Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancakepe sürücüsüz metro hattının Üsküdar-Ümraniye etabının açılışına katılan Başbakan Binali Yıldırım, vatandaşların ’Makinist Kılıçdaroğlu olsun’ sözlerine karşılık, "Kılıçdaroğlu’nu makinist yaparız da bu trenlerde makiniste de ihtiyaç yok" dedi.

Türkiye’nin ilk sürücüsüz metro hattı olan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metro hattının Üsküdar-Ümraniye etabı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle hizmete açıldı. Başbakan Yıldırım yaptığı konuşmada, "Bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın huzurunda dünya şehri İstanbul’a yeni bir hizmeti vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metro hattının Üsküdar-Ümraniye bölümünün 10,5 kilometrelik bölümünü açıyoruz. Türkiye aşığı bir cumhurbaşkanımız var. Milletin adamı Recep Tayip Erdoğan’ın yedi tepeli bu dünya şehri İstanbul’a ne kadar büyük bir sevdası olduğunu hepiniz biliyorsunuz. İstanbul’u dünyanın parlayan yıldızı haline getirmek için çalışmaya devam ediyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, dünyanın en geniş köprüsü, adeta mühendislik harikası. Bunu da sizin iktidarınız AK Parti iktidarı üç yıllık bir dönemde yaptı. Şimdi kamyonlar birinci, ikinci köprüyü bıraktılar, oradan gidiyorlar. İstanbul’un trafiği nefes aldı" dedi.

Marmaray projesinden bahseden Başbakan Yıldırım, "Marmaray açıldığından bu yana 235 milyon yolculuk oldu. İstanbul’a Marmaray yetmez. Yanına bir tane de arabalar için tünel yaptık. Avrasya Tüneli’ni de Harem’den Yenikapı’ya denizin 106 metre derinliğinden geçirerek dünyanın en derinden geçen tünelini İstanbul’a kazandırdık. 2018 yılının sonunda dünyanın en büyük havalimanını da İstanbul’da açıyoruz. İstanbul’a her şey yakışır. Yeni bir hizmetle Üsküdar’ı, İstanbulluları buluşturuyoruz" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım, açılışı yapılan metro hattıyla ilgili bilgi vererek, "Birçok özelliğe sahip bu metro. Her şeyden önce 10,5 kilometrelik bu metro dokuz durakta hizmet erecek. Sürücüsü yok. Bineceksiniz, kendi kendine gidecek" dedi. Bu sırada vatandaşların ’Makinist Kılıçdaroğlu olsun’ diye seslendiği Yıldırım, "Kılıçdaroğlu’nu makinist yaparız da bu trenlerde makiniste de ihtiyaç yok diyorlar. Geri kalan kısmı önümüzdeki seneler bitmiş olacak. 3,5 milyar lira toplam maliyet. 126 tane metro aracı çalışacak. Kalan yedi istasyon da Çekmeköy’den Sancaktepe’ye 2018 yılının sonuna kadar en geç bitmiş olacak. Sancaktepe’den Üsküdar’a sadece 27 dakikada geleceksiniz. İstanbul’un trafiğinin yoğun olduğu saatleri de hesaba kattığımızda ekonomiye ne kadar büyük bir faydası olduğunu söylemeye hacet yok. Bu hat 700 bin kişiyi bir günde taşıyabilecek. Bu hat biraz gecikti, niye gecikti? 20 Mart 2012’de temel atıldı, gecikme var. İstanbul’un tarihi hazinelerini de gün ışığına çıkardık. Bunlar biraz zaman aldı. Arkeolojik kazılar vs. Gecikmenin nedeni bu. Geç olsun güç olmasın. Hizmet yerini buldu" dedi.

AK Parti döneminde yapılan metro projeleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, "Makinistin yaptığı bütün işler kumanda merkezinden olacak. Araçların içinde ayrıca sürücü olmayacak. Bu sistem sayesinde sefer aralığı da çok kısa zamanlarda olacak. 2023 hedeflerinde bahsettik. Sayın Cumhurbaşkanım sizin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunuz dönemde sadece 45 kilometre metro çalışması vardı, tamamlanmamış. Bugün 160 kilometresi bitmiş, 267 kilometresi de halen devam eden metro çalışması var. İstanbul dünyanın gözbebeği. Bir yandan 15 yıldır terörle vesayetle, darbe girişimi ile mücadele ederken, diğer yandan da insanımızın arzu ettiği projeleri hayata geçiriyoruz. Allah nasip ederse çok daha hizmetleri bundan böyle İstanbulumuza kazandırmaya devam edeceğiz. Üsküdar bugün anlamlı bir günü yaşıyor. 15 Temmuz Şehitler Tepesi’ne bakan bu meydan dimdik durdu. Alçak FETÖ’cülere geçit vermediniz. Göğsünüzü siper ettiniz. Türkiye’nin geleceği için büyük mücadele verdiniz" diye konuştu.