KONYA (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Netice ne olursa olsun, bütün vatandaşlarımızı bağrımıza basacağız, hiç kimseye küsmeyeceğiz, hiç kimseyi dışlamayacağız, hiç kimseye sert bir üslup kullanmayacağız. Herkese bu ülkenin vatandaşı olmak hasebiyle saygı gösterilen yeni bir dönem için gayret sarf edeceğiz" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Kon TV'de katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Sayın Başbakanımız 2 Kasım sabahında nasıl bir Türkiye'nin sabahına uyanacak?" sorusu üzerine Davutoğlu, "Hazreti Mevlana nasıl uyanıyorsa biz de öyle uyanacağız. Yani 'Bugün yeni bir gün, yeni şeyler söylemek lazım cancağızım'. Her gün güneş doğduğunda biz Rabbimize niyazda bulunur, olan ne ise ona hamdeder, olması gereken ne ise onun için kendi nefsimizden başlayarak gerekli adımları atarız" ifadesini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"İnşallah 2 Kasım sabahı güzel bir Türkiye'ye uyanacağız. Millet ne derse o güzeldir. Biz 7 Haziran'da böyle bir üzüntülü akşam yaşadık ve bunun sirayet edeceğini Konya'da, Ankara'da gördüğümde arkadaşlara da söyledim, 'Her işte bir hayır vardır' diyen bir kültürden geliyoruz. Bu bizim için hayırdır. Gereğini yaparız, Rabbimiz daha iyisini nasip eder. Ama yok, millete küsülürse, bu olanda hayır değil de şer aranırsa, o zaman onun bereketi kalmaz. Eminim şimdi, 7 Haziran'dan çok daha iyi bir neticeyle '7 Haziran'da olanda belki de hayır vardır' diyerek, 2 Kasım sabahı hep beraber iyi bir Türkiye'ye uyanacağız. İstikrarlı, kendi içinde meselelerini çözen, kutuplaşmaları, gerilimleri azaltan, yeni bir siyaset dilini, üslubunu oturtan bir dönem olmasını ümit ediyorum. İnşallah tek parti iktidarının sağlandığı, dolayısıyla bir süreklilik ve istikrar probleminin yaşanmadığı, büyük projelerin hayata geçirildiği bir sabaha uyanacağız. Bu anlamda da netice bakın ne olursa olsun, bütün vatandaşlarımızı bağrımıza basacağız, hiç kimseye küsmeyeceğiz, hiç kimseyi dışlamayacağız, hiç kimseye sert bir üslup kullanmayacağız. Herkese bu ülkenin vatandaşı olmak hasebiyle saygı gösterilen yeni bir dönem için gayret sarf edeceğiz. Ama hiç tereddüdüm yok, Allah'ın izniyle bu millet inşallah 2 Kasım sabahı bize çok daha ümitle uyanacağımız, sadece 'Olanda hayır vardır' değil, aynı zamanda şükür namazı kılacağımız bir netice verecektir."

- "İnşallah güzel bir balkon konuşması yapacağız"

"Şöyle kuvvetli bir AK Parti iktidarı sonucunu aldığınız zaman o balkonda Türkiye'nin 4 yıllık geleceği için Sayın Başbakanımız nasıl bir perspektif öneriyor? 4 yıl sonrasının Türkiye'si nasıl olacak?" sorusuna ise Davutoğlu, "İnşallah güzel bir balkon konuşması yapacağız, netice ne olursa olsun. O güzel bir gelenek, bizim balkonda halkımızın önüne çıkıp neticeyle ilgili kanaatimizi beyan etmemiz" yanıtını verdi.

Balkon konuşmasının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, başbakanlığı döneminden kendilerine geçen bir gelenek olduğunu anımsatan Davutoğlu, "İnşallah mesajlarımızı vereceğiz. Önümüzdeki 4 yıl için de daha sonraki dönemler için de vereceğimiz mesajlar olacak; birlik, beraberlik, kardeşlik mesajları" açıklamasında bulundu.

