KONYA (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Sanki Ankara saldırısı sonrasında, işte Konya’daki stadyumda, bazı sloganların, güya ıslıklamaların olduğu ileri sürülüyor, gerçi Konya taraftarı ona cevabı verdi, hala Sayın Bahçeli Konya’dan özür talep ediyor. Bahçeli’nin Konya’dan özür dilemesi lazım" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Kon TV'de katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Davutoğlu, AK Parti’nin Konya mitingini nasıl bulduğu ve mitingde Konya için verilen müjdelerin neler olduğunun sorulması üzerine,

 “Konya’ya gelmek her zaman büyük huzur kaynağı. En zor dönemeçlerde Konya’ya gelip huzur buluyoruz. Konya her zaman kendisinden olana sahip çıkmıştır. Bir kez daha mitinge gelip meydanı hınca hınç dolduran kardeşlerime, hemşehrilerime teşekkürü borç biliyorum” diye konuştu.

Konya halkının, 1 Kasım seçimlerinin diğer bütün seçimlerden farkını gördüğünü, bu seçimlerden alınacak neticenin gelecek açısından çok daha önemli olduğunu hissettiğini ifade eden Davutoğlu, “Bu his ile meydanları doldurdular. Sokaklarda her zaman bize olan muhabbeti görüyoruz. Onun için Konyalı olmakla gurur duyuyorum. Konya ile her zaman bu anlamda hizmet etmeyi hayatımın büyük anlam katan hedeflerinden biri olarak görmüşümdür” şeklinde konuştu.

Davutoğlu, 157,5 kuruş olan pancar alım fiyatının 190 kuruşa çıkarılacağı müjdesini de Konya mitinginde verdiklerine işaret ederek, "Aslında teknik hesaplar 180, talep edilen de 180, 185 kuruş, çiftçilerimizden gelen de o civardaydı. Bir bayram hediyesi, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla herkese hediye verdik. Tabii bütün pancar üreticilerimize bereket olsun diye, helal, bol rızk nasip eder çiftçilerimize diye niyaz ediyorum” ifadelerini kullandı.

-"Konya’da tarihi yapı korunacak"

Konya’da yapılan yatırımları ve önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmaları da anlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

“Konya, kendisine yapılan yatırımlar itibarıyla sadece kendi şehrini değil bir havzayı ilgilendiren merkez, bir çekim alanı. Dolayısıyla buraya yapılan yatırımların domino etkisiyle çevre illerde hissedilmesi çok daha yüksek oluyor. O bakımdan her geldiğimde söylüyorum Konya’ya, ‘merkez şehir’ demiştim. Hem tarihi olarak merkez, hem ekonomik olarak merkez, hem de coğrafi olarak merkez. Siyasi olarak siyasetin merkezi. Yani Konya’nın genel rızasını almayan bir siyasi hareketin, Türkiye’de tutması mümkün değil. Maya burası. O bakımdan hizmet bağlamında da Konya’ya çok özel bir yaklaşım içindeyiz. Bir kere Konya bir tarih şehri, koruyacağız tarihi. Her geldiğimde Büyükşehir Belediye Başkanımızla Konya’nın tarihi dokusu ve Konya’da yapılanları konuşuyoruz. Konya’da tarihi yapı korunacak. Konya, bir huzur şehri. Konya’nın bir huzur şehri olma özelliği korunacak. Suçtan azade bir şehir olarak Konya’yı tahayyül ediyoruz.”

 Davutoğlu, Konya’da, 7 Haziran öncesinde 45 kilometrelik ulaşımın yerin altına alınması yönünde atılan adımı anımsatarak, “İlk defa İstanbul, Ankara, İzmir dışında büyük bir şehirde metro planlaması yaptık. Konya’nın tarihi dokusu üzerindeki ulaşım taşıtlarının baskısını minimize edeceğiz” dedi.

- “Gözümü rahatsız edecek bir yapı gördüm...”

Konya’nın manevi bir merkez olma özelliğine de sahip olduğunu, Hazreti Mevlana’nın feyziyle manevi çekim alanı içinde bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Konya’yı, dünyanın en önemli manevi turizm merkezlerinden biri haline getirmeye kararlıyız. Hem tarih hem turizm. Gelen, tarihi huzuru ve manevi hazzı alacak. O açıdan yeni bir şehir konseptini, Konya’ya kazandırmaya kararlıyız. Her geldiğimde bakıyorum. Bugün de gözümü rahatsız edecek bir yapı gördüm onunla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanımıza söyledim. Konya’nın Hazreti Mevlana’yı görünür kılmayı engelleyen hiçbir yapı, Konya’nın bu tarihi dokusu içine yaklaşmayacak. Konya’nın profili,  görüntüsü, panoramasının korunması lazım.”

