ÇANKIRI (AA) -  Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türk Tarih Kurumu Üyesi Prof. Dr. Refet Yinan, "Türkler himayeleri altındaki hiçbir milletin din ve dil özgürlüğüne müdahale etmemiştir" dedi.

Yinan, Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "Ermeni Meselesi Paneli'nde yaptığı konuşmada, Ermeniler ile Türklerin uzun yıllar dostça yaşadığını vurguladı.

Malazgirt Savaşı'ndan sonra Ermenilerin Çukurova'ya yerleştiğini belirten Yinan, iki milletin bu bölgede yıllarca sorunsuz bir şekilde hayatlarını sürdürdüğünü kaydetti.

Ermenilerin en kalabalık olduğu şehrin İstanbul olduğunu söyleyen Yinan, "İki millet yıllarca birlikte yaşadı. 15 ve 16. yüzyıllarda Ermenilerin en kalabalık olduğu şehir İstanbul'du. Türkler himayeleri altındaki hiçbir milletin din ve dil özgürlüğüne müdahale etmemiştir. Bu iyi ilişkiler 19. yüzyıla kadar da devam etti" diye konuştu.

1800'lü yılların sonuna doğru Ermenilerin yavaş yavaş teşkilatlandığını belirten Yinan, "Bununla birlikte küçük isyanlar çıkarmaya başladılar. 1. Dünya Savaşı'nda Rusların Türkiye'nin doğusunu işgal etmesiyle Ermeniler ile sorunlar başladı. Van gibi doğudaki büyük illerde birçok insan öldürüldü. Osmanlı çareyi 1915 yılında çıkardığı bir kararda aradı. İsyancı Ermeni elebaşlarını tutukladı ve 232 kişiyi Çankırı ve Beypazarı'na sürgün etti. 24 Nisan'ın Ermeniler için önemi de işin aslı da budur. Ermenilerin katliam dediği de bu aslında" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Yinan, dünyaya yayılıp ciddi lobi oluşturan Ermenilerin, sözde soykırımı kabul ettirmek için dünya kamuoyuna büyük baskılar yaptıklarını söyledi. 

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türksoy Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş da Ermenistan'ın soykırımla ilgili tutumunu anlatan bir sunum yaptı.