ANKARA (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara geldikleri takdirde imam hatip okullarının kapatılmayacağını belirterek, "Olayı saptırmak, CHP'yi 'öcü' gibi göstermek istiyorlar. Yıllar yılı propaganda yaptılar, 'CHP dine karşıdır, şuna, buna karşıdır' diye. Niye karşı olalım? Oturup tarihe baksınlar, imam hatipleri kurduk, niye kapatalım" dedi.

Kılıçdaroğlu, Star TV'nin, CHP Genel Merkezi'nden canlı yayınında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Kayseri'deki yolsuzluk iddiaları üzerine bir kitap yazdırdığınızı ve bunun parasını vermediğinizi' söyledi ve sizin için 'dolandırıcı' dedi. Bununla ilgili ne demek istersiniz" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Çatlasa da cevap vermeyeceğim" dedi.

Erdoğan'ın, "Tarafsızlığını koruyacağı"na dair namusu ve şerefi üzerine yemin ettiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "70 milyonun önünde Sayın Erdoğan'a sormak istiyorum, sizin için namus nedir, şeref nedir? Namus ve şeref üzerine yemin etmek nedir? Namus ve şeref üzerine yemin ettikten sonra bundan hangi gerekçeyle vazgeçiyorsunuz? Tarafsızlığınızı ne için korumuyorsunuz? Siz cumhurbaşkanısınız, ayıp ediyorsunuz. Yazıktır cumhurbaşkanlığı makamına, o makamı bu kadar yıpratmayın" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Halkın önünde tartışma" çağrısı yapan Kılıçdaroğlu, "Yüreği varsa benim karşıma çıkar, kim dolandırıcı ikimiz de konuşuruz, milletimiz de karar verir" ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın, "Her partiye eşit mesafedeyim" sözlerinin hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, "Ne diyeyim? 'Her partiye eşit mesafede'ymiş değil mi? Milletin aklıyla alay etmek, herhalde bundan daha farklı bir cümleyle olmaz. Açık açık iktidar partisini destekliyor. Bunu orta düzeyde zekaya sahip herkes gayet iyi biliyor, bizi aldatmasının bir mantığı yok" dedi.

"Söz konusu kitap Hacı Ali Hamurcu'nun kitabıymış. Bununla ilgili durum ne?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Emin olun kitabı okumuş bile değilim, içinde ne var onu dahi bilmiyorum. Niye yazdırayım ben? İşim gücüm mü yok benim? Kayseri Büyükşehir ile ilgili ilk ihbarı yapan, hapse giren, çıkan o. Ne yapıyor bilmiyorum" yanıtını verdi.

 Kılıçdaroğlu, partisinin oy oranıyla ilgili soru üzerine, hedeflerinin yüzde 35 olduğunu, bunu tutturacaklarını, hatta aşabileceklerini söyledi.

Oylarının düşmesi durumunda oturup kendilerini sorgulayacaklarını, "Bu işi beceremedik, yapamadık" diyeceklerini belirten Kılıçdaroğlu, "AKP'nin oyu düştüğünde, o istifa edecek mi?" ifadesini kullandı. 

-"CHP bir yardım kuruluşu değil"

"HDP baraj altında kalmasın diye CHP'nin seçmeninin oy vereceği söylemi var. Buna ne dersiniz?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Onlara katılmıyorum. CHP bir yardım kuruluşu değil ki. 'Efendim o barajı aşsın, partimden vazgeçeyim, gidip ona oy vereyim', yok öyle birşey. Gerçek anlamda partili gelir, CHP'ye oy verir. Dolayısıyla bir oy kayması olacağını sanmıyorum" karşılığını verdi.

"HDP barajı geçer mi, geçmeli mi?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, yüzde bir oy alan bir partinin bile parlamentoda temsil edilmesi gerektiğini ifade etti.

