Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beşşar Esed’in halkın büyük oyu ile iktidarda olduğunu belirten Rusya Devlet Başkanı Putin’in açıklamalarına göndermede bulundu. Erdoğan, “Değerli dostum burada Suriye seçimleriyle ilgili bir değerlendirme yapacağım. Dünyada darbeciler hep yüksek oyla gelirler. Yüzde 90-95 böyle oylarla gelirler. Bizde de geçmişte yapılan darbelerin ardından yapılan seçimlerde şunu gördük; hep açık oy gizli tasnifle seçim neticelenir ondan sonra istedikleri gibi bir netice açıklanırdı. Bunu biliyorsunuz Mısır’da da neticesini aynı şekilde gördük” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, davetlisi olarak Türkiye’ye gelen ve bir dizi temaslarda bulunan Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Anlaşmaların imzalanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Suriye ile ilgili bir soruya Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye ile ilgili tutumunu daha önce açıkladığını belirterek, Esad’ın iktidarda kalması konusunu Suriye halkına yönlendirmek istediğini söyledi. Suriye’de seçimlerin yapıldığını ve bu seçimlerin farklı şekilde değerlendirildiğinin altını çizen Putin, Suriye’deki durumun normal olduğunu düşünmediklerini söyledi.

“SEÇİMLERİN SONUCUNDA ESAD BÜYÜK BİR DESTEĞİ SAHİP OLDUĞUNU GÖRDÜK”

Putin, “Seçimlerin sonucunda Esad’ın büyük bir desteğe sahip olduğunu, Oradaki durumun normal olduğunu ve Suriye’nin Dışişleri Bakanıyla ve tüm siyasi sürecin aktörleri için tatmin edici bir işbirliği şeklini oluşturmaya çalışıyoruz. Oradaki kanlı çatışmanın, oradaki kardeşlik savaşının bitmesi uğruna biz çabalarımızı sarf edeceğiz. Bu konularda bazı teknik sorunlarımız var. Suriye yönetimi ile belli nedenlerden dolayı kontaklarımız sınırlı ve doğrudan oradaki süreçleri etkileyemiyoruz. Ama biz bunlar için uğraşacağız” diye konuştu.

“DÜNYADA DARBECİLER HEP YÜKSEK OYLA GELİR”

Ayı soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Platformdan önce değerli dostum burada Suriye seçimleriyle ilgili bir değerlendirme yapacağım. Dünyada darbeciler hep yüksek oyla gelirler. Yüzde 90-95 böyle oylarla gelirler. Bizde de geçmişte yapılan darbelerin ardından yapılan seçimlerde şunu gördük; hep açık oy gizli tasnifle seçim neticelenir ondan sonra istedikleri gibi bir netice açıklanırdı. Bunu biliyorsunuz Mısır’da da neticesini aynı şekilde gördük. Kimler seçimlere katıla bildi, kimler katılamadı. Aynı şekilde Suriye’de seçimlere kimler katıldı, kimler katılamadı. Bunların gerçekten objektif olarak burada seçimler yapılabildi mi? Bunları teraziye çıkardığımız zaman demokratik bir ortamda bu seçimlerin yapılmadığın görürüz. Nitekim Mısır’da demokratik bir ortamda seçimler yapıldığında yüzde 52 ile Mursi işbaşına geldi ama antidemokratik yolla bir darbe ve bu darbenin neticesinde Mursi şuan hapiste. Bütün olaylar neticesinde gelinen durum ortada ve artidemokratik yöntemlerle şuanda işbaşında duran kişinin meşrulaştırılması gayretleri var dünyada. Bunları göreceğiz.”

“ESED GİDERSE HALKIN İRADESİ, MİLLİ İRADE GELİR”

Türkiye-Rusya-İran’ın müşterek çalışma yaparak bir çözüme varılması konusundaki teklifini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu müşterek çalışma neticesinde burada bir çözüme varalım. Bu konuyla ilgili olarak Türkiye-Rusya-Arap Ligi bütün bunları da bu işin içerisine dahil etmek suretiyle bir çalışma yapılabilir. Fakat şunu unutmayalım ki 141 ülke buradaki ulusal koalisyonu destekliyor. Böyle bir üç var bu işin arkasında. Böyle bir koalisyon gücünün olduğu süreçte kimsenin istemediği tek şey var; ‘Esed bu işin başından çekilmesi.’ Fakat karşı soru şu; ‘Esed giderse kim gelir.’ Şimdi bu bir defa çok önemli. Ben diyorum ki, ‘Esed giderse halkın iradesi, milli irade gelir’ bu zemini hazırlamak lazım. Eğer bu zemin hazırlanıyorsa hiç endişe etmeye gerek yok. Ama DEAŞ gibi bir terör örgütü iş başına gelirse diye bir korkuyu yaşıyorsak işte buna karşı biz bir platform oluşturmamız lazım. Bu tür terör örgütlerine karşı mücadelemizi ortak yapmamız lazım. Suriye’yi bu noktada dayanışma içerisinde tüm tarafların katıldığı bir yönetime teslim ederek bu terör belasından veya belalarından kurtarmamız lazım.”