NİĞDE (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yetkisiz mahkemenin tahliye kararına ilişkin, "Bir mahkemenin kararını 'Ben uygulamayacağım. Çünkü o mahkeme kararını tanımıyorum' demek demokrasilerde olmaz, doğru değil. Bu bir anayasal suçtur. Adalete olan güveni de temelinden sarsar" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisince Niğde Cumhuriyeti Meydanı'nda düzenlenen mitingin ardından Bor ilçesine gitti. Burada bir kahvehanede vatandaşlarla sohbet eden Kılıçdaroğlu, Şeyh Ahmed Kuddusi Türbesi'ne ziyarette bulunarak, dua etti.

Kılıçdaroğlu, türbenin çıkışında bir gazetecinin, "Paralel Yapı" soruşturmaları kapsamında tutuklu bulunan şüpheliler hakkında verilen ve İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliğince 'yok hükmünde' sayılan tahliye kararlarına ilişkin sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Anayasada, bütün demokratik ülkelerde, bir mahkeme bir karar verdiği zaman o karara herkesin uyması gerekiyor. Mahkemenin kararı yanlışsa, onu yine kendi prosedürü içerisinde, yargının bu kararı ya da bu sorunu çözmesi gerekiyor. Zaten asliye mahkemeleri, sulh hukuk mahkemeleri, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bunun için var. Yani yargı kendi içinde sorunun çözer ve adaleti sağlar. Bir mahkemenin kararını ben uygulamayacağım. Çünkü 'o mahkeme kararını tanımıyorum' demek demokrasilerde olmaz, doğru değil. Bu bir anayasal suçtur. Adalete olan güveni de temelinden sarsar."

"Hakimleri niye atadın" sorusunu yönelten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Mahkeme, kararını vicdanına göre vermeli, adaletle vermeli. Varsa bir yanlışlık mahkeme kararında, itiraz edersiniz, üst mahkemeye gidersiniz, üst mahkeme ya kararı onaylar ya kararı bozar gereği yapılır. Yargı kendi içinde kendi sorununu çözer. Yürütme organı yargının sorununu çözmeye kalkarsa, bu yargıda sorun yaratır. Yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına gölge düşürmüş olur."  

- Kemerhisar'a toplu konut

Kılıçdaroğlu, daha sonra, Kemerhisar beldesinin Ambartepe mevkisinde belediye tarafından yaptırılacak toplu konutların temelini attı. 

Kılıçdaroğlu, buradaki konuşmasında, Kemerhisar'ın tarihinin, doğasının ve insanlarının güzel olduğunu belirterek, "Belediye başkanımız buraya 3 kere geldiğimi söyledi. Daha güzel hizmetler sunarsanız, ben buraya 3 değil 5 değil, 15 kez gelirim" dedi.

Kemerhisarlıların TOKİ'den çok daha ucuz, çok daha iyi imkanlarla konut sahibi olacağını savunan Kılıçdaroğlu, şunları ifade etti:

"Belediye başkanımızı yürekten kutluyoruz. O size hizmet ediyor, size hizmet etmekten de son derece mutlu. Ben de bu vesile ile sizin adınıza belediye başkanımızı kutluyorum. Herkesin evi olsun istiyorum, herkesin işi olsun istiyorum, herkesin aşı olsun istiyorum. Tek umudum, tek dayanağım sizlersiniz, sizlerden destek istiyorum. Bize destek verirseniz, bu güzel ülkeyi daha yaşanabilir bir Türkiye haline getireceğiz. Hep beraber barış içinde, huzur içinde, kardeşçe yaşayacağımız bir Türkiye'yi inşa edeceğiz."

- Maaşına haciz konduğu iddiası

Kılıçdaroğlu, program sonunda karayoluyla gittiği Nevşehir Kapadokya Havalimanına gelişinde gazetecilerin, "Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı'nın açtığı tazminat davası sonucunda maaşına haciz konulması iddiasına" ilişkin sorusu üzerine, "Yok öyle bir şey, maaşım yerinde duruyor" yanıtını verdi.