Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, toplu taşıma araçlarında geçerli olan akıllı kart uygulamasının, Türkiye genelinde geçerli olacak şekilde çalışma yaptıklarını söyleyerek, “Şu anda öyle bir sistem üzerinde çalışıyoruz ki; sahip olduğunuz kart ile Türkiye’nin neresine giderseniz gidin bu kartı kullanma imkanına kavuşturacağız” dedi.

Bakan Elvan, Uluslararası İşbirliği Platformu’nun (UİP), TİM’in ev sahipliğinde Four Seasons Hotel’de düzenlenen 5’inci Boğaziçi Zirvesi’ne katıldı. İngiltere’den Namibya’ya, Fas’tan Yemen’e, Hırvatistan’dan Uganda’ya, Suudi Arabistan’dan İran’a kadar 70 ülkeden 700 yakın temsilcinin katıldığı zirvenin ikinci gününde “İletişim ve Ulaştırma Yeni Teknolojileri” temalı panele katılan Elvan, burada yaptığı konuşmada, toplu taşıma alanındaki getirilecek yenilikleri anlattı. Elvan, “Gerçekten bilgi ve iletişim teknolojilerinin yoğun olarak kullanıldığı ve bundan sonraki süreçte kullanılacağı sektörlerin başında ulaştırma sektörü geliyor. Özellikle trafiğin yoğun olduğu, kentleri düşündüğümüzde gerçekten zamanın öneminin daha çok arttığını, daha etkin, daha verimli bir çalışma anlayışının oluşturulması gerektiğini düşündüğümüzde; gerçekten ulaştırma sektörü ile bilgi ve iletişim sektörünün kendi içlerinde ne kadar yakın olması gerektiğini net olarak görüyoruz” dedi.

Vatandaşlara rahat ve konforlu seyahat imkanı sağlamak için çalıştıklarını ifade eden Elvan, “Öncelikli olarak akıllı ulaştırma sistemlerindeki amacımız; gerçekten zamanı çok etkin kullanmak. Vatandaşlarımıza rahat, konforlu bir seyahat imkanı sağlamak. Ve trafikte, ulaşımda akıllı ulaşım sistemlerini hem yöneten, hem de yönlendiren bir yapıya kavuşmasıdır. Bizim 2023 yılı hedefimiz o. Öyle bir yapı oluşturmalıyız ki; ulaştırma sektörünün tüm modlarında gerçekten hem yöneten, hem de yönlendiren bir yapıya sahip olalım akıllı ulaşım sistemleriyle. Diğer taraftan biliyorsunuz akıllı bilet uygulamaları var. Her bir belediyenin akıllı bilet sistemi var. Ama İstanbul’da kullandığınız bir akıllı kartı veya bileti Ankara’da kullanmıyorsunuz. Ankara’da kullandığınız bir kartı İstanbul’da İzmir’de Antalya’da kullanamıyorsunuz. Şu anda öyle bir sistem üzerinde çalışıyoruz ki sahip olduğunuz kart ile Türkiye’nin neresine giderseniz gidin bu kartı kullanma imkanına kavuşturacağız inşallah. Bu yönde çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor” şeklinde konuştu.