CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Tasarrufları artıracağız, plaket verilmeyecek’ diyor Sayın Başbakan, bu bir kara mizah örneği, yapmayın" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı’nın kapanış görüşmelerinde konuşan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, hükümeti eleştirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun "ekonomiyle ilgili sabun köpüğü gibi programlar açıkladığını" söyleyen Hamzaçebi, şöyle konuştu: "Tasarrufları artıracağız, tasarruflar yetersiz’ diyor. Çok doğru bir yerden başlıyor. Türk ekonomisi tasarruf etmediği sürece sürdürülebilir yüksek büyümeyi yakalayamaz, bu bir gerçektir. Tasarruf oranları AK Parti hükümetleri döneminde en düşük seviyesine inmiştir. 2013 yılı seviyesi milli gelire oran olarak 13,4’tür. Ne diyor Sayın Başbakan? ’Tasarrufları artıracağız, plaket verilmeyecek.’ Sayın Başbakan, bu bir kara mizah örneği, yapmayın. Yani, plaket tasarrufuyla siz ancak kaçak sarayın bir günlük masrafını belki karşılarsınız."

AK Parti iktidar olduğunda kamuda 86 bin araç olduğunu anlatan Hamzaçebi, şunları söyledi: "12 yılda ne oldu arkadaşlar biliyor musunuz? 96 bin oldu, 10 bin artırdınız. 2015 yılı bütçesinde 8 bin 400 araç var. Hadi, bunun bir kısmı hibe, bir kısmı savunma, bir kısmı güvenlik ihtiyacı, bunun dışında kamuya yine binlerce araç alıyorsunuz. Sayın Başbakan, hadi, gelin, otomobilden, araçtan tasarruf edin, plaketle niye uğraşıyorsunuz? ’Efendim, bu bir semboldür’ demeyin, sembol arabadır, araba da bir semboldür. Araba da nihayet milyarlarca lira tasarruf edilecek bir kalem değildir ama yüzlerce milyon lira tasarruf edilecek bir kalemdir."

"ESKİDEN BİR İNEK 10 KİŞİYE BAKIYORDU, ŞİMDİ 10 KİŞİ ANCAK BİR İNEĞE BAKIYOR"

Tarım sektöründe çiftçinin mazot fiyatlarının yüksek olması nedeniyle zor günler geçirdiğini söyleyen Hamzaçebi, "Ben Tonya’daki hayvan üreticilerine sorarım durumunuz nedir diye. Her sene sorarım bunu, hayvanın durumunu, yem durumunu, süt fiyatının durumunu onlardan alırım. Üç sene önce bana söyledikleri bir cümle vardı yine aynısını söylüyorlar: ’Vekilim, eskiden 1 inek 10 kişiye bakıyordu, şimdi 10 kişi ancak 1 ineğe bakıyor’ diye."