Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, ’paralel yapı’ operasyonuna ilişkin, "Basın için, basında kara bir gün. Neden basın için kara bir gün? Basına yönelik yapılan saldırı ve operasyonlar, demokrasiye, hukuk devletine, insan haklarına yapılan saldırı olarak nitelendirmek lazım” dedi.

CHP’li Tanal TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek, ’Paralel yapı’ operasyonunu değerlendirdi. Tanal, şunları kaydetti:

“Bugün günlerden Pazar. Basın için, basında kara bir gün. Neden basın için kara bir gün? Basına yönelik yapılan saldırı ve operasyonlar, demokrasiye, hukuk devletine, insan haklarına yapılan saldırı olarak nitelendirmek lazım. Çünkü, basın halkın gözüdür, kulağıdır, dilidir. Bizler, basın sayesinde kamuoyunda olan biteni öğreniriz, bilgileniriz, ona göre yorum yaparız ve hayatımıza yön veririz."

Basının düşünce ve örgütleme özgürlüğünü ifade ettiğini kaydeden Tanal, “Basın vasıtasıyla katılımcılık sağlanmış oluyor. Basın konuyu alır, olgunlaştırır, katılımcılık sağlanmış olur. Türkiye’de basın o hale geldi ki, yandaş basın gerçekten Türkiye ve dünya kamuoyuna yerleşmiş durumda. Basın tahammül edemeyeceğiniz düşünceler de olsa, basın özgürlüğünün vermiş olduğu tüm haklara tahammül etmek durumundayız. Birilerine haksız olarak operasyon yapılıyorsa, onun karşısında dik durmak lazım. Asıl amaç, Türkiye’de 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu nedeniyle muhalefet partilerinin yolsuzluk haftası ilan etmesiyle bu gündemi değiştirmek için özellikle bu operasyon yapıldı” ifadelerini kullandı.

Medya mensuplarının bazı kurumlara alınmadığını belirten Tanal, basın mensuplarının her kuruma girmek zorunda olduğunu ve basının denetleme mekanizması olduğunu vurguladı.