet, Avrasya tünelimizi yapıyoruz. Lastik tekerlekli araçlarımız da Asya’dan Avrupa’ya, Avrupa’dan Asya’ya geçişi mümkün olacak. Hızla ilerliyor. Bin 220’li metrelere ulaştık. Ama bu da yeterli değil. Peki ne yapacağız? Biliyorsunuz Kuzey Marmara Otoyolu çalışmalarımız başladı. Kuzey Marmara Otoyolu’nun bir devamı olan Sakarya’dan Kurtköy’e kadar olan kesimde mevcut otobana paralel bir otoyol projemiz var. Yine Tekirdağ Kınalı’ya kadar uzanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden Tekirdağ Kınalı’ya kadar uzanan yine bu otoyolun devamı var. Çok kısa bir süre içerisinde bu iki otoyol projemizin ihalesine çıkacağız. Karayolu açısından bir nebzede olsa İstanbul trafiğini rahatlatmış olacağız. Peki Tekirdağ’dan sonra ne olacak diye soracaksınız. Tekirdağ’dan Çanakkale’ye, Çanakkale’den Balıkesir’e yine otoyolla ineceğiz. Biliyorsunuz İstanbul Bursa, İstanbul Yalova, Bursa Balıkesir Manisa ve İzmir’e uzanan otoyol projemiz devam ediyor. Dolayısıyla Tekirdağ’dan inen bu yol Balıkesir’deki otoyolla bağlanacak. Çanakkale’yi de köprü ile geçmiş olacağız. Çanakkale köprüsünü de inşa edeceğiz” dedi.

Bakan Lütfi Elvan, programın ardından İSO’dan ayrıldı.