Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerlikle ilgili olarak, “Böyle bir kararı ne hükümet vermiştir ne TSK’nın bu konuda kesin bir kanaati açıklanmıştır ne de bana kesin olarak yansıyan bir şey söz konusu değildir. Cumhurbaşkanı olarak bende bu olaya artı ve eksilerini bu ilgili mercilerle değerlendirmek suretiyle vermek durumundayım. Çünkü, sırtımızda bizim gerçekten ağır küfe var” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir ve Ekvator Ginesi’ne ziyareti öncesinde Ankara Esenboğa Havaalanı’nda basın toplantısı düzenledi. Suriyeli muhaliflerin eğit-donat konusunda askeri yetkililerin bazı temaslarının olduğu ve bu konuda son durumun sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğit-donatla ilgili olarak şuana kadar tarafların henüz kararlı bir adım atmadığını dile getirdi. Koalisyon güçleri içerisinde lokal çalışmaların olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Lokal çalışmayı zaten bizde yapıyoruz. Ama ideal olan yapılması gereken henüz yapılmış değil. Kaldı ki sadece eğit-donatı konuşursak burada da kendimizi aldatmış oluruz. Bir defa Irak ve Suriye’yi farklı bir şekilde değerlendirmek durumundayız. Suriye’de bildiğiniz gibi bir defa hedefi rejim olan bir çalışmanın yürümesi lazım ve burada uçuş yasağından tutunuz güvenli bölgeye varıncaya kadar ve bunun yanında eğit-donatla güçlendirilen adımların atılması lazım” diye konuştu.

“IRAK’IN YÜZDE 40’I İŞGAL ALTINDA”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, henüz bu konuda koalisyon güçlerinin kendilerine sordukları ve tavsiye ettikleri bu adımları atmadıklarını belirterek, “Sadece bazı emareler var, ihtimaller var gibi bir süreci yaşıyoruz. Bu süreç gerçekleşmeden Türkiye’nin buradaki tutumu şuanda nasılsa öyle devam edecektir. Bir diğer konu Irak açısındandır. Irak’ın şuanda yüzde 40’ı işgal altındadır. Yüzde 40’ı işgal altında olan Irak’ta da bu saydığım başlıklar aynı şekilde uygulamaya girmedikçe Irak’ta da sağlıklı bir netice almak yine mümkün olmayacaktır. Orda da uçuşa yasak bölgenin ilanı, güvenli bölgenin ilanı, eğit-donatın orada da aynı şekilde yapılması gerekmektedir. Bunların yapılmaması halinde Irak’ta da netice almak mümkün değil. Nitekim şuana kadar hala sağlık bir netice alınmamıştır. İşte yeni yeni merkezi hükümeti bağlı olan ordu adımlar atıyor ve bunlarla bir hareketlenme söz konusu. Temenni ederiz ki bunlar biran önce buralarda netice almış oluruz” dedi.

“SIRTIMIZDA BİZİM GERÇEKTEN AĞIR BİR KÜFE VAR”

Bedelli askerlik sorusu üzerine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

“Bedelli askerlik ile ilgili ben Başbakanlığım döneminde bu konuyla ilgili hükümetin düşüncelerini söylemiştik. Şuanda da bunun tabi artıları var eksileri var. Böyle bir dönemin içerisindeyiz. Nedense birileri zaman zaman çıkıp bu işi kaşıyorlar. Bunlar doğru yaklaşım tarzı değil. Yani burada Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kanaatini bir kenara koymakta mümkün değil. Yani bu kanaat TSK’nın da ihtiyacını gözardı ederek değil, onu değerlendirmeye alarak böyle bir karar verilir. Ondan sonra hükümet kararını uygulamaya koyar. Bu bakımdan şu anda böyle bir kararı ne hükümet vermiştir ne TSK’nın bu konuda kesin bir kanaati açıklanmıştır ne de bana kesin olarak yansıyan bir şey söz konusu değildir. Çünkü Cumhurbaşkanı olarak bende bu olaya artı ve eksilerini bu ilgili mercilerle değerlendirmek suretiyle vermek durumundayım. Çünkü sırtımızda bizim gerçekten ağır küfe var.”

“PENSİLVANYA AYAĞININ OLMAMASI DİYE BİRŞEY SÖZ KONUSU DEĞİL”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin “Böcek iddianamesi tamamlandı. 13 kişi hakkında çeşitli iddialar var. Bunların bir kısmı da koruma dairesinde çalışan kişiler. Böceklerin yerleştiği dönemde bir emniyet amirinin Pensilvanya’yla irtibat halinde olduğu belirtiliyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz iddianameyi?” diye sorması üzerine, “Güzel söylüyorsunuz, iddianame dediniz. Şimdi bu iddianamenin artık yargı sürecinde altından neler çıkacak bunu hep birlikte göreceğiz. Sizlerin de ifade ettiği gibi şuanda ortada olan vaka neyse, yani ‘paralel devlet yapılanması’ olarak ulusal güvenliğimizi tehdit eden bu yapının nerelere sızdığını, nerelerde ne tür faaliyetler gösterdiğini, ki bunun Pensilvanya ayağının olmaması diye bir şey söz konusu değildir kesinlikle. Pensilvanya ile bağlantısı vardır. Bundan dolayı da bizler en son MGK basın bildirisinde bunu açıkladık. Şuanda hükümetimizde bu tavsiye kararı üzerinde çalışmasını yürütüyor. Öyle zannediyorum ki onlarda kısa bir süre içerisinde nihai kararını açıklayacaklardır” şeklinde konuştu.