Başbakan Ahmet Davutoğlu, şehirlerin şehir olması için bin yıllık bir sınavdan geçmesi gerektiğini söyledi.

Amasya’da belediye başkanları ile toplantısı gerçekleştiren Başbakan Davutoğlu, toplantının ardından Taşhan’da sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle yemekte bir araya geldi. Yemekte konuşan Başbakan Davutoğlu, Amasya şehrini çok sevdiğini belirterek, “Bu şehrin her bir taşını korumak kutsi bir görevdir” dedi.

Şehrin şehir olması için bin yıllık bir sınavdan geçmesi gerektiğinin altını çizen Başbakan Davutoğlu, “Bizim şehirlerimizin özelliği dünya şehirleri arasında kaliteyi, moderniteyi ve küreselleşmeyi aynı anda yaşayan şehirlerdir. En başta İstanbul sembol şehrimizdir. Şimdi küreselleşmenin izlerini taşıyan bir süreç içersindedir. Bizim Amasya kadimi köklü bir şekilde yaşarken, modernite ile karşılaştığında tahribat tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Birçok şehrimiz apartmanlaşma aşkı ile mesken kültürümüzün mimari geleneğimizin zamanla yıpratılmasına hatta oradaki genel mimari dokusunun bozulmasına sebep verdi. Şehrin estetiği mimaridir, insanın estetiği de ahlaktır. Bizim asli görevimiz belediyecilikte şehir yönetiminde insan ve ahlak unsurunu öne çıkarmaktır. Bugün şehrimizin çirkinleşmesindeki en önemli şey, çok vahşi bir rekabet halinde dikey mimarinin kadim kültürüne yol açan aç gözlülüktür” diye konuştu.

TOKİ başta olmak üzere bütün kurum ve belediyelerin geçmiş dönemlerden ders çıkararak bu dokuları korumasını isteyen Başbakan Davutoğlu, “Gelecek nesillere güçlü bir şekilde aktarılması olur. Hem hizmet edeceğiz, hem de alt yapıyı en iyi şekilde koruyacağız. O alt yapının üzerindeki şehrin dokusunu da tarihi bir emanet olarak geleceğe aktaracağız” şeklinde konuştu.