ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu, "Kamp dışında yaşayan Suriyelilerin envanterini çıkarmaya başladık. Suriyeli kardeşlerimizi tespit edip kayıtlara geçirmeye çalışıyoruz" dedi.

Suriyeli sığınmacı kadınların girişimcilik konusunda desteklenmesi amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ankara Kalkınma Ajansı ve Suriye Dostluk Derneği iş birliği ile "Kalkınmada Girişimci Kadınlar ve Sosyal Etkileşim Konferansı" düzenlendi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, savaşların açtığı yarayı, kadın ve çocukların en derinden hissettiğini, kadınlara yönelik çok daha etkin sosyal politikalar geliştirilip uygulanması gerektiğini söyledi.

Savaşın devam etmesi nedeniyle Suriyelilerin yakın zamanda ülkelerine dönme imkanları bulunmadığını belirten Ramazanoğlu, son istatistiklere göre Suriyelilerin yüzde 80'inin Türkiye'de kalmak istediğini aktardı.

Ramazanoğlu, politika ve projelerin buna göre yapılması gerektiğini dile getirerek "Bu durum, var olan uyum sürecini daha sistematik bir şekilde yürütmemizi zorunlu kılmaktadır. Kadınlar ve çocuklar, hedef kitlemiz. Tabii ki engelliler, yaşlılar da bunun içerisinde" dedi.

-"Suriyelilerin envanterini çıkarmaya başladık" -

Göç sorununu yakından takip etmek, bu süreçte en çok mağduriyet yaşayan kadın, çocuk ve engelliler için çalışmalar yürütmek amacıyla 2 hafta önce Bakanlıkta "Göç Daire Başkanlığı"nı kurduklarını aktaran Ramazanoğlu, Avrupa Birliğinin mülteciler için Türkiye'ye sağlayacağı 3 milyar avroluk yardımın gerçekleşmesi halinde, bunun bir kısmının Bakanlık ve Göç Dairesi üzerinden kullanılacağını anlattı.

Ramazanoğlu, yeni projeler hazırladıklarını, parayı kadın, çocuk ve engellilerin eğitimi için harcamayı planladıklarını açıkladı.

Suriyeli sığınmacılar konusunda yapacakları çalışmaları da anlatan Ramazanoğlu, "Bakanlık olarak, özellikle kamp dışında yaşayan Suriyelilerin envanterini çıkarmaya başladık. Bununla ilgili olarak arkadaşlarımız, sahada çalışıyorlar. Kadın, erkek, yetim, öksüz, engelli ayrımı yapmadan mahalle mahalle mültecilerimizi, Suriyeli kardeşlerimizi tespit edip, kayıtlara geçirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Özellikle kadınların tek başına ayakta durabilmeleri için mesleki eğitimler, Türkçe bilmeyen mültecilere de dil eğitimi verileceğini belirten Bakan Ramazanoğlu, şöyle devam etti:

"Eğitim, sağlık, güvenlik politikası, meslek edindirme, kültürel faaliyetlerle oluşturulan bu bütüncül yaklaşımı, Türkiye geneline yaymak istiyoruz. Bu çalışmalar neticesinde Suriyeli misafirlerimizin ekonomiye, sosyal ve kültürel hayata uyum süreci hızlandırılacaktır. Yine bu durum çalışma hayatına aktif olarak katılan Suriyeli kadınları girişimcilik konusunda cesaretlendirecektir."

Muhabir: Yıldız Nevin Gündoğmuş