Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos, güvenli bölge konusunda, “Bizim her zaman söylediğimiz; Suriye içinde oluşturulacak bölgelerin korunmasının sağlanmasıdır. Bu konunun sağlanması için Suriye içinde bağımsız bir güç oluşması gerekir. Bu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin alacağı karara bağlıdır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bu tarzda karar alacağı yönde değildir” dedi.

Amos, Birleşmiş Milletler binasında düzenlediği basın toplantısında Suruç izlenimlerini paylaştı. Toplantıya BM İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos’un yanısıra, BM Türkiye Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra da katıldı. Suruç ilçesinde 5 bin kişinin kaldığı Yibo Geçici Barınma Merkezi’ni ziyaret ettiğini söyleyen Amos, ailelerden acı hikayeler duyduğunu ve insanların sığınma ihtiyaçlarının devam ettiğini belirterek, “Türk hükümetine, Suriye’den gelen ve sığınma talebinde bulunan kişilere göstermiş oldukları cömert tutumdan dolayı teşekkürlerimi bildirmek isterim. Bugün 900 bini kayıt altına alınmış, toplam 1,6 milyon Suriyeli Türkiye’den sığınma talebinde bulunmuş. 170 bin aşkın sivilin Ayn-el Arab’dan Türkiye’ye haftalar içinde sığınma talebinde bulunduğunu gördük. Türk yetkililer buna acil şekilde cevap vermişlerdir” dedi.

Suriye’de 11 milyon kişinin yardıma ihtiyacı olduğunun altını çizen Amos, “Bölge ülkelere baktığımızda 3 milyonu aşkın kişinin mülteci durumuna düştüğünü, bunların 1,1 milyonunun Lübnan’da, 619 bin civarında Ürdün’de olduğunu biliyoruz. Ailelerin korunmaya ihtiyaçları var. Ailelerin onurlu bir yaşam sürdürmeye hakları var. Biz onlara kesintisiz yardım ulaştırabilmek için yardım alanında çalışanların Suriye’deki erişimlerinin sağlanmasına ihtiyaçları vardır. Birleşmiş Milletler ve ortakların bunların gerçekleşmesine yönelik çalışmaları devam edecektir” diye konuştu.

Bir kadınla yaptığı konuşmayı aktaran Amos, çocuklarının geleceği ile ilgili endişeli olduğunu söylediğini kaydederek, “Suriye’deki durum için çok acil şekilde politik çözüme ihtiyaç vardır. Dünya bunu hatırlamalı, Suriyelilerin çektiği acıları görmeli ve harekete geçmelidir” şeklinde konuştu.

Koalisyon güçlerinin Kobani’ye yaptıkları hava operasyonlarının devam etmesi ve silah yardımında bulunulmasına yönelik soru üzerine Amos, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un ‘uluslararası toplumun birlikte harekete etmesi gerektiğine’ işaret ettiğini hatırlatarak, “Bizim de duruşumuz uluslararası insan hakları hukuku paralelinde sivillerin korunduğu ve önlemlerin alındığı şekilde hareket etmesidir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Suriye konusundaki tutumuna ilişkin soru üzerine BM kurumlarının süreç başından beri Türkiye’yi desteklediğini söyleyen Amos, UNICEF’in çocukların eğitim, çocuk dostu alanlar konusunda yardım ettiğini, Gıda Fonu’nun ilgili ortaklarını desteklediğini kaydetti. Güvenli bölge konusunda ise Amos, “Türkiye güvenli bölge konusunda birebir görüşmeler yapmaktadır. Bu konuda bizim her zaman söylediğimiz, Suriye içinde oluşturulacak bölgelerin korunmasının sağlanmasıdır. Bu konunun sağlanması için Suriye içinde bağımsız bir güç oluşması gerekir. Bu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin alacağı karara bağlıdır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bu tarzda karar alacağı yönde değildir. En önemli insanların güvenliğidir” dedi.

BM Türkiye Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra ise, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüştüklerini belirterek, ayrıca büyükelçilik yetkilileri ile görüşeceklerini söyledi.