CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın geldiği gibi gideceğini ileri sürdü.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ‘1 Milyon Meyve Fidanı Üreticilerle Buluşuyor’ kampanyası kapsamında Bergama ilçesine bağlı Kozak Yaylası’nda fidan dağıtım töreni ve Dünya Kooperatifçilik Günü etkinliğine katıldı. Etkinliğe, CHP Genel Başkanı Yardımcıları Sezgin Tanrukulu ve Yakup Akkaya, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlı Aka, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir milletvekilleri, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, ilçe belediye başkaları, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu’nun da aralarında bulunduğu bazı protokol üyelerinin, koltuk yetersizliği nedeniyle koltukların kenarlarına oturduğu görüldü. Konuşmasında Tire Süt Kooperatifi Başkanı’nın konuşmasına cevap niteliğinde konuşan Kılıçdaroğlu, “Başkan, ‘inşallah Türkiye’nin geleceği de aydınlık’ olur dedi. En ufak bir endişeniz olmasın. Eğer bu ülkede birlikte ulusal Kurutuluş Savaşı verdiysek inanın ve emin olun, aydınlık Türkiye’yi el birliği ile kuracağız. Haramilerden şikayet ettiğinizi biliyorum. Dünyanın hiçbir ülkesinde haramilerin iktidarı sürekli olmamıştır. Geldikleri gibi giderler” diye konuştu.

"KOOPERATİFLER, ÜRETİCİ EZİLMESİN DİYE KURULUR"

Kılıçdaroğlu da konuşmasında kooperatifçiliğin önemine değindi. Üreticiler ezilmesin diye kooperatiflerin kurulduğunu belirten Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Hak ettiği alın terinin karşılığını alsın diye. Yetiyor mu? Hayır. Malın alıcısı olması lazım. Alıcı eğer alın terinize değer veriyorsa hem üretici hem tüketici karlı çıkar. İzmir Türkiye’ye örnektir. Tire’de adım atıldı, arkası geldi. Üreticinin alın terinin karşılığı veriyor. Üretici de İzmirli de karlı.”

“NEYİMİZ EKSİK?”

Yaklaşık 15-20 gün önce tarım kurultayı yaptıklarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin dünyanın en güzel ülkelerinden birisi olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Taşı sıksanız suyunu çıkaran gençlerimiz var. Neden kaybediyoruz? Hollanda Konya’dan küçük. Yıllık tarım ürünü ihracatı 100 milyar dolardan fazla. Peki Türkiye? Tarım ürünü ihracatı 18 milyar lira. Devasa Türkiye onun onda biri kadar tarım ürünü ihracat yapıyor. Neyimiz eksik?”

“ÖZÜR DİLEYEREK SÖYLÜYORUM”

Kooperatif başkanının tarım politikası olmadığını yönelik sözlerine cevap veren Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Özür dileyerek söylüyorum; bunların bir politikası var. Politikası malı götürme politikası. Biz ne diyoruz; ‘önce halk kazanacak, halkın cebi para görecek’ diyoruz. Bizim düşüncemizde saraylarda oturmak yoktur. Halkın arsında olmak istiyoruz. ‘Halka tepeden bakan değil halkın sorunlarını çözmen iktidar olalım’ diyoruz. Eğer bıktıysanız alın terinizin karşılığını alamıyorsanız, ‘sorun çözen değil sorun üreten iktidar var’ diyorsanız yönümüzü değiştireceksiniz. ‘Çalıyor ama iş de yapıyor’, bu kültürü de bırakacağız. Bu kültür bizde yok. Bu kültürü de çöp sepetine atacağız. ‘Çalmayacak ama çalışacak’ diyeceğiz. Hepimizin huzur bulacağı Türkiye inşa edebiliriz. Ana hedefimiz herkesin ürettiği ve kazandığı bir Türkiye.”

“MEVZUAT İZİN VERMİYOR”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da kooperatifçiliğin önemine vurgu yaptı. Üretici ve kooperatiflerle yerelde kalkınmak gerektiğini belirten Kocaoğlu, “ “Kooperatiflerle ortak proje yapamıyoruz. Bugünkü mevzuat izin vermiyor. Mutlaka kooperatiflere, belediyelere, geçmiş gayrimenkulleri protokolle kullanılma hakkı verilmesi ve ortak proje yapıp bunların desteklenmesi gerekiyor” dedi.

Tören sonrası üreticilere fidan dağıtımında bulunuldu.