İZMİR (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, belediyelerin terör örgütüne destek olmasıyla ilgili, "Tüm bu yetkiler verildiği halde en tehlikelisi, devlet size en sıcak ve sempatik şekliyle yaklaştığı halde, bütçenizi oluşturup size trilyonlar aktardığı halde, bunu teröre kaynak oluşturacak şekilde kullanıyorsanız, buna hiç kimsenin göz yummasını bekleyemeyiz" dedi.

Özhaseki, AK Parti İl Başkanlığında "Kardeş Belediyeler Buluşuyor" projesinin tanıtım toplantısında, "hizmet belediyeciliği yapacağız, ideolojik belediyecilik yapmayacağız" sözlerinin arkasında olduklarını belirtti.

Belediye başkanlığı süresince çok zulümden geçtiğini "günün yarısını mahkemelerde savunma yaparak geçirdiği", "ufak bir boru taşımak için Karayollarından 6 ayda izin alamadıkları"nı ifade eden Özhaseki, belediye başkanlarının mazeret değil, hizmet üretmesi gerektiğini vurguladı.

Özhaseki, AK Parti olarak belediyecilik hizmetlerinde hiçbir ayrımcılık yapmayacaklarının sözünü verdiklerine dikkati çekerek, "Aynı fikri taşımayan epeyce de belediye başkanı var. Kimileri, sadece partisinden dolayı o bölgeye eziyet etmeye devam ediyorlar. Örneğin Mardin Büyükşehir Belediyesi, Yeşilli ilçesine su bile vermiyor. Buna hakkı yok" diye konuştu.

- "Bütçelerinin yüzde 90'ı personele gidiyor"

Güneydoğu'da birçok belediyenin, büyük bölümünü devlet gönderdiği halde bütçelerini kötü yerlerde kullandığına işaret eden Özhaseki, bununla ilgili resmi olarak doğrulattığını belirttiği şu örnekleri verdi:

"Özellikle HDP'li belediyelerde 11 il ve yaklaşık 100 ilçe var. Buralarda bütçenin yüzde 90'ın üzerinde bölümü devletten gittiği yani sizin, bizim ödediğimiz vergilerle oluşturduğumuz o helal paraları gönderdiğimiz halde, bu arkadaşlar personele, yüzde 60, 70, 90'larda paralar ödüyorlar. Kanun der ki personele yüzde 30'dan fazlasını ödeyemezsiniz. Ama hiç tınmıyorlar bile. Önce kendi bütçelerinden yüzde 50-60'larda ödüyorlar, sonra hizmet satın alma suretiyle taşeronluk işiyle yüksek ücretlerle yüzlerce işçi daha alıyorlar. Hakkari Belediyesi, bütçesinin yüzde 67'si, Iğdır Belediyesi yüzde 91'ini, Sur Belediyesi yüzde 81,8'ini, Mardin Mazıdağ yüzde 88,14'ünü sadece personele ödüyor. Hizmet alımıyla bütçenin yüzde 90'ları personele gidiyor. Personel alırken imtihan ediliyor. İnsanlar telefon açıp bize söylüyorlar, imtihan sorusu şu; bedel ödedin mi, dağda kimsen var mı? Bunlara göz yummamız mümkün değil. Yüksekova Belediyesinin yatırıma ayırdığı yüzde 2,12, Van'da yüzde 6,2, Hani ilçesinde 0,0, Ergani'de 0,94 yani personel dışında kimseye bir şey kalmıyor."

"Yetki devri sürecek"

Belediyecilikle ilgili son yasada gözlenen bazı aksaklıklarla ilgili belediyelerin finans gücünü artırmak, öz gelirlerini daha iyiye götürebilmek ve imarla ilgili sıkıntıları giderme yönünde çalışma yürüttüklerini bildiren Özhaseki, şöyle konuştu:

"AK Partili belediye başkanları ve diğer partililerle yaptığımız istişarelerde, yetkilerin devri konusunda ortak mutabakat var. Yine biz merkezi idarede bulunan birtakım yetkileri, yerel yönetimlere devretmeye devam edeceğiz. Dört kötü örnek yüzünden diğer belediyeleri cezalandıramayız. Tüm dünya yerele önem verirken, yerinden yönetime doğru yavaş yavaş adım atarken, yerelde bir işin çözümü daha kolay, ucuz ve basit diye bir fikri kabullenmişken dönüp de merkezi idarede tüm yetkileri toplayamayız."