Bu seçimin, aynı zamanda zor şartlarda yapılan bir seçim olduğunu kaydeden Ahmet Davutoğlu, "Terörle mücadele yürütüyoruz. Bir taraftan oyu kullanmaya hazırlanıp seçim kampanyası yürütürken, diğer taraftan aklımız, kulağımız hep huzur ve demokrasi operasyonunda kahramanca mücadele eden askerlerimizde, polislerimizde. Buradan bir kez daha hepsine ve ailelerine teşekkürü bir borç biliyorum. Bu zor zamanlarda böyle yiğitlere, böyle kahramanca mücadele eden vatan erlerine ihtiyaç vardır" diye konuştu.

Davutoğlu, "İnşallah balkon konuşmasında, bu anlamda önümüzdeki dönemin, kardeşlik dönemi, terörün sona erdirildiği bir barış dönemi, bir iç huzur dönemi, gerilimlerin azaldığı, yok edildiği bir yeni anlayış dönemi ve aynı zamanda da başlayan hiçbir projenin yarım kalmadığı, yeni vizyonlarla ülke ufkunun önünün açıldığı, artan refahtan herkesin hisseyab olduğu bir dönemin ilk işaretlerini vereceğiz" dedi.

- "Halkımız kendisinden fedakarlık yapar ama ülkeden fedakarlık yapmaz"

Halkın, miting meydanlarına ne alacağını düşünerek gelmediğini belirten Davutoğlu, "Bizim nasıl olsa en iyisini yapmaya çalışacağımızı biliyor. Bizim halkımız, meydanlara, kendisine verdiğimiz talepleri dinlemek ya da o talepleri dile getirmek için gelmiyor, desteği beyan etmek için geliyor. 'Bu halkın, bu meydanların sahibi biziz' demek için geliyor. 'Bu vatanın sahibi biziz' demek için geliyor. Çok ilginç. Tabii biz gereğini yapacağız ve bütün bu vaatlerin hepsi halkımıza hizmet etmek için söylediğimiz" değerlendirmesinde bulundu.

"Ben hep bakıyorum, nerede heyecan yüksek dozda oluyor. Vaatler kısmından daha çok yüksek dozda coşku, heyecan, Türkiye'yle ilgili büyük vizyonları çizip, büyük Türkiye idealini anlattığımız yerde oluyor" ifadesini kullanan Davutoğlu, mitinglerdeki coşkunun, 7 Haziran'dan daha fazla olduğunu söyledi.

Davutoğlu, "Yani kastettiğim, o vaatlerin önemsiz olması değil. Bizim halkımız, gerektiğinde fedakarlık yapabilen bir halk olduğunu her zaman gösterdi. Kendisinden fedakarlık yapar ama ülkeden fedakarlık yapmaz" ifadesini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, 2011 Milletvekili Genel Seçimi'nde, Konya'nın Ereğli ilçesinde mitingde, sulama sisteminden bahsedince halkın kendisine "Somali" diye cevap verdiğini anımsatarak, şunları söyledi:

"Yani Somali'de yaptığımız yardımlar öylesine yüreğine işlemiş ki 'Sulamayı nasıl olsa bizimkiler çözer' diyor. Önemli olan Türkiye'nin itibarının, dünyada yükselmiş olması ve Türkiye'nin vatandaşlarının her yerde saygı görmesi. O bakımdan bu vaatlerin hepsi halkımıza dokunan vaatler. Gereğini de yapacağız. Ama halkımızı heyecanlandıran sadece bu vaatler değil, meydanlara getiren, bu ülkeye sahip çıkma inancı; hele hele Konya'da... Bu ülkeye sahip çıkmak için Konyalı... 81 vilayetimizin bütün vatandaşları her zaman meydanlardadır. Ben her yerde aynı, Diyarbakır'da dün aynı heyecanı gördüm, Malatya'da gördüm, Samsun'da, Erzurum'da, İzmir'de, Manisa'da, Bursa'da, her yerde bu heyecanı gördüm."

Bütün halkı oy vermeye davet eden Davutoğlu, vatandaşların bu şekilde ülke kaderine ve geleceğine sahip çıkacağını ümit ettiğini belirtti.

(Bitti)