Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, yeni işbirliği alanlarının ortaya çıkarılması ve ikili ticari ve ekonomik ilişkilerde karşılaşılan sorunlara ivedi ve kalıcı çözüm yolları bulunması amacıyla 18 Aralık 2014 tarihinde Arnavutluk’a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Bakan Zeybekci, ziyareti sırasında Başbakan Edi Rama tarafından kabul edilecek, Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Girişimcilik Bakanı Arben Ahmetaj, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Edmond Haxhinasto ve Enerji ve Sanayi Bakanı Damian Gjiknuri ile ikili görüşme gerçekleştirecek. Arnavutluk’un Türkiye için Balkanlar’da önemli bir ticari ve ekonomik partneri olduğu vurgulanan açıklamada, Türkiye ile Arnavutluk arasında kültürel ve tarihsel bağlara dayanan dostluk ve yakın işbirliğinin uluslararası platformlarda verilen karşılıklı destek, yapılan üst düzey ziyaretler ve imzalanan anlaşmalarla daha da geliştiği kaydedildi. İki ülke arasında 2006 yılında imzalanan ve 2008 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) ikili ticari ve ekonomik ilişkilerde büyük bir itici güç niteliği teşkil ettiği ifade edilen açıklamada, “Mevcut durumda söz konusu STA’na hizmetler ve yatırım alanlarının da dâhil edilmesi amacıyla Arnavutluk makamları ile müzakereler sürdürülmektedir. STA’nın imzalanmasından önce 2005 yılında Arnavutluk’tan ülkemize yapılan ithalat yalnızca 16 milyon dolarken, bu rakam 2013 yılında yaklaşık 5 kat artarak 82 milyon dolara ulaşmıştır. Keza ülkemizin Arnavutluk’a ihracatı 2005 yılında 191 milyon dolarken, bu rakam 2013 yılında 266 milyon dolara yükselmiştir. 2014 yılının ilk on aylık döneminde ise ülkemiz ile Arnavutluk arasındaki ikili ticaret rakamları önemli ölçüde artmaya devam etmiş ve bu dönemde Arnavutluk’a ihracatımız, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20’nin üzerinde artış göstererek 260 milyon dolar seviyesine, Arnavutluk’tan ithalatımız ise 2013 yılının ilk on ayına göre yüzde 52,5 oranında artış göstererek, 81,5 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Bahse konu ikili ticaret hacminin en yakın zamanda 500 milyon dolara çıkarılması hedeflenmektedir” denildi.

Türkiye’nin Arnavutluk’tan ithal ettiği belli başlı kalemlerin demir çelikten inşaat malzemeleri, deri ayakkabılar, koyun ve kuzu derileri, tekstil ürünleri, parfümeri ve eczacılıkta kullanılan bitkisel maddeler, özel tertibatlı diğer taşıtlar ve alüminyum hurda olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Arnavutluk’a Türkiye’nin belli başlı ihraç ürünleri ise hazır giyim, elektrikli ev aletleri, hububat ve unlu mamuller, makine aksam ve parçaları, pompalar, kablo ve teller, alüminyum inşaat malzemeleri ve plastik malzemelerdir. Öte yandan, iki ülke arasındaki yatırım ve müteahhitlik ilişkileri de ikili ekonomik işbirliğine yön veren önemli alanlardır. Bugüne kadar Türkiye’nin Arnavutluk’taki yatırımları yaklaşık 1 milyar dolara ulaşmıştır. Arnavutluk’taki Türk firmalarının bu ülkede yarattıkları istihdam rakamı 3 bin seviyesindedir. Diğer taraftan Türk müteahhitleri Arnavutluk’ta bugüne kadar toplam 1 milyar dolar değerinde 24 adet müteahhitlik projesini başarıyla gerçekleştirmiş veya gerçekleştirmeye devam etmektedir. Önümüzdeki dönemde bahse konu proje ve yatırımların sayılarının artması beklenmektedir. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci, 18 Aralık 2014 tarihinde Arnavutluk’taki temaslarını tamamladıktan sonra aynı akşam Türkiye’ye dönecektir.”