Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce Konya’da, ’Çevre ve Şehircilik Mevzuatı Uygulamaları ve Sorunları Toplantısı’na katıldı.

Bir dizi incelemelerde bulunmak üzere Konya’ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Konya 3. Organize Sanayi Bölgesi’ni gezdi. Konya 3. Organize Sanayi içme suyu arıtma tesisleri, güneş enerjisi panelleri ve organize sanayi fidanlığını gezen Bakan Güllüce burada çalışmalar hakkında yetkililerden bilgiler aldı. Daha sonra Bakan İdris Güllüce, Çevre ve Şehircilik Mevzuatı Uygulamaları ve Sorunları Toplantısı’na katıldı. Konya Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda düzenlen toplantıya Bakan Güllüce’nin yanı sıra Konya Valisi Muammer Erol, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ve davetliler katıldı. Toplantıda konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, yıllık 100 milyar dolar ihracatı ancak 2001 yılında aşabildiklerini söyleyerek, “Bu yıldan sonra öyle bir gelişim ivmesi kazandık ki, 2002-2013 yılları arasında, son 12 yılda ihracatçı firma sayımızı 2.7 kat, ihracatımızı 10.6 kat artırdık. 12 yıl önce bir yılda yaptığımız ihracatın daha fazlasını, bir ayda yapar hale geldik. Yine 12 yıl önce, ihracatçı firma başına 251 bin dolar ihracat yaparken, 2012’te bu rakamı 971 bin dolara taşıdık. Coğrafya kitaplarında ‘tahıl ambarı’ olarak anlatılan Konya’dan yüzde 67’si sanayi mamulleri olmak üzere 186 ülkeye 1.4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu yılın ilk 10 ayında da, en büyük pazarımız Irak’taki sıkıntılara, küresel ekonomideki olumsuz etkilere rağmen, ihracatımızı Türkiye ortalamasının 2.5 kat üzerinde artırmayı başardık” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ise, 1989-1991 yılları arasında 2 yıl sanayicilik yaptığını anlatarak, “Sanayiciliğin ne zor iş olduğunu bilirim. Sanayicilik çok çileli bir iştir. Ama o makineden ürününüzün her çıktığını gördüğünüzde büyük bir haz alırsınız. Zaten o haz sanayiciyi sürekli daha çok yatırıma daha çok üretmeye yönlendirir. O da olmazsa sanayicilik öyle pek fazla yapılacak iş değildir diye düşünülür. Pazarlaması, üretmesi, sendikası ayrı bir derttir. Ama sanayicilik şerefli, haysiyetli çok güzel bir iştir. Üretmenin zevkini alıyorsunuz” diye konuştu.

2003 yılı öncesi Türkiye’den bahseden Bakan Güllüce, “2002 yılında Türkiye 1 milyar kredi bulamayan bir ülkeydi. 1 milyar borç para bulmak için maliye bakanlığının dünyada kapı kapı dolaştığı, yalvarıp yakardığı bir Türkiye idi. Ben çok zor şartlarda hayatını kazanmış bir insanım. Maddi durumu iyi olmayan bir ailenin bir çocuğuydum. Hiç keyifli bir hayatım olmamıştı ama hayatımın en zindanlı yılı 2001 olmuştur. Karşımda onlarca yüzlerce fabrikalar kapanmış, işsiz kalmış insanların eşleri ‘açız’ diyordu bana. Sizin bir belediye başkanı olarak gücünüz yetmiyordu. Böyle bir psikolojinin olduğu yıllardı. Devlet memurların maaşını depremdeki toplanan paralarla ödüyordu” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü Bakan İdris Güllüce’ye tablo hediye etti. Daha sonra toplantı soru-cevap şeklinde tamamlandı.