Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Türkiye siyasi tarihinde 17-25 operasyonları yolsuzluk maskesi altında yapılmaya çalışılan bir darbe teşebbüsü olarak kalmıştır ve Türk siyasi tarihinde hiçbir zaman 17-25 Aralık operasyonlarının bu darbeci mahiyeti unutulmayacaktır. Türkiye siyasetinin hafızasında hep var olacaktır” dedi.

KON TV Ankara stüdyolarının açılış törenine katılan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Kurtulmuş, 17 ve 25 Aralık süreçlerinde Türkiye’nin çok büyük bir badireden geçtiğini ve hükümete karşı bir yolsuzluk iddiası bahane edilerek bunun üzerinden geliştirilen bir darbe teşebbüsüyle karşı karşıya kaldığını söyledi. 17 ve 25 Aralık operasyonlarında Türkiye’nin Mısır’dan ve Ukrayna’dan beter hale getirilmesinin mümkün olacağı bir süreci hep beraber geride bıraktıklarının altını çizen Kurtulmuş, “17-25 Aralık operasyonu siyasi bir takım müdahaleler anlamına geldiği gibi aynı şekilde Türkiye mesela faizlerin yükselmesi, borsanın değer kaybetmesi, Türkiye risk priminin yükselmesi gibi nedenlerle de ciddi bir ekonomik operasyonlarla da karşı karşıya kaldık. Biz o zaman bunları rakamlarıyla açıklamıştık. 17 ve 25 Aralık operasyonlarının ekonomi üzerindeki etkisi dolayısıyla Türkiye yaklaşık 70 milyar dolarlık bir iktisadi kayıpla karşı karşıya kalmıştır. Çok şükür bunlar sonradan telafi edildi ve özellikle 30 Mart seçimleri, arkasından gelen 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimi vasıtasıyla da Türkiye’de milletin ortaya koymuş olduğu siyasi duruş netleşince 17-25 Aralık operasyonuyla yapılmaya çalışılan darbe teşebbüsü tamamiyle sonuçsuz kalmış oldu” dedi.

“17-25 ARALIK OPERASYONLARI BİR DARBE TEŞEBBÜSÜ OLARAK KALACAKTIR”

Kurtulmuş, meselenin her iki tarafı birbirinden ayırt edilerek konuşulması gerektiğini belirterek, “Eğer yolsuzluk iddiaları varsa şuanda bu iddialar TBMM’deki soruşturmalar kapsamındadır ve aynı şekilde devam eden bir hukuki süreçtir. Ama sonuçta Türkiye siyasi tarihinde 17-25 operasyonları yolsuzluk maskesi altında yapılmaya çalışılan bir darbe teşebbüsü olarak kalmıştır ve Türk siyasi tarihinde hiçbir zaman 17-25 Aralık operasyonlarının bu darbeci mahiyeti unutulmayacaktır. Türkiye siyasetinin hafızasında hep var olacaktır” diye konuştu.

“HAFIZA-İ BEŞER NİSYAN İLE MALÜLDÜR”

Türkiye siyasetinin bir daha böylesine önemli bir darbe teşebbüsü ile karşı karşıya kalmaması dileğinde bulunan Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye siyasetinin, sivil siyasetin, milli iradenin önü bir takım olağan dışı yöntemlerle kesilmeye çalışılmaz. Ben bunların geride kaldığını, 17 ve 25 Aralık darbe teşebbüsünden dersler çıkarıldığını, Türkiye’de bütün seçmen kitlesinin geniş anlamda da demokrasinin, milli iradenin yanında durduğunu, bunun Türkiye bakımından sevinilecek ve gerçekten gururla hatırlanacak bir süreç olduğunu ifade etmek istiyorum. Bunu da böyle bir daha bir yıl dönümü şekline getirmenin de çok doğru olmadığını aslında düşünüyorum ama siz soruyu sorduğunuz için bunları hatırlatmakta fayda var. Çünkü, hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.”