Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engelli vatandaşlarla birlikte basın toplantısı düzenledi. Destici, toplantıda bir engelli vatandaşa vekillik sözü verdi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla BBP Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenleyen Destici, engelliler ve bedelli askerlik konularında açıklamalarda bulundu. Türkiye’yi yöneten insanların engellilerin yaşamı hakkında üzerlerine düşen bir takım yükümlülükler olduğuna dikkat çeken Destici, “Bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi lazım. Bütün taleplerinizin yerine getirildiği bir Türkiye’yi biz arzu ediyoruz. Bildiğiniz üzere daha önce özürlüler deniliyordu. Muhsin başkanımızın Meclis’te olduğu dönemde BBP’nin verdiği bir önergeyle bu tabir engellilere dönüştü” dedi.

Toplantıda söz alan bir engelli vatandaşın kendisine milletvekili olma şansı verilmesini istemesi üzerine Destici, “Tamam yapacağım söz” dedi. Bunun üzerine salonda alkış sesleri yükseldi.

Engelli vatandaşların başlıca taleplerine değinen Destici, “Engelli vatandaşlarımızın ilk talebi tedavi edilebilmektir. İkinci talebi sosyal yaşamı kolaylaştıracak önlemlerin alınmasıdır. Maalesef Türkiye bu konularda istenilen düzeyde değildir. Şu an kamuda engelli istihdam edilme oranı yüzde 3. Biz BBP olarak bunun yüzde 6’ya çıkarılmasını teklif ettik. Ama maalesef bu isteğimiz yerine gelmedi. Özel şirketlerde de oranın yükseltilmesini teklif ettik. Bu isteğimiz de gerçekleştirilmedi. Bu konu siyasi istismara tabi tutulacak bir konu değil. Ama dün Başbakan 35 bin engellinin kamuda çalıştığından bahsetti. Bence bu övünülecek değil, utanılacak bir rakamdır. Eğer ülkenizde 10 milyon engelli varsa bu nüfusun yaklaşık olarak yüzde 10’una tekabül ediyor. Kamuda çalıştırdığınız ise yüzde 1’in hemen üzerine tekabül ediyor” ifadelerini kullandı.

“KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Engelli vatandaşların sıkıntılarının bununla da bitmediğini vurgulayan Destici, “Çalışırken sağlıklı insandan beklenen yükümlülükler onlardan da bekleniyor. Yine emeklilik haklarını da daha makul bir sürede kazanmaları lazım. Ben sizlerin şahsında tüm engelli vatandaşlarımızın Dünya Engelliler Günü’nü kutluyorum. Umarım bugünkü yaptığımız bu açıklamalar engelli vatandaşlarımızın sıkıntılarının ortadan kalkmasına vesile olur. Biz burada dile getirdiğimiz konuların takipçisi olacağız” diye konuştu.

Bedelli askerlik konusuna da değinen Destici, Türkiye’nin kaçak asker üretme gibi bir askeri sisteminin olduğuna dikkat çekerek, “Ülkemizin güneydoğusunda kaçak asker sayısı çok daha fazla” dedi.

“NE DEĞİŞTİ SAYIN DAVUTOĞLU”

Destici, şöyle devam etti:

“Parası olmayan askere gidecek şehit olacak, parası olan 18 bin TL ödeyip askerlik yapamayacak. Böyle haksızlık, böyle adaletsizlik olmaz. Kim söyledi bu sözleri? 20 gün önce Sayın Davutoğlu söyledi. 1 ay geçmeden ne değişti Sayın Davutoğlu? Ne değişti de siz kendi sözünüzden geri döndünüz. Bu şunu gösteriyor ki Başbakan hükümete başkanlık etmiyor.”

BBP’DEN İLGİNÇ ASKERLİK ÖNERİSİ

BBP olarak askerlik konusunda önerileri olduğunu aktaran Destici, “Biz BBP olarak şunu söylüyoruz; bu kaçakları sistem üretmiştir, bu sistemin problemidir. Bunun çözülmesi lazım. Ama bu çözüm parası olanlara göre olmaması lazım. Bu anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Bununla ilgili çözüm önerimizin ne olduğunu sorduklarında biz, asker kaçağı üreten bu sistemin değiştirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Ayrıca parası olmayanlar için de bizim teklifimiz şudur; 1 ay temel eğitim yaptırın, daha sonra yaşadıkları illerde askerliklerini kendi meslek dallarında çalışarak ifa etsinler. Bu süre içerisinde de kışlalarda değil, ailelerinin yanında kalsınlar” ifadelerini kullandı.