Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "HDP’nin il, ilçe başkanları, KCK’sı, KDK’sı bilmem nesi hepsi bu işlerin içerisinde ön planda rol alırken biz onları sadece eleştirmiş oluyoruz, onlar da bize karşı her türlü hakareti savuruyorlar. Bu üsluplarına devam ederlerse kendileri bilir" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantının ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Gazetecinin "Cemil Bayık’ın ABD’nin çözüm sürecinde 3. ülke olarak gözlemci ülke olması tavsiyesi vardı. Bunun için ne söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine Arınç, "Cemil Bayık kimdir’ diye sorsam biraz gülünç kaçacak ama bugün okuduğum bir haberde ’terör örgütü yöneticisi’ olduğu yazıyordu. Şimdi terör örgütü yöneticisi dediğimiz bir adamın ne söylediğini ve buna karşılık olarak ’başbakan yardımcısı’ sıfatıyla birisinin cevap vermesini istiyorsunuz, bu mümkün değil. Terör örgütü yöneticisi olarak bilinen bir insan ne söylerse söylesin, benim muhatabım değil, ben bu konuda bir şey söylemek durumunda kalırsan Türkiye Cumhuriyeti’ne yazık olur" yanıtını verdi.

MGK TOPLANTISI

Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ele alınan konuların Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelip gelmediğine ilişkin Arınç, "Geçtiğimiz MGK toplantısı gerçekten uzun sürdü. Bunun tek sebebi var, bugün bizim Bakanlar Kurulu toplantımız gibi. Gündemde ne kadar çok konu olursa zaman da o kadar uzuyor. Yani bu istenilen, arzu edilen bir durum değildir ancak MGK toplantısında gündem gerçekten çok yoğundu ve bahsedilen konu üzerinde bu gündeme göre konuşma süresi belki de beklentilerin çok altında kaldı. Şunu söylemem lazım, ben 6 yıldan beri MGK toplantılarına giriyorum. Kurul gündemini MGK Genel Sekreterliğimiz belirliyor. MGK Genel Sekreterliği Sayın Başbakanla da üye olan bakanlarla da temas etmek suretiyle bu gündemin oluşmasına zemin hazırlıyor. Ama son kararı Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu konunun görüşmesini arzu ettiğini ve gündemde böyle bir yer olduğunu söylemeliyim" karşılığını verdi.

Arınç, MGK toplantılarında konuşulanların orada kaldığını belirterek, "Bütün bunlar bir gizlilik esası içerisinde cereyan eder. MGK Genel Sekreterliği’nde alınan kararların MGK’nın karar vermesi durumunda açıklanabiliyor. Bunun birkaç örneği de geçmişte görülmüştür" dedi.

"CEMAATLER KONUSU ELE ALINMAMIŞTIR"

MGK’da paralel yapı şeklinde bir ifadenin yalnız olmadığına dikkat çeken Arınç, "Legal görünümlü illegal yapılanma" tanımlamasının altını çizdi.

"Devlet ve bayrağımız bir tanedir" diye konuşan Arınç, şunları kaydetti: "Bunlar hepimizin ortak değerleridir. Maliye varsa ikinci bir maliye, yargı varsa ikinci bir yargı, asker varsa ikinci bir ordu, emniyet varsa ikinci bir emniyet yapılanması ve bunların devletin bürokrasisinden emir ve talimat almadan kendi yapılanları içerisinde hiyerarşik bir düzene geçtikleri anlaşılırsa yasalarımız içerisinde suç sayılmıştır. Mesela cemaatler konusunun kesinlikle ele alınmadığını söylemeliyim. Cemaatler sosyolojik varlıklardır. Bu cemaatler memleketimizde, inançlı, dindar insanların, düşünceleri farklı bile olsa devletle yasalarla kavga etmeyen insanların oluşturduğu bir takım sosyolojik varlıklardır. Böyle tanımlandığı ve bilindiği halde sonradan değişmiş, farklılaşmış bir yapı içerisine bürünmüş ve yasalara aykırı eylem yapma noktasına gelmişse o zaman bunlara karşı tedbir almak devletin bekası bakımından fevkalade önemlidir. Hükümetimiz bu konuda üzerine düşeni yapacaktır."

KIRMIZI KİTAP DEĞİŞECEK Mİ?

Literatüren "Kırmızı Kitap" olarak geçen Milli Güvenlik Siyaset Belgesinin en son 2010 yılında değiştirildiğini vurgulayan Arınç, "Bu yıl içerisinde de hükümetimiz takdir ederse henüz bu konuyu gündemine alıp görüşmemiştir, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde bir değişiklik yapılmasına ihtiyaç olduğunu MGK’ya götürebilir. Şu anda böyle bir ihtiyaç içerisinde değiliz çünkü henüz değerlendirmedik" dedi.

