Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, “Cumhuriyet Halk Partisi Sivas’ı geçemez diyenlere bir kez daha biz şunları söyledik, biz Sivas’tan öteye her gün her koşulda geçiyoruz" dedi.

Batman’da partililerle bir araya gelen Kaya, 2015 genel seçimleri öncesi Şırnak, Hakkari Diyarbakır ve Mardin illerinde toplantılar yapacaklarını söyledi. Kaya yaptığı açıklamada, Şırnak’ın Uludere ilçesinde Gülyazı ve Ortasu Köyü’nde hayatını kaybeden 34 vatandaşı saygıyla andığını dile getirerek, konudan dolayı her zaman üzüldüklerini ifade etti. Öldürülen vatandaşların sorumlularının bulunmadığını belirten Kaya, "Bu durumdan dolayı bölgenin yüreği kan ağlıyor, bunu çok iyi biliyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi Sivas’ı geçemez diyenlere bir kez daha biz şunları söyledik. Biz Sivas’tan öteye her gün her koşulda geçiyoruz. Biz Sivas’ı geçtiğimizde barış ve demokrasi için geçiyoruz. Ama onlar Sivas’ı geçtiğinde kan ve katliamlar için geçiyorlar. Aramızdaki fark bu. Bu farkı önümüzdeki günlerde, yıllarda bölge insanı çok daha net olarak görecek. Ben 21 ilin eğitimden sorumlu parti çalışanıyım. Başka bir bölgeyi seçebilirdim ancak unutulmuş bir bölgenin yeniden ayağa kalkması için buraya geldim. Gittiğim her ilde 2 gün kalıp üyelerimizle ilgili eğitimlerimiz olacak. Burada partililerimize partimizin çalışmaları ve partimizin hedeflerini anlatacağız" diye konuştu.

Parti olarak parlamentoya yasa tekliflerinde bulunduklarını dile getiren Kaya, şunları kaydetti:

"Kürt sorununun çözümü için mutlaka toplumsal mutabakat akıl heyetinin hızla kurulmasını istiyoruz. Çünkü şu anda yapılan görüşmelerin tamamı yurttaşların bilgisi dışında gerçekleşiyor. Sorun çözülsün, hangi yöntemle çözülsün diyemiyoruz. Barıştan ve demokrasiden yana sorun çözülsün. Burada yaşayan insanlar bu sorunun acısını yaşadılar, çözümünün de nasıl olacağını bilmeleri gerekiyor. Bu sorunların halledilmesi için ortak akıl heyetinin oluşmasını istiyoruz."

Dersim olaylarının tüm ayrıntıları ile aydınlatılması gerektiğini aktaran Yıldırım Kaya, konuşmasını söyle sürdürdü:

"Hani CHP’yi hep eleştiriyorlar ya Dersim katliamında bunların eli var diye. Daha dün yaşanan Roboski’yi unutanlar, bizim önümüze 1938 yılında bir katliam olan Dersim’i getirerek CHP ile hesaplaşmaya hakları yoktur. Hadleri de değildir. Çünkü Menderes’in devamıyız diye caka satanlar Menderes’in de içinde olduğu bir tek partili dönemin tüm kusurlarını bir partiye mal ederek siyaset yapma hakkına sahip değiller. CHP bunu çok açık söylüyor Dersim’de ne olduysa, kim ne yaptıysa bunların tamamının gün ışığına çıkartılması lazım. Meclise bu arşivlerin indirilmesi lazım. Ben bir yurttaş olarak bu arşive dokunabilmeliyim. Bunu neden yapmıyorlar, çünkü Roboski’deki katliamın emrini verdikleri açığa çıkacak. Bundan korkuyorlar. Biz Dersim’de kimin suçlu olduğundan korkmuyoruz. Kimin hesap vereceğinden de korkmuyoruz."

Toplantı, CHP İl Başkanı Adnan Yaşar’ın parti olarak kentteki çalışmaları anlatması ile son buldu.