Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Umut Oran, “Her milletvekili mal beyanında bulunsun, şeffaf olsun” önerisinde bulundu.

Oran, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, 17 Aralık operasyonu ile ilgili değerlendirmede bulundu. Oran, hükümetin söz konusu iddialar karşısında sesinin çok yüksek çıktığını belirterek, “Biliyoruz ki sesin çok yüksek çıkması, suçluluk psikolojisinin gereğidir. Bu sözler, yolsuzluk iddialarına karışan, o zamanın Başbakanı, bugün Cumhurbaşkanlığı’nda oturan kişinin sözleridir" dedi.

Oran, şöyle devam etti:

"Biz, ’İktidar olduğumuzda ilk 100 gün yapacağımız en önemli işlerden biri siyasi ahlak ve etik yasasını getirmek ve komisyon kurmak’ diyoruz. TBMM’nin onurunu, itibarını koruyabilecek şekilde bir siyasi etik yasasının çıkması lazım. Bu kanun tekliflerini geçtiğimiz dönemlerde de verdik. 12 senedir bunu söylüyoruz. Sen G-20’ye dönem başkanlığı mı yapıyorsun Davutoğlu? G-20’nin gündeminde yolsuzlukla mücadele mi var Davutoğlu? O zaman gel, hep beraber milletvekili dokunulmazlığını kürsüyle sınırlayalım. Her milletvekili mal beyanında bulunsun, şeffaf olsun. Eğer samimiysen, sen G-20’de yolsuzlukla mücadele yılında Türkiye adına başkanlık yapacaksan gel bu yasayı çıkar."

Oran, siyasi ahlak ve etik yasasının getirilmesi için kanun teklifi hazırladıklarını ve ‘hodri meydan’ diyerek bugün TBMM Başkanlığı’na sunduklarını bildirdi. Oran, iktidarın bugüne kadar ne söyledilerse tam tersini yaptıklarını iddia ederek, “Mesela şeffaf mal beyanında bulunacağız dediler ama şu anda yasal zorunluluğu bile çiğniyorlar” dedi.

“Ben yasa teklifimi getirdim. Davutoğlu’na ’hodri meydan’ diyorum” diyen Oran, “Davutoğlu ülkede yolsuzluk ve rüşvet olmadı diyorsa, o zaman bakanları görevlerine iade et" ifadelerini kullandı.