Özhaseki, kasti olarak hizmet yapmayan belediyelere karşı yaptırımın olması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Eğer siz vatandaşın esenliğini, güvenliğini, sağlığını tehlikeye atacak birtakım işler yapıyorsanız yani suyunu akıtmıyorsanız, tedbir almak gerekir. Kanunda bir madde var ama çok uzun, onu kısaltıp netleştiriyoruz. Tüm bu yetkiler verildiği halde en tehlikelisi, devlet size en sıcak ve sempatik şekliyle yaklaştığı halde, bütçenizi oluşturup size trilyonlar aktardığı halde, bunu teröre kaynak oluşturacak şekilde kullanıyorsanız, buna hiç kimsenin göz yummasını bekleyemeyiz. Hele hele bizler asla göz yummayız. Burada başka türlü tedbirlerin alınacağı aşikar. Bir büyükşehir belediyesi suyu akıtmıyorsa '4-5 sene sonra seçmen cezasını verir' diyemeyiz. Devletin bütçesini, bizim temiz helal paralarımızı eğer terör örgütüne birisi aktarıyorsa artık burada kanun filan dinlenmez. Orada başka türlü işler devreye girer. Geminin kaptanıysanız, aşağıda birinin geminin altını delmesine izin veremezsiniz. Buna göz yumamazsınız. Kanuni formalitelerin dışında başka türlü tedbirler alınıyor, inşallah onları da önümüzdeki günlerde göreceğiz."

- "AK Partili belediyelere karşı zulüm operasyonu içerisindeler"

Mehmet Özhaseki, Şanlıurfa'nın doğusu ve kuzeyine gidildiğinde, HDP ve AK Parti dışında belediyesi olan parti bulunmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu bölgede 40 kadar AK Partili belediyemiz var. HDP'li belediyeler, AK Partili belediyelere karşı adeta zulüm operasyonu içerisindeler. Onlara en ufak hizmetin gitmesini engelleyecek her şeyi yapıyorlar. Diğer partilerin tabelaları dahi yok. Keşke orada MHP, CHP olsa, gidip çalışma yapsalar. Bizim, AK Partili belediyeleri ayakta tutma, oradaki insanları kaybetmeme görevimiz var. Eğer oradaki belediyelerimizi de kaybedersek, Allah korusun fiili durumla karşı karşıya kalırız. Arkadaşlarımız hem teröre karşı savaşıyorlar hem iş yapmanın mücadelesini veriyorlar."

- "Kardeş Belediyeler Buluşuyor" Projesi

"Kardeş Belediyeler Buluşuyor" projesine de değinen Özhaseki, projeyle İzmir'de AK Partili 7 belediyenin, Ankara, İstanbul, Kayseri, Konya ve Kocaeli'ndeki 7 ilçe belediyesi ile eşleştirilip "kardeş belediye" olduğunu kaydetti.

Özhaseki, avantajı olmayan kentler büyüme trendine girmişken İzmir'in arzu edilen seviyeye gelemediğini ifade ederek, "İzmir'e de bizim kendi şehirlerimizde hayata geçirdiğimiz güzel projeler yapılabilir, burada da güzel statlar, sosyal tesisler yapılabilir" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar da büyükşehir belediyesi farklı partiden illerde AK Partili ilçelerin aleyhte uygulamalara maruz kaldığını belirterek, "İlçeleri başarıyla yönetilmiş belediyeleri, büyükşehir belediyesi AK Partili olmayan ilçe belediyeleriyle kardeş yapıyoruz. Daha iyi hizmet verebilmek adına bu belediyeler, hem teknik hem proje hem de araç gereç desteği verecek. Böylece AK Parti'nin farkını belirgin şekilde ortaya koyabileceğiz" diye konuştu.

Proje kapsamında kardeş olan belediyeler ise şunlar:

"Torbalı Belediyesi-Ankara Altındağ Belediyesi, Selçuk Belediyesi-Kocaeli İzmit (Merkez) Belediyesi, Kınık Belediyesi-İstanbul Zeytinburnu Belediyesi, Ödemiş Belediyesi-İstanbul Fatih Belediyesi, Menderes Belediyesi-Konya Selçuklu Belediyesi, Kemalpaşa Belediyesi-İstanbul Bahçelievler Belediyesi, Kiraz Belediyesi-Kayseri Melikgazi Belediyesi."