Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Siz bizi Mısır halkıyla düşman yaptığınızı söylediniz. Ben de darbe döneminde Mısır’da darbe olmuşken oraya heyet gönderdiğiniz için sizi darbecilikle suçluyorum" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi sırasında muhalefet partilerinin söz almasının ardından konuşma yaptığı sırada CHP sıraları hareketlendi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ’Mısır’ açıklamasına cevap veren Davutoğlu’nun konuşması CHP tarafından sık sık kesildi. "Sadece sağlık ve eğitimdeki 168 milyar ayırıyoruz şimdi" diyen Davutoğlu, "Nereden geldi bu para, hortumları kestiğimiz yolsuzlukları durduğumuz için. Şimdi, sadece eğitime ve sağlığa ayırdığımız bütçe 2002’deki toplam bütçeden 60 kat daha fazla. Bazı beklentiler şuydu, 62. hükümet geride kalan 8-9 ay için geçici bir program sunar. İleri demokrasi, insani kalkınma, yaşanabilir çevre, güçlü ekonomi, öncü çevre. Biz bunları yaparken sizin hayalleriniz buna yetişemez Sayın Kılıçdaroğlu. Dünya değişiyor, ekonomi dinamik küresel krizden çıkmışız. G-20’de sadece iki ülke yapısal reform paketi açıklayabildi. Bu yapısal, sektörel 25 alanda programı açıkladık, 9’unda detayları açıkladı, bin 300 eylem planı gerçekleştirdik. En önemlisi de Ar-Ge alanında önemli atılımlar yapacağız. Aidiyet bilincimiz güçlendiği, demokrasi sağlam zeminlere oturduğunda dünyada da önemli ülke haline gelirsiniz. Biz, dış politikamızı komşu halklarla bütünleşme üzerine... Sayın Abadi buraya gelecek, Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısı tekrar yapacağız, size kara haber. Kimle sıkıntımız var biliyor musunuz Sayın Kılıçdaroğlu işte buraya o küçücük kızı gönderen Beşar Esad’la sıkıntımız var. Sizin Halep’in üzerine bombalar yağarken, Türkmenler katledilirken, İdlib’le Türkmenler Araplar katledirken Sayın Kılıçdaroğlu da dönüp dönüp böyle konuşuyordu. Öyle değil mi arkadaşlar? Siz oraya heyet gönderdiniz, elini sıktınız Beşar Esad’la. Nerede zalim varsa onunla problemliyiz, bu bizim için onurdur. Mısır’da biz, Mısır halkıyla hiçbir problemimiz yok ama darbecilerle problemimiz var. Sizlerle problemimiz olduğu gibi çünkü siz de darbecisiniz" CHP sıralarından tepki geldi bunun üzerine AK Parti’li sıralarından alkışlarla CHP sıralarına cevap geldi.

“HERKES DUYACAĞI SÖZÜ DE DÜŞÜNMELİ”

Bu kadar hiddete gerek olmadığını belirten Davutoğlu, "Herkes duyacağı sözü de düşünmeli. Siz bana Mısır halkıyla kavgalı diye hitap ederseniz, kardeştir... Siz bizi, Mısır halkıyla düşman yaptığınızı söylediniz. Ben de darbe döneminde Mısır’da darbe olmuşken orada heyet gönderdiğiniz için sizi darbecilikle suçluyorum. Tekrar söylüyorum. Siz bundan alındınız Sayın Kılıçdaroğlu, benim kastettiğim çok açıktır. Biz Mısır halkıyla beraberiz, darbecilere karşıyız. Kastettiğim budur. Sakin bir şekilde dinleyeceksiniz, bir konuya daha dikkati çekeceğim. Niçin bu kadar ağır bir ifade etmek durumunda kaldım? Bazen empati yapmakta fayda var. Evet, ben bizim siyasetimiz ahlak, erdem felsefesidir. Bizim siyasetimizin felsefesinde ahlak, erdem olacaktır. Siz şöyle döndünüz, tabii dediniz sizin çocuklarınızın iş problemi yok. Anonim bir suçlamada bulundunuz. Size bir belge göstereceğim sene 1987 Sayın Kılıçdaroğlu o yıllarda SSK Genel Müdürü, Kılıçdaroğlu’nun oğlu bir yere işe giriyor. İşten çıkış tarihi 1 Mayıs 1997, 14 yaşındaki çocuğunuzu sigortalı yapıyorsunuz. 14 yaşında bir çocuğun nasıl sigortalı yapıldığını açıklayın. Bana dönüp ailemle ilgili bir şey söylersen cevabını alırsın” dedi.

Tartışmanın sürmesi üzerine TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Konuyu kişiselleştirmeyin Sayın Başbakan. Konuyu kişiselleştirmeden Genel Kurul’a hitap edelim" diyerek uyarıda bulundu.

"ANONİM OLARAK HÜKÜMETE DÖNÜK BİR İTHAMDA BULUNAMAZSINIZ"

Konuşmasına sürdüren Davutoğlu, "(Kılıçdaroğlu) Sizin imzanızla sizin hakkınızda Teftiş Kurulu’nun raporu var. Eğer siyasete seviye getireceksek ailelerimizi bunun dışında tutalım. Anonim olarak hükümete dönük bir ithamda bulunamazsınız. Birkaç gün önce Din derse bağlamında Ortaçağ karanlığı diye sözler sarf etmişti, sizin Ortaçağ karanlığı dediğiniz dönem Ehli Beytin dönemidir" diye konuştu.