Kılıçdaroğlu, "HDP barajı geçemezse, bir erken seçim olur mu?" sorusuna, "Koşullar ne olur bilmiyorum ama dünyanın sonu olmaz tabi çünkü tercihi yapan HDP'nin kendisi. Bu koşullarda seçime giren HDP'nin kendisi, dolayısıyla sonuçlarına katlanacak olan da HDP'nin kendisi" cevabını verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun emekli ve işsiz sayıları ile ilgili kendisine yönelik eleştirilerinin anımsatılması üzerine ise Kılıçdaroğlu, "Şu anda emekli sayısı 11 milyonu aşkın, Davutoğlu'nun bundan haberi yok. Kendisinin TBMM'de yaptığı bir konuşma vardı, bin liranın altında aylık alanlara ayda 100 lira vereceklerdi. Ne söylemişti biliyor musunuz? 'Emeklilerin yüzde 60'ı bundan yararlanacak' demişti. 12 milyon diyelim ortalama, yüzde 60'ı ne yapıyor? Neresinden baksanız 7 milyon 200 bin yapıyor. Nasıl bir başbakan? Kendi söylediklerini acaba kulağı duyuyor mu? Yoksa eline bir karton verdiler, onu mu okuyor?" görüşünü savundu. 

-"Yüzyılın projesini 21 Mayıs'ta açıklayacağım"

Kılıçdaroğlu, "CHP'nin iktidar olması durumunda imam hatiplerin kapatılıp kapatılmayacağı" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"İmam hatip okulları kapatılmayacak. Olayı saptırmak, CHP'yi 'öcü' gibi göstermek istiyorlar. Yıllar yılı propaganda yaptılar, 'CHP dine karşıdır, şuna, buna karşıdır' diye. Niye karşı olalım? Oturup tarihe baksınlar, imam hatipleri kurduk, niye kapatalım. Ben isterim ki bizim imamlarımız sadece bir değil, iki yabancı dil bilseler, felsefe, sosyoloji okusalar, daha iyi yetişseler, halkı daha aydınlatsalar. Niye karşı çıkalım? Hangi gerekçeyle karşı çıkacağız ki? Bu işin mantığı var mı? Bir aile çocuğunu dini yönden eğitmek istiyor. Devlet de onun imkanlarını sağlamalı, çocuk gidip öğrenmeli. Niye karşı çıkalım ona? Oy kaybedince buna sarılıyorlar, buradan yapmak istiyorlar. Oysa bizim hedefimiz ne imam hatipleri ne de başka okulları kapatmak, öyle bir amacımız yok. Tam tersine eğitimin kaliteli olmasını istiyoruz."

"Bir süpriziniz olacağını söylemiştiniz, bu ikramiye mi yoksa farklı birşey mi?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Farklı bir şey, yüzyılın projesi. 21 Mayıs'ta İstanbul'da açıklayacağım. Derinliği olan, Türkiye'ye büyük hedefler gösteren yüzyılın projesi olacak. Ekonomi alanında, yüzyılın projesi olacak" diye konuştu.

"8 Haziran'da iktidara gelseniz ekonomiyi kime teslim edersiniz?" sorusu üzerine ise Kılıçdaroğlu, Kemal Derviş'e teklifte bulunacağını kaydetti.

"Ekmeleddin İhsanoğlu'na teklif götürdünüz mü?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Ekmeleddin Bey'in parlamentoda olması, parlamento için de Türkiye için de bir kazançtır. Kendisiyle konuştuk" yanıtını verdi.

-"Hedefimiz tek başına iktidar"

"Seçim sonrasında sizin için en kötü senaryo nedir?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "AKP tek başına iktidar olursa en kötü senaryodur bu. Neden? Dış politikada çuvalladılar, iç politikada ekonomi üç yıldır patinaj yapıyor, benim lafım değil, onların lafı, dolar, büyüme, enflasyon yerinde değil, hiçbir hedef tutmadı" görüşünü savundu. 

