Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Soma’da SMS ile işten atılan işçilere ilişkin, “Devletin sosyal bir devlet olması için ne yapması gerekir? Bu işçi kardeşlerimize sahip çıkması gerekmektedir. 2 bin 800 madenci kardeşlerimiz bir SMS ile işine son verildi” dedi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici yaptığı yazılı açıklamada, “Soma da bir facia yaşandı. Devletin sosyal bir devlet olması için ne yapması gerekir? Bu işçi kardeşlerimize sahip çıkması gerekmektedir. 2 bin 800 madenci kardeşlerimiz bir SMS ile işine son verildi. Artık maaş alamayacaklar, şirket tazminatlarını da ödemeyeceğini söylüyor. Biz bugün değil o hadisenin yaşandığı günden beri söylüyoruz. Ermenek faciası yaşanmadan önce de söyledik. Türkiye’deki ocakların tamamı sağlıksız. Bunlar kapatılsın ve rehabilite edilsin. İş sağlığına, işçi güvenliğine uygun hale getirildikten sonra açılsın ve bu süre içerisinde de işçi kardeşlerimizin maaşları 1 yıl, 2 yıl ödensin dedik” dedi.

Destici, “2 bin 800 işçi kardeşimizin asgari ücretten maliyeti SGK ödemeleri dâhil 45 milyon TL. 45 milyon TL’yi büyük bir faciadan kurtulmuş, 301 kardeşini kaybetmiş işçilerimize vermiyorsun ama bununla da övünebiliyorsun. Biz Türkiye’ye gelen mültecilere bakılmasına, çadır kurulmasına, yemek verilmesine karşı değiliz. Ama onlara 3-4 milyar dolar harcarken, kendin löküs bir hayat yaşamak için 1 katrilyon 350 trilyona saray yaptırırken 45 milyonu niye işçilerden esirgiyorsun? Kış vakti insanlar ne yapacak? Nasıl geçinecekler? Hükümeti uyarıyoruz. Bu işçi kardeşlerimizi maaşsız bırakamazsınız? Ücretsiz bırakamazsınız? Mutlaka maaşlarını ödeyeceksiniz. Çalıştıkları işyerlerini tamir edip onaracaksınız. Tekrar o kardeşlerimizin orada çalışmasını sağlayacaksınız” ifadelerini kullandı.

“YÜZDE 6 İNDİRİM OLDU DİYE SEVİNDİNİZ”

Putin’in Türkiye’ye ziyaretini de değerlendiren Destici, şunları dedi:

“Ülkemizi yönetenler gazda indirim için pazarlık yaptılar, adeta yalvardılar. Yüzde 6 indirim oldu diye seviniyoruz. Enerji Bakanı ‘İstediğimiz indirimi alamadık’ diyor. Siz elektrik üretmek için her yıl onlarca milyar doları Rusya’ya, İran’a ve başka ülkelere veriyorsunuz. Sizin yapmanız gereken ne? Kömürü sağlıklı bir şekilde çıkartıp, elektrik üretiminin büyük bir bölümünü buradan sağlamak. Çünkü bu rezerviniz var. Onun için ocakların sağlıklı hale getirilmesi gerekiyor. Maalesef bunu yapmıyorlar. Soma’da maden işçilerimize yapılan bu uygulamanın tek kelimeyle vicdansızlık olduğunu ifade ediyorum. Bu vicdansızlığı kim yaparsa yapsın bunun hesabını verecektir. Onun için herkes aklını başına alsın.”

Destici, “Bu vesile ile Ermenek maden ocağında hayatını kaybeden işçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet dilerken, kederli ailesine yüce Allah’tan başsağlığı ve sabrı cemil niyaz ederim” dedi.