CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, "Torunlar İnşaat hakkında verilen takipsizlik kararı, bir hukuk cinayetidir. İş cinayetinden hukuk cinayetine giden bir karardır" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ile CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında İstanbul’da yaşanan asansör faciasına ilişkin mahkemenin "takipsizlik" kararı vermesi konusunda açıklama yaptı.

Verilen "takipsizlik" kararını eleştiren Çelebi, "Torunlar İnşaat hakkında verilen takipsizlik kararı, bir hukuk cinayetidir. İş cinayetinden hukuk cinayetine giden bir karardır" dedi.

Türkiye’de hukukun adaleti sağlamak yerine güçlüyü, sermayeyi, yandaşı korumak için varlık gösterdiğini öne süren Çelebi, "Bu karar hukuk sisteminin nasıl bir noktada olduğunun kanıtıdır. Biz bu hukuk sistemini tanımıyoruz. Soma’da Torunlar’a ’hukuk’ sermayenin tahakkümündedir" ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi’ni göreve çağıran Çelebi, şunları kaydetti: "İş güvenliği yasasının iptali için Anayasa Mahkemesi gereğini yapmalıdır. İş cinayetlerinin sorumluları, bu cinayetin ortakları bellidir. Ve cinayet ortakları birbirlerini kollamaktadır. Hükümeti, Çalışma Bakanını katliama dönüşen iş cinayetlerine son vermek için göreve çağırıyorum. Torunlar inşaattaki bilirkişi raporuna rağmen verilen takipsizlik kararı ne yazık ki tarafsız bir karar değildir. Bu anlamda hukuk bu kararla bundan sonraki iş cinayetlerine de hukuk ortak edilmeye çalışılmaktadır."

CHP’Lİ ÇAM: "BU KABUL EDİLEBİLİR BİR ANLAYIŞ DEĞİL"

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da 10 kişinin hayatını kaybettiğini, bilirkişi raporlarına rağmen maalesef Cumhuriyet Savcısı’nın bunu Torunlar ailesinden muaf tuttuğunu belirtti.

Mahkeme Torunlar İnşaatı akladığını ancak orada görevli mühendisleri suçladığını vurgulayan Çam, "Bu kabul edilebilir bir anlayış değildir. Ortalama günde 3-8 kişinin hayatını kaybettiği ortamda maalesef bilirkişiler de suçu işçiye yüklemekte, işvereni aklamaktır. Bunlar önlenmediği takdirde Türkiye’de iş cinayetleri artarak devam edecektir" dedi.