"Seçim meydanlarında sizi en çok üzen itham veya eleştiri hangi lider tarafından oldu ve ne oldu?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "En çok üzen Sayın Erdoğan oldu. Bir siyasetçinin ağzına asla yakışmayacak, 'cibilliyetsiz' gibi laflar kullanıldı, bu asla ve asla doğru değil. Buna benzer çok ağır suçlamalar yapıldı" yanıtını verdi.

"MHP milletvekili Meral Akşener'i çirkin ithamlar dolayısıyla arayıp aramadığı" sorulan Kılıçdaroğlu, "Aramadım ama bu konuda açıklamalar yaptım. Son derece iğrenç bir suçlama ve itham. Bunu kaldırmak mümkün değil, çok ağır bir suçlama. Bunu yapan da bir medya mensubu ya da kendisini öyle sanan bir kişi. Bu tür ithamlar doğru değil, siyaset bu değil" ifadesini kullandı. 

Kılıçdaroğlu, bir başka soru üzerine tek hedeflerinin, tek başına iktidar olduğunu söyledi.

-"YSK görevini yapmıyor"

"TSK'da da 'paralel yapıya ilişkin bir soruşturma başlatıldığı' açıklandı. Siz, paralel yapıyı bir tehdit olarak görüyor musunuz?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, devlet içinde paralel yapı olamayacağını vurguladı.

"Fethullah Gülen ile hiç görüştünüz mü?" sorusuna, "Hayır" karşılığını veren Kılıçdaroğlu, "Asıl sormamız gereken soru şu, bu 'paralel yapı' dediğiniz yapıyı kim oluşturdu, kim güç verdi? Ne diyordu Sayın Erdoğan? 'Ne istediniz de vermedik?'. Ben de ona şu soruyu sormuştum, 'Onlar ne istedi de siz verdiniz?' Bu güne kadar bunun yanıtı alınmış değil" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, bir başka soru üzerine, "alkış kampanyası"nın etkili olduğunu, bir süre sonra başka reklamların da geleceğini söyledi.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmalarıyla ilgili Anayasa Mahkemesine ve Yüksek Seçim Kuruluna başvurdunuz. Bu konuda ne yapmayı planlıyorsunuz?" sorusuna karşılık Kılıçdaroğlu, "Yüksek Seçim Kurulu görevini yapmıyor. Adı Yüksek Seçim Kurulu ama seçimlerin tarafsızlık içinde oluşmasını sağlayacak sözde kararlar alacak ama görevini yapmıyor. Niye yapmıyor? Korkuyorlar, yargıç korkmaz" dedi.

-"Şero" da görüntülendi 

"Cumhurbaşkanı ile çok sertsiniz ama Davutoğlu ile karşılıklı jestleriniz var" ifadesi üzerine Kılıçdaroğlu, "Sayın Davutoğlu ile uygar iki insan gibi karşılaştığımızda tokalaşıyoruz, konuşuyoruz, herhangi bir sorunumuz yok zaten. Sayın Cumhurbaşkanı, geçmişte çok sert ifadeler kullandı, toplumu ayrıştırdı, böldü. Bu gün onu devam ettirmek istiyor, yanlış olan bu zaten" diye konuştu. 

"Liderleri birer cümleyle tanımlar mısınız?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Demirtaş, genç, dinamik, esprileri olan bir lider. Başbakan Davutoğlu, gölgede kalan bir lider, iradesini kullanamayan, vesayet altında olan, onu hissettiren ama bir türlü ondan çıkamayan, çıkmak için zaman zaman çıkışlar yapan ama net tavır sergilemeyen bir lider. Devlet Bahçeli, olgun, devlet adamı kimliği ağırlıkta olan bir lider" yanıtını verdi.

 Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemiyle ilgili bir soru üzerine, Türkiye'nin 200 yıllık bir parlamenter deneyimi olduğunu, bunun 12 Eylül darbe hukuku ve lider sultası nedeniyle aksayan yönlerinin düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan, inşaatından bu yana CHP Genel Merkezi'nde yaşayan "Şero" adlı kedi de canlı yayın sırasında görüntülendi.