Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 10 Ekim 2014 tarihi itibariyle İran TIR’larından mütekabiliyet çerçevesinde para almaya başladıklarını belirterek, "Onlar ne alıyorsa biz de onu alıyoruz. Biz tabii ki sorunun çözülmesini istiyoruz. Komşu ülkemiz, dost ülkemiz. İran ile bizim önemli ticari bağlarımız var, önemli ilişkilerimiz var. Biz bunları önemsiyoruz ama İran’ın da mütekabiliyet ilkesine saygı göstermesini bekliyoruz" dedi.

Bakan Elvan, bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Mersin’de, Mersin Valiliği’ni ziyaret etti. Vali Özdemir Çakacak tarafından karşılanan Elvan, burada yaptığı açıklamada, Mersin’in bir liman kenti olduğuna vurgu yaparak, aynı zamanda bir turizm, tarım ve sanayi kenti olduğunu söyledi. Tüm bu sektörlerin Mersin’de buluştuğuna dikkat çeken Elvan, Mersin’i bir ulaştırma terminali olarak görmek gerektiğine dikkat çekti. Bundan sonraki süreçte özellikle Orta Anadolu’nun ve Akdeniz’in ürünlerinin yurt dışına pazarlanmasının ağırlıklı olarak, hızlı demir yolu projelerinin de tamamlanmasıyla birlikte Mersin üzerinden sağlanacağını kaydeden Elvan, "Mersin böylelikle önemli bir merkez haline gelecek. Hem lojistik merkezleri açısından hem üretilen ürünlerin dış pazarlara satımı açısından hem de bu ürünlerin stoklanması, pazarlanması açısından çok önemli bir merkez haline gelecek. Antalya’dan sonra en fazla üretimi olan ikinci büyük kentimiz Mersin. Mersin’in, daha da hızlı gelişmesini arzu ettiğimiz bir alan da turizm sektörü. Bu alanda da özellikle alt yapı yatırımlarının güçlendirilmesiyle turizm sektörünün de canlanacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

"ÇUKUROVA HAVALİMANI, 30 MİLYON YOLCU KAPASİTESİ İLE GERÇEKLEŞECEK"

Çukurova Hava Limanı’nın ’yap-işlet-devret’ modeli çerçevesinde ihalesinin yapıldığını hatırlatan Bakan Elvan, "Bu projeyi alan firmanın bazı finansal sıkıntılar yaşaması nedeniyle 6 aydan biraz daha fazla bir gecikmesi söz konusu. Şu anda yüzde 15’ler seviyesinde bir gerçekleşme var. Biz ilave bir süre daha verdik firmaya. Sanıyorum şu anda bir kaç yabancı şirketle temasları devam ediyor, ortaklık yapma konusunda. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü de bu görüşmeleri yakından takip ediyor. İnşallah bir kaç hafta içinde bu neticelenecek ve buna göre yol haritamızı ortaya koyacağız. Ama Mersin halkı şundan emin olsun, Çukurova Havaalanı 30 milyon yolcu kapasitesi ile gerçekleşecek. İlk aşamada 15 milyon yolcu kapasitesi, ikinci aşamada da 30 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak ve bu bölgenin çok önemli hava limanlarından biri olacak. Şunu özellikle ifade etmek istiyorum; havaalanının yapılmasıyla ve şu anda Konya’dan Karaman, Karaman’dan Ulukışla ve Mersin’e uzanan hızlı demir yolu hattının tamamlanmasıyla, buna paralel bir şekilde yine Yozgat-Yerköy, oradan Aksaray-Kırşehir, Kırşehir’den yine Ulukışla’ya oradan da Mersin’e yine hızlı tren hattının bağlanmasıyla, bu bölgede inanılmaz bir canlılık olacak. Bu hızlı trenler sadece yolcu amaçlı olmayacak. Bunlar aynı zamanda yük taşımacılığı da yapacak ve özellikle Orta Anadolu’da üretim yapan firmaların taşımacılık maliyetlerinde çok ciddi düşüşler söz konusu olacak. Bu firmaların rekabet güçleri artacak ve bir anlamda Mersin Limanı, tüm ulaşım sektörünün bir terminali haline gelmiş olacak" şeklinde konuştu.

Mersin’i Taşucu’na kadar bağlayan kesim için otoyol yapmak istediklerini de ifade eden Elvan, bununla ilgili fizibilite çalışmalarının tamamlandığını, şu anda uygulama projesinin yapımına yönelik çalışmaların da Karayolları Genel Müdürlüğü’nde devam ettiğini söyledi.

