Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonomiye değer veren sanayici ve işadamlarının ödüllendirildiği gecede, “Teknoloji yoğunluklu ve Ar-Ge ağırlıklı alanlara ek teşvikler vermeye hazırız. Yeter ki herkes Ar-Ge’ye ve inovasyona yönelsin” dedi.

AK Partili 18 büyükşehir belediye başkanı ile basına kapalı olarak Çelik Palas Hotel’de bir araya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, daha sonra BTSO tarafından düzenlenen ‘Ekonomiye Değer Katanlar’ ödül törenine katıldı. Yeni basın mensuplarının alınmadığı Merinos AKKM’deki gecede konuşan Başbakan Davutoğlu, Bursa’nın, asırlardır gelen bir şehir kültürünün Uludağ eteklerine kurulması olduğunu kaydederek, tarihi şehre övgüler yağdırdı. Bursa’nın Türk kökünü ve ufkunu gösteren bir şehir olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Biz Bursa’ya minnettarız. Sizler, büyük bir hazineni üzerindesiniz. En büyük hazineniz bu şehrin ta kendisidir. Allah kimseyi Bursa’dan uzak etmesin. Herkesi Bursa’nın irfanından da nasiplenmesi mümkün kılsın” diye konuştu.

DEV PROJEYE İÇİN TARİH VERDİ

Tüm hedeflerinin şehirlerin, köklü kültürü ile parlak geleceği arasında ara duraklar olmasını sağlamak olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, 2 bin 646 işyerinin olacağı BESOB Büyük Sanayi Bölgesi Projesi’nin 15 Ocak’ta alt yapı ihalesinin yapılacağını müjdeledi.

Türkiye’deki en 165 AR-GE merkezinin 23’ünün Bursa’da olduğunu ve bunlar arasında da 19’unun otomotiv sanayinde olduğunu kaydeden Başbakan Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yeni hamle döneminde otomotiv sanayindeki bu AR-GE çalışmalarını bütün sektörlere yayın. Otomotiv sanayinde daha da gelişsin. Ama diğer sektörlere de yayılsın. Türkiye’nin önümüzdeki dönemde fark oluşturacak ekonomik performansının arkasında AR-GE çalışmaları olacak. Son 12 yılda GSMH 4 misli büyüdü. Küresel ekonomik krize rağmen büyümeye devam ettik. Şimdi bir yere geldik. Artık bundan sonra atıl kapasite kullanımıyla büyüme ve sadece belli sektörel yoğunlaşma ile büyümenin dönemi bitiyor. Şimdi büyümenin odağının Ar-Ge çalışmaları ve insan odaklı büyüme oluşturmak durumunda. Türkiye 1 kilogram mal ihraç ettiğinde 1.6 dolar kazanıyor. Almanya 1 kilogram mal ihraç ettiğinde ise 4.5 dolar kazanıyor. Bizim emeğimizin 3 misli verimlilik var Almanya’da. Neden? Çünkü teknoloji yoğun. Teknoloji yoğunluklu ve Ar-Ge ağırlıklı alanlara ek teşvikler vermeye hazırız. Yeter ki herkes Ar-Ge’ye ve inovasyona yönelsin.”

“BU İSTİKRAR SÜRDÜKÇE TÜRKİYE’Yİ HİÇ BİR KRİZ, ETKİLEMEYECEKTİR”

Törene katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise, Bursa’nın Türkiye’nin yüz akı olduğunu ifade ederek, “Türkiye’deki istikrarın bozulmaması gerekir. Ekonomideki gelişmelerin, başarıların yani ekonomik istikrarın temelinde, siyasi istikrar var. Bu ikisi Siyam ikizleri gibi birbirinden ayrılması mümkün değil. Bursa, bunun kıymetini en çok bilecek olan illerimizdendir. Sizler sadece sanayi ve üretimle ilgili değil Türkiye’nin demokrasisine, özgürlüklerine ve bu sağlam istikrarın devamına da katkı sağlıyorsunuz ve sağlamalısınız. Türkiye’nin sorunları, siz sanayi ve işadamlarının da sorunlarıdır. Ümit ediyorum ki bu istikrar devam ettikçe 20087 krizinden en çok etkilenen ülkelere baktığımızda Türkiye nasıl başarılı yönetilmişse bundan sonra da hiçbir ekonomik kiriz Türkiye’yi etkilemeyecek, bundan fırsatlar çıkarmayı da çok iyi öğreneceğiz” dedi

“YENİ BİR MEDENİYET İHYASI İÇİN HEP BİRLİKTE AYAĞA KALKTIK”

Hep birlikte, yeni bir medeniyet ihyası için ayağa kalkmış durumda olduklarını ifade eden BTSO Başkanı İbrahim Burkay da, “Bursa’yı, AR-GE ve inovasyona dayalı üretim modeli ve mükemmeliyet merkezleriyle, tasarım ve markalaşma konularında öncü bir kent konumuna getirerek, Stuttgart, Paris, Londra, New York ve San Francisco gibi dünya ekonomisine yön veren şehirlerarasına sokmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından ekonomiye değer katan sanayici ve işadamlarına ödülleri verildi.