CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın Meclis Genel Kurulu’nda Bakanlar Kurulu sıralarına üzerinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı amblemi bulunduğu plaket bıraktı. Bunun üzerine genel kurulda gergin anlar yaşandı.

TBMM Genel Kurulu’nda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı’nın kapanış görüşmelerinde son konuşmacı olarak kürsüye geldi. Altay, yanında getirdiği ve üzerinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın resmi bulunan plaketle çıktı.

Önümüzdeki günlerde plaket genelgesi geleceğini belirten Altay, "Ben de bir plaket hazırladım. Bu plaket kaçak sarayda 1 metreküp kazının birim fiyatı maliyetinden 30-40 kat fazlası ile müteahhitte verilen paranın karşılığıdır. 1 metreküp toprak işinde yapılan usulsüzlük 45 lira, bu plaket 35 lira. Kaçak saray için başka bir söz söylemeye gerek var mı?" diyerek, ardından plaketi Bakanlar Kurulu sıralarının önüne bıraktı. Bunun üzerine AK Parti sıralarından Meclis’te gerginlik arttı.

Araya giren Meclis Başkanı Cemil Çiçek, "Sayın Altay, sözünüzü bitirin, bunlar çok usüle uygun şeyler değil? Bunu bilhassa belirtmek isterim. Maalesef son zamanlarda kürsüye bir takım materyaller getiriliyor, burası çok farklı bir görüntüye girdi. Bu doğru değil. Lütfen sözünüzü tamamlayın" sözleriyle Engin Altay’ı uyardı.

Daha sonra bir AK Partili vekilin plaketi yerden aldığı sırada ayağı kaydı. Düşme tehlikesi atlatan vekil plaketi bir köşeye bıraktı, ardından plaket bulunduğu yerden alınarak kavaslar tarafından götürüldü.

"HAKARETLERİNİ PLAKETİYLE BİRLİKTE İADE EDİYORUM"

Daha sonra "sataşma" olduğu gerekçesiyle söz alarak kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bugünkü bütçe görüşmelerinin son günü Sayın Başkanımız da bir süre önce gerçekten nezih bir ortamda bütçeye yönelik önemli toplantı yapıldığını ifade etti. Buna biz de katılıyoruz. Sayın Başbakan Yardımcımız, gerçekten bütçenin tümü üzerinde teknik anlamda bir konuşma yaptı, polemik konularına girmedi. Bütçeyi geçmişiyle bugünü arasında Türkiye’nin geldiği noktayı anlattı. Buna yönelik eleştirileri saygıyla karşılıyoruz ancak son konuşmacı şahsı adına konuşan değerli grup başkanvekilimiz, bütçeyle ilgisi olmayan bazı konuları -esasen tartışma konusu olduğunu biliyoruz- hükümetimizi suçlamak adına söylediklerinin içerisinde hükümete ait ne kadar ağır söz, hakaret varsa plaketiyle beraber kendilerine iade ediyorum. Eleştirilerin en ağırına tahammül ederiz ama hakareti kabul edemeyiz. Şurada veya burada hepimizin ortak acısı olan ölümleri anlatarak, bunları cesetler ve hükümetimizi de bunun suçlusu olarak, ’cesetlerin üzerindeki hükümet’ diye tarif etmesini lanetle kınıyorum" ifadelerini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bugünkü toplantıya katılamadığını belirten Arınç, "Bakınız, bunu eleştirebilirsiniz ama aynı durumda Sayın Kılıçdaroğlu da vardır. Bugünkü toplantıyı takip edememiştir, dolayısıyla her zaman vuku bulan bu olay karşısında hepimizin sayın Bahçeli’ye teşekkür borcu vardır ama gelemeyenleri eleştirmek gibi bir hakka sahip değiliz. Elbette biz hükümet ve grubumuz olarak buradayız, bütçenin son günü konuşmalarını büyük bir dikkatle takip ediyoruz" dedi.

Arınç’ın bu sözleri üzerine AK Parti ve MHP sıralarından alkışlar yükseldi.