"3 BÜYÜK DENİZE 3 BÜYÜK LİMAN PROJESİ"

Elvan, Konya-Karaman üzerinden gelecek olan ilk hızlı trenin, 2016 yılı sonunda Mersin’e ulaşacağını belirtirken, bir başka önemli projelerinin ise Mersin için büyük bir konteyner limanı yapmak olduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi:

"Biz bakanlık olarak şöyle bir hedef ortaya koyduk; 3 büyük denizimizde 3 büyük liman projesi. Biliyorsunuz Karadeniz’de Kilyos Limanı projemiz var. Yine Ege’de 12 milyon TEU’luk yıllık kapasitesi olan Çandarlı Limanı projemiz var. İzmir’de ise 11.5 milyon TEU’luk yine bir konteyner limanı projemiz var. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Önemli bir kısmı tamamlandı. Bu konteyner limanı da Mersin’in gücüne güç katacaktır. Mersin’in dinamizmini daha da arttıracaktır."

"MERSİN-ANTALYA HATTINDAKİ ÇALIŞMALAR HIZ KAZANACAK"

Mersin için çok önemli bir karayolu güzergahı olduğunu da hatırlatan Bakan Elvan, "Bu da Mersin’i Antalya’ya bağlayan yol. Burası için, AK Parti hükümetleri öncesinde ’burası geçilemez, burada yollar yapılamaz’ deniliyordu. Hatta ’tüm Avrupa Birliği’nin bütçesini koysanız, o yolu yapmaya yetmez’ gibi daha önceki bakanların açıklamaları da vardı. Ben şunu ifade etmek istiyorum ki, biz özellikle Mersin-Antalya hattındaki çalışmaları yoğunlaştırıyoruz. Bu güzergah üzerinde sadece Mersin Bölge Müdürlüğü bünyesinde 22 tane tünel çalışmamız var ve Ovacık’a kadar olan kesimi önümüzdeki hafta içinde açıyoruz. 12 kilometrelik bir kesimi açıyoruz ve bundan sonraki süreçte diğer kısımlarda çalışmalar devam edecek. Bu gün o güzergah üzerinde yol çalışmalarını yerinde göreceğim" ifadelerini kullandı.

İRAN SINIRINDAKİ TIR KRİZİ

Bakan Elvan, İran sınırında yaşanan TIR krizi ile ilgili bir soruya ise şu yanıtı verdi:

"Bizim İran ile geçmiş dönemde yapmış olduğumuz anlaşma gereği, mütekabiliyet çerçevesinde taşımacılığın yapılması öngörülüyor. Yani buradaki mütekabiliyetten kastımız şu; İran tarafı ne uyguluyorsa, Türk tarafı da onu uygulayacak veya Türk tarafı ne uyguluyorsa İran tarafı da onu uygulayacak. Ancak maalesef İran bu mütekabiliyet ilkesini bozup, bizim TIR’larımızdan bir kaç yıldan beri ilave para almaya başladı. Örneğin bizim sınırımızdan Tahran’a kadar gidecek olan bir TIR’dan 420 Euro, transit geçiş için 450 Euro gibi bir para almaya başlamıştı. Biz bunların yanlış olduğunu, mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde biz bu paraları almadığımızı, İran’ın da bu paraları almaması gerektiğini ifade ettik. Ancak İran bu konuda ısrar etti. Biz 10 Ekim 2014 tarihi itibariyle açıkçası İran TIR’larından da mütekabiliyet çerçevesinde para almaya başladık. Onlar ne alıyorsa biz de onu alıyoruz. Biz tabi ki sorunun çözülmesini istiyoruz. Komşu ülkemiz, dost ülkemiz. İran ile bizim önemli ticari bağlarımız var, önemli ilişkilerimiz var. Biz bunları önemsiyoruz ama İran’ın da mütekabiliyet ilkesine saygı göstermesini bekliyoruz. Şu aşamada bazı TIR’larımız Sarp güzergahını tercih ediyorlar. Özellikle transit olarak Kazakistan, Türkmenistan’a gitmek isteyen şirketlerimiz Gürcistan hattını da kullanabiliyorlar. Şu anda bizden de İran tarafından da meblağ yüksek olmasına rağmen geçişler devam ediyor. Bizim TIR’ların geçişlerinde bir azalma görülmüyor, ancak İran tarafından Türkiye’ye geçen TIR’larda bir azalma görüyoruz."