Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Rıza Türmen, ‘Dersim özrü’ ile ilgili olarak, "Özür niye bu kadar tartışıma konusu oluyor. Özür dileme insanca bir şey” dedi.

Türmen, TBMM’de Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yolsuzlukla ilgili sözlerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Türmen, Başbakan Davutoğlu’nun G-20 toplantısındaki konuşmasında “Üzerinde duracağımız bir başka konu da yolsuzlukla mücadele. Çünkü bu birçok ülkenin gelişmesini engelliyor. Bu yüzden Türkiye başkanlığında yolsuzlukla mücadelede çalışmalar olacak” ifadelerini kullandığını hatırlatarak, Başbakan Davutoğlu’nun sözlerinin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Türmen, “Türkiye’de olup bitenler çerçevesinde nasıl bir yöntem izlenecek, nasıl bir mücadele yapılacak merak ediyoruz. Yolsuzlukla mücadelede uluslararası ağ çıkıyor. Bir taraftan G-20 var, G-20’de yolsuzlukla ilgili yöntemler var, öbür taraftan OECD çerçevesinde yürütülen çalışmalar var. Bunlara bitişik olarak Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi var. Üçü birden bir bütün meydana getiriyorlar. Yolsuzlukla mücadele ederken bu üç ayağını da göz önünde tutmak lazım” dedi.

Yolsuzlukla mücadelede en önemli unsurun yargının bağımsızlığı olduğunu kaydeden Türmen, G-20 Başkanı’nın Başbakan Davutoğlu’na yolsuzlukla ilgili ne yaptıklarını soracağını aktardı. G-20 Başkanı ile Başbakan Davutoğlu’nun nasıl bir diyalog sürdüreceklerinin kendileri için merak konusu olduğunu kaydeden Türmen, yozlulukla mücadelede şeffaflığın, saydamlığın ön plana çıkarılması gerektiğini ve yolsuzluğun araştırılmasında sivil toplum kuruluşlarının da sürece dahil edilmesinin önemine değindi.

Türmen, çözüm süreci konusunda izleme kurulu oluşturulması ve CHP’den katılım olup olmayacağına yönelik soru üzerine, “Böyle bir teklif geldiğini bilmiyorum. Buna CHP’nin ‘hayır’ diyeceğini zannetmiyorum” şeklinde konuştu.

Çözüm sürecinin TBMM’ye gelmesini istediklerini belirten Türmen, “Hükümet İmralı ile ne ilişki kurdu bilmiyoruz. Sürecin topluma açılmasıdır. Bunun geniş bir mutabakatı sağlayacak şekilde yürütülmesi” ifadelerini kullandı.

Türmen, MİT’in CHP’yi karıştırmak istediği iddiaları ile ilgili soruya ise, “Biz zaten yeteri kadar karışığız. MİT’e ihtiyaç var mı bilmiyorum. Demek ki MİT yapıyormuş” cevabını verdi.

Dersim’in belirli bir konjonktürde ortaya çıktığını söyleyen Türmen, “Dersim ikide bir pişirilip piyasaya sürülüyor. Dersim’de CHP’nin rahatsız olması gereken bir durum yok. Biz Dersim’le ilgili en ileri önerileri verdik. Demokrasi istiyorsanız geçmişinizle yüzleşmeniz lazım” diye konuştu.

Özür dileme meselesinin çok önemsenmemesi gerektiğini ifade eden Türmen, “Özür dilemesi gereken devlet. CHP ile devletin aynı olduğu dönemde yapılmış. Devletin özür dilemesi lazım. Bundan üzüntü duyan herkes özür dileyebilir. Özür niye bu kadar tartışıma konusu oluyor. Özür dileme insanca bir şey” şeklinde konuştu.

Devletin özür dilemesinin farklı bir şey olduğunu söyleyen Türmen, her bireyin özür dileyebileceğini belirtti.

Ermenek’te eski lastik ayakkabı giyen acılı babaya lastik ayakkabı alınmasına ilişkin olarak da Türmen, “Lastik ayakkabıdan daha kötüsü devletin lastik ayakkabı vermesidir. Bilmem kaç kişi hayatını kaybetti, lastik ayakkabı mı veriyorsunuz? Bence olayın en kötü tarafı bu” dedi.

Soruşturma Komisyonu’nda bir bakanın dinlenebileceğini söyleyen Türmen, Yasin Topçu ve Nazmi Ardıç’ın dilekçe vererek dinlenmek istediklerini ifade etti. Türmen, “Soruşturmayı başlatan savcılar, polisler dinlenmezse bu soruşturmanın tamam bir soruşturma olduğu söylenemez. Bizim dinlenmesini istediğimiz başka tanıklar da var. Soruşturma Komisyonu’nun daha çok toplanması lazım” şeklinde konuştu.