Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerikan istihbaratı CIA’nın işkence raporuna yönelik, "Açıklanan raporu inceliyoruz, 5 bin sayfalık bir rapor. Türk vatandaşları da var mı diye içinde arkadaşlarımız titizlikle raporu inceliyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Slovakya Başbakan Yardımcısı, Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Miroslav Lajcak ile bir araya geldi. Başbaşa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye-Slovakya ilişkilerinin sayıları artan üst düzey temasların ardından giderek derinleştiğini ve hız kazandığını belirtti. Türkiye ile Slovakya’nın NATO müttefiki ve pek çok alanda ortak iş yapan iki ülke olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, "Bugün değerli dostum Lajcak ile çok verimli görüşme gerçekleştirdik. Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) sürecini değerlendirdik. Kıbrıs sorunu, Balkanlar, Suriye ve Irak konularını değerlendirme fırsatımız oldu. İkili ilişkilerin daha ileri seviyelere taşınmasını değerlendirdik. Bölgesel ve uluslararası güvenlik konusunda benzer görüşlere sahibiz" dedi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 1.5 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, "Bu rakamın potansiyeli yansıtmadığını 2013 yılında Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan o zamanki ziyaretinde dile getirmişti ve 5 milyar dolar hedefini koymuştu. Biz de bu hedefe ulaşmak için gayret sarf edeceğiz" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, görüşmede ayrıca 1. Dünya Savaşı’nda şehit düşen Türk askerleri için Slovakya’da şehitlik ve anıt inşa edilmesini ele aldıklarını belirtti. Çavuşoğlu, işbirliği ve destekleri için Slovak hükümetine teşekkür etti.

CIA’NIN İŞKENCE RAPORU

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Çavuşoğlu, bir gazetecinin Amerikan istihbaratı CIA’nin işkence raporunu hatırlatarak, "Ankara’nın bu tür bir işkence olduğuna yönelik bilgi talebi olacak mı?" şeklindeki sorusuna, "Açıklanan raporu inceliyoruz, 5 bin sayfalık bir rapor. Türk vatandaşları da var mı diye içinde arkadaşlarımız titizlikle raporu inceliyor. Ama diğer taraftan raporu açıklandığı ve incelediğimiz kısmına baktığımız zaman gerçekten kabul edilmeyecek ve insanlık dışı muamele ve işkence görünüyor. Şeffaflık önemli ama bu yapılan işkenceyi mazur göstermez. Umarım, dost ve müttefik ülke Amerika’da bir daha böyle olaylar tekrar etmez, insanlık dışı olaylar, muameleler tekrarlanmaz. Açıklanan raporda gördüğümüz muameleler hiçbir insanın kabul edemeyeceği ve insanlık dışı muamelelerdir, işkencedir. Bunun tekrar edilmemesi arzumuzdur. Raporu baştan sona inceliyoruz" karşılığını verdi.

FİLİSTİNLİ BAKANIN ŞEHİT EDİLMESİ

Bakan Çavuşoğlu, Filistin’in Yasadışı Yerleşimlerden ve Ayrım Duvarı’ndan Sorumlu Bakanı Ziyad Ebu Ayn’ın İsrail güçleri ile yaşanan arbedede hayatını kaybetmesini de değerlendirdi. Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Öncelikle Filistinli Bakan arkadaşımız Ziyad Ebu Ayn’a Allah’tan rahmet diliyoruz, Filistin halkına ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Dün akşam Filistinli Dışişleri Bakanı kardeşimi de aradım başsağlığı diledim ve Filistin halkının yanında olduğumuzu, olmaya da devam edeceğimizi söyledim. Bunlar hep İsrail’in saldırgan tutumlarının bir sonucudur. İsrail bir gün Gazze’yi bombalıyor, fosfor bombaları kullanıyor, çocukları, kadınları öldürüyor, Birleşmiş Milletler (BM) ofisini bombalıyor, okulları, hastaneleri, evleri bombalıyor, masum insanları evlerinde öldürüyor. İsrail’in bu saldırgan ve pervasız tutumu değişik boyutlarıyla devam ediyor. Müslümanların en kutsal mekanlarına pervasızca saldırıyor. Bunu yaparken diğer taraftan da İsrail, Filistin topraklarını çalmaya devam ediyor, zorla ellerinden almaya devam ediyor. Zaten dünkü olay da kendi topraklarına barışın sembolü zeytin ağacı dikmek isteyen bakana yapılan saldırı sonucu ölüm gerçekleşmiş. Biz bunu şiddetle kınıyoruz ve uluslar arası camianın da artık İsrail’in bu saldırgan tutumuna karşı daha keskin, net tavır almasını bekliyoruz."

"TÜRKİYE BİZİM İÇİN DOST ÜLKE"

Slovakya Başbakan Yardımcısı, Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Miroslav Lajcak ise, "Sayın Çavuşoğlu, çok sevdiğim bir dostum, meslektaşım. Son derece dostane ilişkilerimiz var. Türkiye bizim için dost bir ülke" dedi.

Slovak Bakan, iki ülke arasındaki ticaret hacmini son 10 sene içerisinde 5 kat artırdıklarını belirtti. İkili ilişkilerinin insani boyutu da bulunduğunu anlatan Lajcak, "Geçen sene neredeyse 130 bin Slovak tatilini Türkiye’de gerçekleştirmiş. Türkiye’nin turizm alanındaki hizmetlerinden son derece memnunuz" diye konuştu.

Lajcak, "Slovakya sadece Türkiye’nin müttefiki değil, aynı zamanda iki ülke NATO müttefiki. Türkiye’yi AB üyeliğinde desteklemeyi düşünüyoruz. O yüzden ek bir takım fasılların açılmasını istiyoruz. Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin giderek hız kazanacağını düşünüyoruz. Türkiye bölgesel ve küresel anlamda etkin bir rol oynuyor. Bu bizim için çok önemli" ifadelerini kullandı.

Türkiye’de oynayan Slovak futbolculara dikkat çeken Bakan Lajcak, "Futbol oyuncularımız var, onların futbol hayranları arasında Türkiye’de çok popüler olduğunu biliyorum. Bu da ikili ilişkilere daha fazla katkıda bulunacaktır" dedi.