Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Avrasya Tüneli’nde incelemelerde bulundu. Tünelin trafikte önemli ölçüde rahatlamaya neden olacağını söyleyen Elvan, geçiş ücretinin ise 4 dolar artı KDV olacağını ifade etti.

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, yapımı süren Avrasya Tüneli’nde gazetecilerle birlikte incelemelerde bulundu.

Avrasya tünelindeki çalışmaların hızla devam ettiğine dikkat çeken Bakan Elvan, “24 saat tüm mühendislerimiz çalışıyorlar. Günde aşağı yukarı 10 metre ilerleme sağlıyorlar. Şu an itibariyle bin 270 metrelik bir ilerleme sağlanmış durumda. Biz deniz seviyesinden aşağı yukarı 95 metre aşağıdayız. Üzerimizde 40 metre kadar toprak, onun üzerinde de 55 metre kadar deniz suyu var. Böyle bir ortamda basıncın yoğun olduğu ortamda çalışmalarımız devam ediyor. Gurur duyacağımız bir proje. Şu anda verilen basınç itibariyle dünyanın en büyük projelerinden birisi. 10-11 bar basınç altında çalışılıyor. Aşağı yukarı 13.7 metre yüksekliğinde tünel açma makinemizin çapı. Bunun anlamı 4 katlı apartmandan daha yüksek bir makine söz konusu” diye konuştu.

Tüneldeki çalışmaların beklentilerin önünde olduğunu söyleyen Elvan, “Nisan ayında tünel çalışmalarına başlamıştık. Bugün 3’te 1’ini tamamladık. 2015 sonu itibariyle tünel çalışmaları bütünüyle tamamlanmış olacak. Tabi deniz altından geçişi kastediyorum, projenin tamamıyla bitirilmesi değil. 14.6 kilometre uzunluğunda bir tünelimiz söz konusu. Bunun Avrupa yakasında tarafında 5.4 kilometrelik kesimi var, İstanbul Boğazı altında 5.4 kilometrelik bir kesim var, Asya tarafında ise 3.8 kilometrelik bir kesim söz konusu. Bu tünel çalışmalarına ilave olarak hem Asya yakasında hem Avrupa yakasında aç kapa ve klasik tünel açma yöntemiyle tünel çalışmaları ayrıca devam ediyor. 2 bin metrelik tünel dışında Asya ve Avrupa tarafından bağlantı tünelleri var. Onların da aşağı yukarı yüzde 40’ının tamamlamış durumdayız. Şu anda hedefimizin önünde bir ilerleme söz konusu” ifadelerini kullandı.

Avrasya Tüneli’nin 2017 Ağustos ayında bitirilmesinin planlandığın söyleyen Elvan, ancak projeyi yürüten yapı grubunun verdiği söz ile 2016 sonu itibariyle araç geçişinin başlayacağını belirtti.

Avrasya tüneli kapasitesinin günde 130 bin araç olacağını vurgulayan Elvan, “Yüklenici firmaya vermiş olduğumuz garanti 68 bin 500 araçtır. Ancak bizim beklentilerimiz tünel açılır açılmaz 100 bin civarında aracın geçiş yapacağı yönündedir. 68 bin 500 araçtan fazla geçiş olması halinde elde edilen gelirin yüzde 70’i yüklenici firmaya, yüzde 30’u bakanlığımıza aktarılacaktır” şeklinde konuştu.

Bakan Elvan, projenin İstanbul trafiğinde de rahatlamaya neden olacağını belirterek şunları söyledi;

“İstanbul’da 15 milyon nüfus, 3 milyona yakın araç söz konusu. Araç sayısında her geçen gün artış olmasına rağmen özellikle Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ndeki kapasitenin dolması nedeniyle geçişlerde artış söz konusu değil. Yani on yıl önceki araç geçiş sayısı ile bugünkü araç geçiş sayısını kıyaslarsanız fark olmadığını görürsünüz. Yani İstanbul’daki araç sayısında yüzde 60-70 oranında artış olmasına rağmen köprülerden geçen araç sayılarına artış yok. Çünkü kapasite dolmuş durumda. Marmarayla bir nebze rahatlama söz konusu oldu. Yavuz Sultan Selim köprüsü ile yine bir miktar rahatlama sağlanacak. Avrasya tünelinin açılmasıyla yine önemli bir rahatlama sağlanmış olacak ancak halen İstanbul’da trafik sorunun yaşanacağını düşünüyoruz. Çünkü halen göç alıyor ve nüfus artışı halen yüksek. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne gelen araçlar 9-10 şeritten 3-4 şeride düşüyorlar. Dolayısıyla ihtiyaç halen var. Günde yaklaşık 1.5 milyon vatandaşımız iki yaka arasında iş için gidip gelmekte. Avrasay ile rahatlama sağlanacağını düşünüyorum”

Bakan Elvan Avrasya Tüneli’nin hayata geçmesiyle Boğaziçi Köprüsü, Galata Köprüsü ve Atatürk Töprüsü’nün yoğunluğunun yüzde 10 civarında azalacağını düşündüklerini kaydetti.

Tünel çalışmalarının güvenli bir şeklide sürdüğünü vurgulayan Elvan, “Kontrol panelinde 3 bin üzerinde parametre takip ediliyor. Aklınıza ne geliyorsa. Herhangi bir aksama söz konusu olduğunda önlemleri alıyorlar. Yine tünel açma makinesi kontrol paneli sayesinde otomatik olarak kendi istikametinde gidebiliyor” diye konuştu.

Projenin 2 bin 500 yıl içerisinde olabilecek her türlü depreme karşılıklı dayanıklı olduğunu anlatan Elvan, “Burada kendilerinin teknolojik olarak geliştirdikleri sistem var. Sismik conta mekanizması oluşturulmuş durumda 830. Metreye sismik bir conta yerleştirilerek. Deprem olması halinde beton yapının esnemesini sağlayan, genişlemesi gerekiyorsa bunu sağlayan bir mekanizma” dedi.

Elvan 1.3 milyar dolarak mal olan Avrasya Tüneli’nden geçiş ücretinin ise 4 dolar + kdv olacağını açıkladı.