CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Türkiye’de 300 madende ölüm riski olduğunu ileri sürdü.

Milletvekili Namık Havutça, Soma faciasından ders alınmadığını belirterek, "Soma faciasından sonra geçen 130 günde madenlerdeki 31 kazada 40 işçi öldü" dedi.

Havutça, TBMM Genel Kurulu’nda Soma madeni faciası sonrası devam eden kazaların araştırılması için verilen araştırma önergesi üzerine CHP Grubu adına yaptığı konuşmada, 3 Haziran 2014 tarihinde madenlerin geçici süreyle kapatılması, işçi ve iş sağlığı güvenlik tedbiri alınana kadar kapatılan madenlerin bilimsel ve tarafsız kurullar tarafından denetlenmesi, bu denetimler sonrası madenler açılana kadar işçilere aylık maaşlarının devlet tarafından ödenmesini teklif ettiklerini söyledi. Havutça, "Soma’da, Işıklar’da 301 yurttaşımız öldüyse bu ölümler devam edecek anlamına geliyor" dedi.

Havutça konuşmasına şöyle devam etti:

"O topraklarda ölen 301 yurttaşımızın 103’ü Balıkesir’de, Savaştepe’de, Bigadiç’te, İvrindi’de elimizle mezara koyduğumuz gencecik çocuklardı. Hiçbir yerde ölümler üzerinden, insanların acıları üzerinden siyaset yapmayalım. Ama şunu da sormayalım mı? Ölen yurttaşımızın sorumluluğu, siyasi sorumluluğu sendikaların üzerinde miydi? Enerji Bakanının hiç mi sorumluluğu yoktu? Çalışma Bakanının sorumluluğu yok muydu? Savaştepe Karacalar köyündeki iki evladının birini kaybetmiş madenden emekli bir işçimiz şunu söyledi bana: ’Namık Havutça, sen o komisyondasın, orayı incelemeye gidiyorsunuz. Ben oğlumu oraya göndereyim mi?’ Ben de ’Hayır gönderme. İkinci evladını kaybetme’ dedim".