CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Öcalan’ın hapis koşulları ile ilgili olarak, “Öcalan için ayrıca çok istisnai ve özel muamelelerin yapılması kamu vicdanında nasıl karşılık görür, onu da kamuoyunun vicdanına bırakmak lazım" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Altay, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında 17 Aralık soruşturmasına ilişkin takipsizlik kararı verilmesini eleştirerek, “Bu karar, yargının vesayet ve işgal altında olduğunun, yürütmenin tasallutuna maruz kaldığının tescilidir. 17 ve 25 Aralık asrın rüşvet ve yolsuzluk operasyonu olarak tarihteki yerini korumaya devam edecek ama 17 Ekim tarihi de artık asrın vicdan yolsuzluğu olarak tarihteki kayıtlara geçecektir” dedi.

Basın toplantısında gazetecilerin verilen takipsizlik kararının Meclis’te 4 eski bakan hakkında kurulan soruşturma komisyonuna ilişkin süreci nasıl etkileyeceğini sorması üzerine Altay şunları kaydetti:

“Komisyon sürecinin devam etmesi gerekir. Meclis’te soruşturma komisyonu kurulması için mahkemede bir davanın görülmesine gerek yoktur. Meclis kendi iradesi ile mahkemede, adliyede bir dava görülmüyorken de Türk Ceza Kanunu’ndaki karşılıklı maddeleri bularak mevcut bir bakan veya eski bakan hakkında da her zaman soruşturma komisyonu kurma ve o komisyonu çalıştırma yetkisine sahiptir.”

Öcalan’ın hapis koşullarına ilişkin tartışmaların hatırlatılması üzerine ise Altay, "Önce daha sert bir tavır göstermişti, şimdi herhalde adadaki şartlarının düzenlenmesine yönelik bir tavır var. Bunu bir küçük gaz alma operasyonu olarak görürüz. Abdullah Öcalan terör örgütü lideridir. 30 bin insanın ölümüne sebep olan ve cezası kesinleşmiş bir hükümlüdür. Biz elbette bütün cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin şartlarının insani olması anlayışına sahibiz. Ama Öcalan için ayrıca çok istisnai ve özel muamelelerin yapılması kamu vicdanında nasıl karşılık görür, onu da kamuoyunun vicdanına bırakmak lazım" değerlendirmesini yaptı.