Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Umut Oran, bir dizi ziyaret için geldiği Gümüşhane’de Başbakan Ahmet Davuoğlu’na yazdığı yolsuzluk ve siyasi ahlak mektubunu kamuoyu ile paylaştı.

Parti binasında İl Başkanı Atilla Sait Özdamar’la birlikte basın toplantısı düzenleyen Oran, AK Parti iktidarını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirerek, “Cumhurbaşkanı çocuktan korkar hale gelmiş. 2009’da Aydın’da 13 yaşındaki çocuğa yaptığını unutmadık. Şimdi de Konya’da Mehmet kardeşimizi tutuklatıyor. Makamına güç vermeyip makamından güç alanları uyarıyorum: Makamlarınız gittiği zaman kişiliksiz kalacaklar. CHP il binalarına polisin girmesi kabul edilemez. Kanunsuz emir veren hakim-savcıyı da polisi de şikayet edeceğiz, takipçisiyiz. Kanunsuz emri uygulayan bürokratları uyarıyoruz, bunun hesabını soracağız. Polis TEM Şube Müdürünün CHP Gümüşhane il binasın kapısında ne işi var?” dedi.

“SİYASİ AHLAK YASASI ÇIKARILMALI”

17 Aralık’ın yıldönümünde Siyasi Etik ve Ahlak Yasa Teklifini TBMM’ye sunduğunu hatırlatan Oran, AK Parti programında da yolsuzlukla mücadele sözü verildiğini belirterek, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na da bir mektup yazarak siyasi ahlak yasası çıkarılması çağrısında bulunduğunu söyledi.

CHP BİNASINA GİRME İZNİ VEREN HAKİM-SAVCI HSYK’YA ŞİKAYET EDİLECEK

CHP il binalarına asılan afişlerin anayasa ve siyasi partiler mevzuatlarına aykırı biçimde engellendiğini ifade eden Oran, “Siyasi parti faaliyetleri kapsamındaki girişimlerimiz, hak arama, ifade ve protesto özgürlüğü hakkımızı kimse gasp edemez, bu hakları gasp edenler TCK 109 ve 114’e göre suç işliyorlar, bu kanunsuz emri veren bakan da olsa başbakan da olsa vali, hakim, savcı da olsa suç işliyor. Genel Merkezimiz bu suçu işleyen herkes hakkında ayrı ayrı suç duyurusunda bulunacak. Bunu onların yanına bırakmayacağız. CHP’nin siyaset yapma özgürlüğü kısıtlanamaz. 1980’de de kısıtlamışlardı, 34 yıl sonra gelen bu yasağa asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.

“CUMHURBAŞKANI ÇOCUKTAN KORKAR HALE GELMİŞ”

Önceki gün Konya’da 16 yaşındaki bir çocuğun gözaltına alınıp tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu belirten Oran, “Türkiye bir akıl tutulması yaşandığını, daha önce 11 cumhurbaşkanı oldu bu kadar hakaret suç duyurusu tutuklama yaşanmamıştı 12. şahsiyet bu makama çıktığından beri bunlar sürekli yaşanıyor. O makama güç vermesi gerekirken makamından güç alarak kanunsuz biçimde kullanıyor. İktidarın gücü çocuklara yetiyor cumhurbaşkanı neredeyse çocuklardan korkacak hale gelmiş. 2009 yılında da Aydın’da 13 yaşındaki çocuğun boynunu sıkıp yaralamıştı, onu da unutmadık.” diye konuştu.

Oran, Davutoğlu’na dün gönderdiği ve Gümüşhane’de kamuoyuyla ilk kez paylaştığı mektupta; AK Parti’nin parti programının 2,2 maddesinde de yolsuzlukla mücadele sözü verildiği, Davutoğlu’nun ayrıca yolsuzluk yapanın kolunu kopartacağı şeklinde sözler sarf ettiğini anımsattı. Ayet ve hadislerle yolsuzluğun, hırsızlığın yasaklandığını belirten Oran, 2015 seçimleri öncesinde acilen siyasi etik ahlak yasasını çıkartılarak, siyasete güvenin yeniden inşa edilmesi çağrısında bulundu.