Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Türkiye’de şu anda demokratik reform adı altında yürüyen hiçbir şey yoktur. Tam tersine zamanında bu konuda atılmış olan adımlardan geriye gidiş vardır” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri ile görüşmesinin ardından birlikte gazetecilerin sorularını cevapladı. Piri, Türkiye’nin AB’ye katılım süreci söz konusu olduğunda odaklandıkları ana konuların hukukun üstünlüğü ve demokratik reformlar olduğunu vurguladı. Piri, katılım sürecinin önemine değinerek, “Dolayısıyla raporumda bu minval üzerinde olacak. Demokratik reformlar bu sürecin çok önemli bir parçası. Tabi ki bir takım gelişmeler var, olumlu gelişmeler de var. Örneğin Kürt barış süreci, geri kabul anlaşması, vize serbestisi, son olarak da hukukun bağımsızlığı gibi konulara değinileceğini biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Piri’nin demokratik reformlardan söz ettiğine işaret eden Hamzaçebi ise şunları söyledi:

“Türkiye’de şu anda demokratik reform adı altında yürüyen hiçbir şey yoktur. Tam tersine zamanında bu konuda atılmış olan adımlardan geriye gidiş vardır. Ancak CHP, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini vazgeçilmez şekilde savunan bir partidir. 1963 yılında Ankara Anlaşması ile başlayan süreç, CHP’nin başlattığı bir süreçtir. Bu sürecin kesintiye uğramadan, ekonomik birlik olmanın öncesinde insan hak ve özgürlükleri, demokrasi açısından bir birlik olarak gördüğümüz AB’ye tam üyeliğin gerçekleşmesini arzu ediyoruz. Türkiye, bugün bu konuda sorunlar yaşayabilir ama gelecekte bu sorunları aşacak iktidarı, yönetimi mutlaka çıkaracaktır.”