Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 28 Şubat döneminde imam hatip liselerinin orta kısmının kapatıldığını, liselerden üniversiteye girişin önüne kalın duvarların çekildiğini belirterek, iktidara geldiklerinden beri Türkiye’de her alanda özgürlükleri genişlettiklerini söyledi.

Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yaptırılan Çayırova TOBB İmam Hatip Ortaokulu’nun açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Okulun açılış törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, okul öğrencileri ve çok sayıda davetli katıldı. Toplam 5 milyon lira maliyetle 5 bin 462 metrekare alan üzerine inşa edilen ortaokulunda öğrencilerin kullanımı amacıyla 24 derslik, beden eğitimi salonu, çok amaçlı salon, konferans salonu, laboratuvarlar ve kız ile erkek mescitleri bulunuyor.

Programda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bugün Kocaeli’ye hayırlı bir iş için geldik. TOBB tarafından yaptırılan 24 derslikli imam hatip lisemizin açılışını gerçekleştiriyoruz. Çok şükür 365 gün gibi kısa bir sürede bu okulu bitirdik. TOBB olarak bu Kocaeli’ye ilk yatırımımız değil. 2000 yılında Kocaeli’ye 250 adet konut yaptırmıştık. TOBB olarak duyarlılığımızı kaybetmiyoruz. Son 12 yılda sadece deprem, yangın, sel gibi afetlerde yaptığımız yardımlar 480 milyon liraya ulaştı. Yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da mazlumun elinden tutuyoruz. Elimiz Afganistan’a, Kazakistan’a ulaşıyor. Soma’daki faciada 17 milyon lirayı devletimize verdik. Ermenek’te şehit düşen 18 madencimiz için TOBB olarak 18 madenci kardeşimizin birer ev sahibi olması için bir atılıma başladık. Irak’taki Türkmen kardeşlerimize 25 bin koli yardım gönderdik. Bizim için en kıymetli yatırım eğitime yapılan yatırımdır. Tüm yatırımların riski olmasına rağmen eğitim yatırımının riski yoktur. Dünya arenasında eğitimli insanı ne kadar güçlü ülkeler varsa onlar bu yarışta öndedirler. Kocaeli’de açtığımız bu imam hatip lisemiz bize bir konuda öncülük etti. Bu okulla birlikte 81 ilde 81 okul projesine başladık. Bizim eğitim anlayışımızı başkalarından ayıran bir şey var. Biz gençlerimizin sadece teknik kapasitesini, bilgi kapasitesini arttırarak yetiştiremeyiz. Biz bunun yanında adam gibi adam da yetiştirmek zorundayız. Bizler milli ve manevi değerlerine sahip çıkan, kültürünü iyi bilen gençler yetiştirmeliyiz. Çünkü inanıyoruz ki, dünyayı değiştirmek için en büyük güç kalemdir. İnanıyoruz ki bir insanın kurtuluşu, dünyanın kurtuluşudur” dedi.

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, “Bilindiği gibi insana, eğitime yapılan en önemli yatırım eğitim yatırımıdır. Eğitim yatırımları ve kavramları şüphesiz ki en önemli güncemiz ve gündemimiz olmalıdır. Son 12 yılda hükümetimizin koyduğu bütün bütçe hamlelerinde eğitim her zaman en büyük payı alan ve insanı en fazla önemseyen bir bakışla ele alındı. Şüphesiz devletimiz ve hükümetimizin başlattığı seferberliğe TOBB çok büyük katkılar sağladı” şeklinde konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise, Pakistan’da yaşanan saldırıya değinerek başladığı konuşmasında, “Pakistan’da gerçekleşen elim terör olayından dolayı Pakistan’a başsağlığı diliyorum. Orada hayatını kaybeden öğrenci ve öğretmenlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Terörün dili, dini, ırkı olmaz, terör her yerde terördür. İnsan hayatına kast etmenin mazereti olmaz, terörün her türlüsü lanetlenmelidir. Bu terörü de lanetliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak da bugün bir günlük yas ilan edildi. Türkiye’de bir günlük yas tutuyoruz Pakistanlı kardeşlerimizin acısını paylaşmak üzere. Pakistan, Kurtuluş Savaşı’nda bize en fazla yardımcı olan ülkelerin başında geliyor. Onların sevinci sevincimiz, acısı acımızdır” dedi.

“28 ŞUBAT DÖNEMİNDE İMAM HATİP LİSELERİNİN ORTA KISMINI KAPATTILAR, LİSELERDEN DE ÜNİVERSİTEYE GİRİŞİN ÖNÜNE KALIN DUVARLAR ÇEKTİLER”

