ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, tarihi Aspendos Tiyatrosu'nun kötü restorasyona kurban edildiğini, yapılanların bağımsız bir bilim heyeti tarafından incelenmesi gerektiğini savundu. 

Karakaş, tarihi tiyatronun restorasyonu ile ilgili tartışmalar üzerine yazılı açıklama yaptı. 

Türkiye'nin kültürel mirasının en önemli eserlerinden biri olan tarihi Aspendos Tiyatrosu'nun restorasyon çalışmasının, uzmanların ve meslek kuruluşlarının haklı eleştirileriyle karşılandığını belirten Karakaş, restorasyonun Ekim ayında Antalya'da yapılacak G-20 zirvesi nedeniyle alelacele tamamlandığını ileri sürdü. 

Bakanlığın, "Tiyatronun eksik basamaklarının tamamlanması amacıyla kullanılan taşların deneyler sonucu belirlendiğini ve zamanla renginin kararacağını" açıkladığını hatırlatan Karakaş, meslek odalarının ise "restorasyonun bilimsel kurallara aykırı olarak yapıldığını" savunduklarını anımsattı.

Karakaş, yapılan bilimsel açıklamaların, meselenin, kullanılan taşın renginden çok yapılan işin özüyle ilgili olduğunu gösterdiğini ifade edererek "Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin, Aspendos'ta meslek odalarının ve üniversitelerin görüşlerine başvurmadan işi ihaleyle bir şirkete vermeleri sonucu özensiz bir uygulama gerçekleşmiştir. Yapılan şey koruma değil, bir bütünleme işlemidir" görüşünü savundu. 

Yapılan restorasyonu eleştiren Karakaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tiyatronun basamaklarının tamamlanmasının gerekçesi, bu tarihsel mekanın 'rantabl' kullanımına yöneliktir. Oysa dünya çapında bir değer taşıyan bir tarihi tiyatroyu yaşatmanın ölçüsü, tiyatronun daha fazla seyirciye hitap etmesi değil tarihsel ve estetik özelliklerinin korunmasıdır. Bu konuda acele kararlar almak yerine uzman görüşlere başvurularak tiyatronun olduğu gibi korunmasının daha doğru olup olmayacağı konusu ayrıntılı biçimde ele alınmalıydı. Bu uygulamayı 'inşaatçı' bir anlayışın kültürel mirasımıza ve turizmimize ne denli zararlar verebildiğinin bir örneği olarak görmekteyiz. Kültür ve Turizm Bakanı'nın konuya ilişkin açıklamaları tatmin edici değildir. Tarihi Aspendos Tiyatrosu kötü restorasyona kurban edildi. Yapılanlar bağımsız bir bilim heyeti tarafından incelenmelidir."