Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kartal ile Atatürk Havalimanı arasını 81 dakikaya indiren Yenikapı-Aksaray metro bağlantısının açılışını yaptı. Davutoğlu, törende yaptığı konuşmada, Filistin bayraklarını görünce, "Kudüs’ü yıkmak isteyenler, tahrip etmek isteyenler, Mescid-i Aksa’yı tahrip etmek isteyenler bilsinler ki bizim için Mescid-i Aksa ile Kabe arasında bir fark yoktur. O anları korumak ilahi bir görevdir. Çağrımız barış çağrısıdır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Aksaray-Yenikapı metro hattının açılışı nedeniyle düzenlenen törene katıldı. Törende konuşan Davutoğlu, İstanbulluları selamladı.

Açılış için ayrılan alandaki Filistin bayraklarını gören Davutoğlu, “400 yıl Kudüs İstanbul’dan idare edildiğinde orada yaşayan her din üyesi ibadetini barış içinde yaptı. 400 yıl Müslümanları, Hristiyanları, Yahudilerin her mezhebi Kudüs’e emniyet içinde girdiler ibadetlerini ifa ettiler. İbrahim’in mekanı diyerek asırlarca Kudüs’e gözümüzün nuru gibi baktık. Çünkü Küdüs’te İstanbul’un izleri vardır. Bugün Kudüs’e gidenler görürler hala eserlerimiz orada. Hala her bir taşında bu tarihin izleri var. İstanbul’a gelenler görürler ki İstanbul sokaklarında Kudüs vardır. Ne biz Kudüs’ü unuturuz, ne Kudüs İstanbul’u unutur” dedi.

"BİZİM İÇİN MESCİD-İ AKSA İLE KABE ARASINDA FARK YOKTUR"

Sabah Hamas Lideri Halid Meşal ile, dün de Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile görüştüğünü anlatan Davutoğlu, “Onlara selamınızı ilettim. Dedim ki ‘her bir Türkiye vatandaşı bugün duasıyla Mescid-i Aksa’nın yanındadır’ Onlar da dediler ki ‘bundan hiç şüphemiz yok’ Buradan bir kez daha söylüyoruz. Kudüs’ün taşını toprağının hizmetkarıyız. Kudüs’ü yıkmak isteyenler, tahrip etmek isteyenler, Mescid-i Aksa’yı tahrip etmek isteyenler bilsinler ki bizim için Mescid-i Aksa ile Kabe arasında bir fark yoktur. O anları korumak ilahi bir görevdir. Çağrımız barış çağrısıdır” diye konuştu.

"İSTANBULLULARIN MAKUS TARİHİ AK PARTİ DÖNEMİNDE DEĞİŞTİ"

Açılışı yapılan metro hattını önemine de değinen Davutoğlu, “Eskiler bu Aksaray’ı bilirler. Aksaray’ın her bir köşesinden İstanbul’un semtlerine minibüsle kalkardı. İnsanların üst üste gittiği minibüsler. Çamurlu yollardan geçilirdi. Nerede duracağı belli olmazdı. Oturacak yer bulamazdınız. Çünkü ulaşım meselesi büyüyen İstanbul’a hitap edecek şekilde tanzim edilmemişti. Minibüs, otobüs bulmak bir sıkıntı, içine bindikten sonra seyahat etmek işkenceydi. İstanbulluların bu makus tarihi Ak parti iktidarı döneminde değişti. Hem yerin üstünde etkin ulaşım hatları oluşturuldu, hem de yerin altında yeni hatlar inşa edildi. Son on yılda metro hattı 141 kilometre çıktı. 2019’a kadar 430 kilometreye çıkacak” şeklinde konuştu.

"YOLLARIN GENİŞLETİLMESİNE DEĞİL, YERİN ALTINA ALINMASINA İHTİYAÇ VAR"

Davutoğlu, İstanbul’da tarihi semtlerin korunması için ulaşımın yerin altına inmesinin şart olduğunu da vurgulayarak, “1950’lerden itibaren yüzlerce külliye, tarihi eserler yıkılmak zorunda kaldı. Hala elimizde bu yollar açılırken yıkılmış olan camileri, hamamların listesi var. O yıllarda metro hizmeti küçük de olsa başlamış olsaydı, ki dünyadaki ilk metrolaradan bir Tüneldir, bu eserlerin çoğu yıkılmak zorunda kalmazdı. Büyüyen İstanbul’da yolları daha da genişletmeye ihtiyaç yok. O yolları ne kadar geliştirirseniz İstanbul’u o kadar yok ederseniz. O yolların yolun altına çekmeye ihtiyaç var. Metro hizmetleri temelde tarihi ve kültürü koruyan hizmetler” ifadelerini kullandı.

"KARTAL - HAVALİMANI 81 DAKİKA"

Davutoğlu Aksaray-Yenikapı hattı ile İstanbul’daki bütün raylı sistemin birbirine bağlandığını anlatarak şunları söyledi:

“Kartal’dan Yenikapı’ya gelen birisi yerin altından Aksaray’a, oradan da Havalimanı’na kadar yerin üstüne çıkmadan geçecek. Aynı şekilde buradan Taksim ve Hacıosman’a kadar gidebilecek. Öylesine büyük bir devrim ki bu hayatımızı kolaylaştırıyor, tarihimizi zenginleştiriyor. Yenikapı - Taksim arası 7.5 dakikaya, Yenikapı-Hacıosman arası 33 dakikaya, Aksaray - Üsküdar arası 10 dakikaya, Aksaray-Kadıköy arası 17 dakikaya, Aksaray-Kartal arası 45 dakikaya iniyor. Feribotla Yenikapı’ya gelen birisi Atatürk Havalimanı’na 36 dakikada gidebilecek. En uzun Kartla -Atatürk Havalimanı arası 81 dakikada ulaşılır hale gelecek. Tüm bunlar İstanbulluların hayatını kolaylaştırmak için. Biz bu rüyaları gerçekleştirerek tarihe de hizmet ediyoruz. Bu inşaat sırasın 50 bin arkeolojik parça yeryüzüne çıktı. Yerin altında gizli hazineler 8 bin 500 yıla giden gizli hazineler insanların önüne getiriliyor. Ayrıca İstanbullular çok daha rahat seyahat eder hale getiriliyor.”