Bakan Işık, “Çayırova ilçemizdeki bu eserin ortaya çıkması için her türlü fedakarlığı gösteren ve Çayırova ilçemize bir büyük eseri kazandıran TOBB’un çok büyük başkanı Rifat Bey’e bu okulun yapımından dolayı gösterdiği gayret ve çabalardan dolayı teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki burada gelişecek her bir gencimiz ülkemizin kalkınmasına, büyümesine, gelişmesine katkı sağlayacak. Ve TOBB’un da bu katkıda her zaman payı olacak. Kocaeli milletvekili olarak Çayırova’yı yakından bilen bir arkadaşınızım. 2002 yılında iktidara geldiğimizde Çayırova’da derslik başına düşen öğrenci sayısı 56’ydı. Şu anda 2014-2015 eğitim-öğretim yılının başlangıcından itibaren bu sayı 26’ya düştü. 12 yılda çok büyük emekler verdik. Problemli okulları bizzat gidip gördük. Şu anda Allah’a şükürler olsun okullaşmada çok büyük mesafeler aldık. Şu anda inşaatı devam eden ve temelini atacağımız okullarla beraber Çayırova, Türkiye’de eğitim alt yapısı en güçlü ilçelerden biri olacak. Toplumların yolunu aydınlatan bilimdir. Bilimin toplumları aydınlatması için de olmazsa olmaz olan nitelikli insan gücüdür. Bugün Türkiye’nin sıçraması için de gerekli olan nitelikli insan gücü. Bunu sağlamak için de en önemli kurumumuz eğitim kurumlarımızdır. Gelişmiş ülkelere bakın. Turizm cenneti olduklarından veya doğal kaynaklardan değil. Gelişmiş ülkelerin tümünün ortak noktası eğitim sisteminin iyi olmasıdır. Güney Kore’nin sıçramasına bakın son yıllarda. Nüfusunun yüzde 90’ı üniversite mezunu, bilim ve teknolojide ilerlemek kolay bir şey değil. Biz AK Parti hükümeti olarak 13 yıldır en büyük bütçeyi eğitime ayırıyoruz. ‘Görmek istemeyenden daha kör kim olabilir’ demiş eskiler. Görmek istemeyenler var hala. Ama bu bir gerçek. Bakın Çayırova, bu kadar seçmeli dersimiz var, okul sayımız iki katına çıktı. Öğrenci sayısı her gün artıyor ama bir boş ders geçmiyor. 110 tane sözleşmeli öğretmenle bu işi çeviriyoruz. Ama eğitimde hepimizin yüreğini yaralayan bir problem vardı. Bu ülkede maalesef bugün özgürlükten, demokrasiden bahsedenler Türkiye’de en büyük darbeyi eğitim özgürlüğüne vurdular. 28 Şubat döneminde imam hatip liselerinin orta kısmını kapattılar, liselerden de üniversiteye girişin önüne kalın duvarlar çektiler. Siz bütün soruları doğru yapsanız dahi bir Boğaziçi Üniversitesi’ne veya ODTÜ’ye giremiyordunuz. Nerede özgürlük? Bakın bu bağırıp çağıranlar o dönemde alkışlayanlar” diye konuştu.

İktidara geldiklerinden beri Türkiye’de her alanda özgürlükleri genişlettiklerini ifade eden Bakan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunu yaparken de demokrasi üzerindeki vesayet odaklarının hepsini bire bir temizliyoruz. Bunu yapmaya devam ediyoruz. Artık sadece imam hatip liseleri değil, bütün meslek liselerinin önü sonuna kadar açıldı. Biz yavrumuzu erken yaşta tercihe zorlamak zorunda değiliz. Dünyanın hiçbir gelişmiş eğitim sisteminde bu yok. Biz fırsatları yavrumuzun önüne sunacağız. O bu fırsatları görerek tercihini yapıp, o yolda devam edecek. Tercihini değiştirmek istediği anda da bunu yapacak. Bakın ben imam hatip mezunuyum ama tercihimi ODTÜ Matematik Bölümü’nden yana kullandım. Bazı dar kafalılar imam hatipe gidiyorsan ilahiyat okuyacaksın diyorlar. Benim babam beni ilahiyatçı olayım diye oraya göndermedi. Düzgün bir insan olayım diye gönderdi. İmam hatiplerin önünü kapattılar, meslek liselerinin önünü kapattılar ama ülkeye öyle bir zarar verdiler ki ahirette bunun hesabını veremeyecekler. Bakın Çayırova bir sanayi ilçesi. Burada bir meslek lisesi var. Ama sanayicilerimiz nitelikli çalışan bulamıyoruz diye serzeniş içerisindeler. Bu çarpıklığın sorumlusu o 28 Şubat zihniyetidir. Öğlencilerimiz, sizden tek isteğimiz kendi değerlerinize sahip çıkın. Kendi değerlerine sahip çıkmayan insandan hiçbir şey olmaz. Biz kendi değerlerine sahip bu değerlere sahip çıkan bilime, ilime meraklı bir kuşak yetiştirmek zorundayız. Eğer yetiştiremezsek bu ülkenin geleceği hiç iyi bir noktada olmaz. Gençlere bir küçük tüyo da vereyim. TEOG’da başarılı olmak istersiniz. Üniversite sınavında başarılı olmak istersiniz. Bunun bir tek sihirli formülü var, o da okumak. Okuyunca anlarsınız, anlayınca kavrarsınız. Kavrama ile sentez yeteneğiniz gelişir. O zaman sizin matematikle sorununuz olmaz. Edebiyat ile sorununuz olmaz. Fizik sizin için çocuk oyuncağı olur. Ve hayatta başarılı olursunuz. O yüzden gençlerimize sürekli okumayı tavsiye ediyorum.”

Bakan Işık, okulun öğrencileri ile toplu fotoğraf çektirmesinin ardından programına devam etmek üzere alandan ayrıldı.