CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Çanakkale mitinginde, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a ait olduğu öne sürülen ses kayıtlarını dinletmesi sebebiyle açılan hakaret davasının görülmesine başlandı.

Kılıçdaroğlu, seçimler öncesi Çanakkale’de 28 Şubat’ta miting yapmış, meydana kurulan ekranlardan 17-25 Aralık soruşturmasıyla ilgili olduğu öne sürülen tapelerin görüntüleri yayınlanmıştı. AK Parti Çanakkale Merkez İlçe Başkanı Adnan Öncü, 1 Mart tarihinde tertip komitesi üyeleri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuş, savcılığın hazırladığı iddianame üzerine Çanakkale 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘hakaret davası’ açılmıştı.

Tertip komitesi üyesi 7 kişinin 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılamasına bugün başlandı. Duruşmaya tertip komitesi üyelerine destek vermek için CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ile Serdar Soydan ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Çanakkale Başkanı Hamza Karagöz ve partililer katıldı. Duruşmada, suçtan zarar görme ihtimaline binaen müşteki Recep Tayyip Erdoğan’ın CMK’nın 237 ve 238’nci maddeleri uyarınca kamu davasına katılmasına, vekaletname uyarınca Ahmet Özel’in katılan vekil olarak dava ve duruşmalara kabulüne, sanık müdafilerine vekaletnamelerini ibraz etmeleri için diğer celseye kadar mühlet verilmesine, ATK Başkanlığına yazı yazılarak davaya konu tapelerin montaj olup olmadığı konusunda yapılmış bir inceleme ve düzenlenmiş bir rapor bulunup bulunmadığının sorulmasına, rapor mevcut ise bir örneğinin istenmesine karar verildi. Dava 26 Aralık 2014 tarihine ertelendi.

Duruşma çıkışında adliye önünde partililerle birlikte açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, genel merkez olarak yaptıkları miting dolayısıyla Çanakkale’deki parti yönetim kurulu üyelerine ceza davası açıldığını söyledi. Bu davanın Türk hukuk tarihinde, yargı tarihinde ibretle hatırlanacak bir dava olduğunu savunan Tezcan, “(17-25 Aralık soruşturması) O süreçte ortaya çıkan tapelerin tamamının gerçek olduğu, 2 bin 500’ün üzerindeki tapenin gerçek kayıtlar olduğu resmi bilirkişi raporlarıyla saptanmıştır. Meclis soruşturma dosyasında bu tapelerin tamamının gerçek olduğuna ilişkin bilirkişi raporlarının olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla ortada yolsuzluğun olduğunu açıkça gösteren bilirkişi raporları var. Hodri meydan. Nereye inceletirlerse inceletsinler, başından beri söylediğimizin arkasındayız" diye konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından partililer adliye önünden ayrıldı.