Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Umut Oran, seçim barajının yüzde 3 ya da 5’e düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Bir dizi ziyaret için Bursa’ya gelen CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Bursa İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenledi. CHP İl Başkanı Metin Çelik, ilçe başkanları ve partililerin de katıldığı basın toplantısında konuşan Oran, seçim barajının milli iradenin önündeki engel olduğunu belirterek, “Baraj konusunda CHP olarak milli iradenin gerçekleşmesi için biz 4 yıldır konuyu dile getiriyoruz. Bununla ilgili kanun teklifi verdik, Anayasa Mahkemesi’ne başvurularımızı yaptık. Şu anda Anayasa Mahkemesi’nin gündemine alma kararını doğru buluyoruz. Hiç de geç değil. Daha seçime 6 ay var. Bu konuda sağlıklı karar vermesi gerekiyor. Yargı işini yapsın. Genel kurulunda usulden, esastan değerlendirsin ve Türkiye’yi bu baraj ayıbından kurtarmasını bekliyoruz” dedi.

“SEÇİM BARAJI YÜZDE 3 YA DA 5 OLMALI”

Parti içinde baraj konusunda herhangi bir görüş farklılığı olmadığını ifade eden Oran, “Anayasa Mahkemesi barajda bir oran belirlemiyor. İnsan hakları ihlali olduğu için barajı kaldırıyor. Barajın oranı ile ilgili karar alması gereken TBMM’dir. Benim Anayasa Mahkemesi’ne başvurum, demokrasiye, insan haklarına, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin almış olduğu kararlara uymadığı yönünde. Bunun Milli İrade’nin önünde büyük bir engel olması nedeniyle ben Anayasa Mahkemesi’nin barajı kaldırması yönünde başvuruda bulundum. Partimle bir görüş ayrılığında değiliz. Çünkü, kanun teklifi olarak da seçim barajını hem yüzde 3, hem de yüzde 5 verdik. CHP olarak herhangi bir baraj oranı dayatmasını doğru bulmuyoruz. 5 de olabilir, 3 de olabilir” diye konuştu.