KOBANİ’YE PEŞMERGE GEÇİŞİ

Kobani’ye ikinci bir askeri gücün gideceği iddiasına cevap veren Arınç, "İkinci bir kafilenin gideceği veya askeri gücün, grubun gideceği kesinlikle doğru değildir. Bu konuda bir talep de olmamıştır, bir hazırlık da olmamıştır. Türkiye tarafına bildirilen herhangi bir bildirim de olmamıştır" dedi.

"SABIR GÖSTERİYORUZ"

Arınç, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in açıklamalarına da cevap verdi.

HDP içerisindeki bazı milletvekillerinin samimi olarak çözüm sürecini istediğini söyleyen Arınç, şöyle devam etti: "Büyük bir kısmının ise böyle bir görüntüde olmadığını hatta ne olup bittiğinden bile haberi olmadığını, farklı etkiler altında kaldığını da kendileriyle görüştüğüm için biliyorum. Ama netice itibariyle HDP siyasi bir partidir, onun milletvekilleri vardır. Bu konunun içerisinde İmralı’yla Öcalan’la görüşmeler yapan milletvekillerinin olduğu da bütün kamuoyunun malumudur. Üzüldüğüm şey şudur: HDP’li bazı milletvekilleri zaman zaman hakaret zaman zaman tehdit zaman zaman şantaj yapma haklarını kendilerinde görüyorlar. Ayarları yok, nerede ne söyleyeceklerini hiçbir zaman düşünerek hareket etmiyorlar. Ama kendileri küçük bir eleştiriye uğradıkları zaman bas bas bağırmaya devam ediyorlar. Eleştiri sizin için az bile, eleştirinin en ağırını sizler için yapacağız. Bunlara tahammül göstereceksiniz, çok yanlışlarınız var. Bu yanlışlardan dolayı bize bağırıp çağırmak yerine kendinize dönüp bakmanız lazım. Devir değişti. Sayın Başbakanımızın ısrarla söylediği bir şey var: Sayın Ahmet Davutoğlu diyor ki ’kamu güvenliği ve kamu düzeni, halkımızın rahat ve huzurlu yaşaması bizim için asıldır.’ Bu hiçbir zaman çözüm sürecinin karşılığı değildir. Çözüm süreci veya milli birlik ve kardeşlik projesi bizim gerçekten çok önem verdiğimiz, Türkiye için çok hayati bulduğumuz bir konudur. Ama bu proje olacak diye öldürmeler, yakıp yıkmalar, halkımızın yolunun kesilmesi, sorgulanması hiçbir zaman düşünülemez. O iş ayrı bu iş de ayrıdır. Orada hiçbir asayişsizlik ve hiçbir terör olayı olmayacak ki Milli Birlik Kardeşlik Projemiz alabildiğince büyüsün ve gelişsin."

"ŞOV YAPMAK, HAKARET VE TEHDİT ETMEK BİZİM İŞİMİZ DEĞİL"

"Allah saklasın Türkiye bunların her gün ’sokağa çıkın’ çağrısıyla mallar ve canlar zarar görecekse böyle bir süreçten bahsetmek garip olmaz mı?" diye soran Arınç, "Bütün bu olayların pek çoğunda HDP il ve ilçe örgütleri başat rolü oynamıştır. Bazı olayların içerisinde HDP’li milletvekilleri bizzat bulunmuşlardır. Biz partilerin kapatılması taraftarı değiliz. Partilerin kapatılmasını imkansın getiren Anayasa değişikliğine biz ’evet’ oyu verirken o zaman hiçbir HDP veya BDP’li milletvekili oylamaya katılmamıştı. Ama düşünün bu tür olaylarda başat rolü oynayan bir siyasi parti, demokratik ülkelerde bile hayat bulamaz. Burası Türkiye biz yaşasınlar istiyoruz. O siyasi partilerin mensupları bireysel suçlarından dolayı yargılansın ama parti görmesin istiyoruz. Ama bunu istismar etmeye kimsenin hakkı yoktur. HDP’nin il, ilçe başkanları, KCK’sı, KDK’sı bilmem nesi hepsi bu işlerin içerisinde ön planda rol alırken biz onları sadece eleştirmiş oluyoruz, onlar da bize karşı her türlü hakareti savuruyorlar. Bu uslüplarına devam ederlerse kendileri bilir. Biz Milli Birlik ve Kardeşlik Projemizin devam etmesi için sabır gösteriyoruz bir. İtina gösteriyoruz iki. Yapılabilecek işlerin azamisini yapmaya çalışıyoruz üç. Ama şov yapmak veya hakaret etmek, tehdit etmek bizim işimiz değil, illegal yapılanmalara destek, güç vermek bizim işimiz değil" açıklamasında bulundu. (SU-