Konya’nın, coğrafi konumu itibarıyla da Türkiye’de kuzey güney, doğu batı ulaşım hatlarında, bir kavşak konumunda yer almasının büyük önem arz ettiğini belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Nitekim Konya-İstanbul, Konya-Ankara ve Konya-Eskişehir hızlı tren hatlarından sonra şimdi Antalya-Kayseri hattı, Konya’dan geçen, Aksaray’dan da geçecek olan bir hızlı tren, Antalya’daki sahil ve dinlenme tesisleri, Toroslar üzerindeki dağ turizmi, Konya’daki manevi turizm, Kapadokya’daki hem doğal hem tarihi turizm hatlarını birleştirerek Türkiye’deki en önemli turizm aksı olacak. Bu aynı zamanda Selçuklu aksı. Bunlar bu hat üzerindeki Selçuklu şehirlerinin, Selçuklu yolu.

Öbür taraftan ticari ulaşımın gelişimine sebep olacak şekilde Konya-Karaman-Mersin serbest bölge, limana inecek bir hızlı tren projesi, oradan Osmaniye üzerinden Gaziantep’a, Şanlıurfa, Habur’a kadar uzanacak bir hızlı tren projesi. Bunlar, Konya’yı Irak’a kadar bağlayan, Konya’daki üretimi, KOP havzasını bir bütün olarak serbest bölgeyle Mersin’e ve Irak’a kadar inecek, Irak’ta da huzur olduğunda inşallah Körfez’e indirecek, çok büyük mega projeler.”

-“Konya’da, yok yok”

Konya’da tarım ve sanayinin aynı anda gelişmesi için çaba gösterdiklerini anlatan Davutoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Konya’ya Başbakanlık döneminde verdiği önemi ve yapılan altyapı çalışmaların hepsini birleştirerek daha ileri hedeflere gideceğiz” ifadesini kullandı.

Konya’ya şimdiye kadar üzerinde durulmayan bir boyut daha kazandıracaklarını bildiren Davutoğlu, “O da enerji. Karapınar’daki kömür havzası ve oradaki büyük enerji potansiyeli, Karapınar’ı Türkiye ölçeğinde hatta çevre bölgelerde büyük ölçekli enerji havzası haline dönüştürecek. Ayrıca Tuz Gölü hattında büyük doğalgaz depolama tesisleri yapıyoruz. Şimdi bunlara baktığınızda Konya’da yok yok. Yani kültür, tarih, ulaşım hatları, sanayi şehri, tarım şehri, enerji şehri, bütün bunları birleştiren şehir” dedi.

Konya’da oynanan milli maçlara da değinen Davutoğlu, “Konya dualı şehir. İmkansız görülen Avrupa finaline gitme hedefi, Konya’da gerçekleşti. 7 maçın denk düşmesi lazımdı, hepsi birden oldu. Onun için Fatih Terim hoca ile görüştüğümde, ‘Konya farklı şehir’ dedi. İnşallah bundan sonra nice güzel neticelere vesile olacak” diye konuştu.

- “Bahçeli’nin Konya’dan özür dilemesi lazım”

Konya’daki milli maçta, Konyalılara itham edilen suçlamaları yeniden telin etmek, kınamak istediğini dile getiren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sanki Ankara saldırısı sonrasında, işte Konya’daki stadyumda, bazı sloganların, güya ıslıklamaların olduğu ileri sürülüyor, gerçi Konya taraftarı ona cevabı verdi, hala Sayın Bahçeli Konya’dan özür talep ediyor. Bahçeli’nin Konya’dan özür dilemesi lazım. Bahçeli, bazı şeyleri genel bir kabul göreceğini düşünerek yapıyor sonra da geri adım atmadı intibayla davranıyor. Bunun hesabını, Konyalı MHP’li seçmen kardeşlerimin soracağını düşünüyorum. Konya’ya kimse özür diletemez, daha doğrusu Konya özür dileyeceği iş yapmaz. Onun için bugün mitingde çok polemik konusu yapmak istemedim ama burada altını vurgulayarak söylüyorum, son yıllarda hiçbir siyasi lider, Konya’ya dönük böyle bir hakaretamiz bir üslupla Konya’dan bir şey talep etmedi. Şimdi hep beraber pazar günü, Konya’dan özür diletecek neticenin ortaya çıkmasına katkıda bulunmak lazım. Bahçeli, Konya’dan özür dilemelidir. Konya kimseden özür dilemez, Konya özür dileyecek iş yapmaz. Ama Bahçeli Konya’dan özür dileyecektir, bir gün özür dileyecektir, dilemezse eminim Konya’ya sadık, aşık MHP’li seçmenler de Bahçeli’ye hak etiği cevabı sandıkta verecek.”

(Sürecek)