Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Siirt İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada, Meclis’teki odasında halen dinleme cihazı bulunduğunu, nerede olduğunu da bildiğini fakat dinleyip biraz insanlık öğrensinler diye çıkarmadıklarını söyledi.

Kongreye, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın yanı sıra HDP’li milletvekilleri, belediye başkanları ve partililer katıldı. Burada konuşan Demirtaş, 2015 seçimlerinde parti olarak seçime gireceklerini söyledi. Demirtaş, "HDP Siirt’te bugün yapacağı ilk kongre ile birlikte inşallah hak ettiği bütün halkların temsiliyetini sağlayacak, layık olduğu bir yerel yönetime imza atacak. 2015 milletvekili seçimlerinde parti olarak yüzde 10 barajını aşacağımız seçimlerinde kazanacağız. Ancak bunun için çok çalışacağız, gece gündüz demeden, gitmediğimiz ev çayını içmediğimiz vatandaş bırakmayacağız. İster geçen dönem AKP’ye oy versin, ister CHP ve diğer partilere oy versin, yadırgamayacağız seçmenin ayağına gidip oyunu isteyeceğiz. Bunun içinde gençlere ve parti kadın örgütlerine güveniyoruz" diye konuştu.

"ANADİLDE EĞİTİM KÜRTLERİN HAKKIDIR"

Anadilde eğitimin Kürtlerin anasının sütü gibi hakkı olduğunu belirten Demirtaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Düşünün bir halk kendi anadilinde bir eğitim ve hizmet almak istiyor. Hayır diyor, siz bölücüsünüz, olmaz deniliyor. Ama zorla Osmanlıca öğretmeye gelince, zorla din dersine gelince ve vatandaşa istese de, istemese de yaptıracağım diye diretiyorlar. Elimizde şimdi bir alternatif var Halkların Demokratik Partisi, işte tüm Türkiye’yi kucaklayabilecek tek parti olarak Türkiye’nin bütün halklarını eşit, adil yönetim partisi olarak seçimlere hazırlanıyor ve inşallah ilk seçimlerde artık bize iktidar kapıları açılacak. Türkiye’yi artık sizler yöneteceksiniz. Hükümete kalsa Cumhurbaşkanına kalsa hepimizi birbirimize düşman etmek istiyorlar. Başbakan’ın ve Cumhurbaşkanının söylemleri bu ülkede kardeşliği sağlayamaz. Kalıcı barışı sağlayamaz. Onu ancak biz yapabiliriz. Ülkeye barışı ancak biz getirebiliriz. Bizim düşüncemiz siyasi çizgimiz dışında halkların eşit birliğini savunan hiç kimse yok. Herkes kendi derdine düşmüş durumda, herkes her koyun kendi bacağından asılır anlayışı ile siyaset yapıyor, ama biz öyle yapmayacağız" şeklinde konuştu.

"İSLAMİYET’TE LÜKS VE İSRAF HARAMDIR"

Diyanet İşleri Başkanı’nın 1 trilyonluk araca bindiğini belirten Demirtaş, İslamiyet’te lüks ve israfın haram ve günah olduğunu, alınan son model aracın halkın cebinden gittiğini dile getirdi. Demirtaş, "Diyanet İşleri Başkanı bakın en lüks makam aracı aldı. Kendisi Diyanet İşleri Başkanı, bir din adamı. Bak aramızda din adamları var, seydalarımız, mellelerimiz var. Din adamının son derece lüks sıfır bir Mercedes’e ihtiyacı var mı? İşte Türkiye’nin Diyanet İşleri Başkanı bir trilyonluk Mercedes aldı kendine. Diğer makam aracı eskimiş bunun adı israftır" ifadelerini kullandı.

"BENİM EVİMİ TELEFONUMU MECLİSTEKİ ODAMI HALEN DİNLİYORLAR"

Bu ülkede Cumhurbaşkanı, Başbakan ve MİT’in dinlendiğini savunan Demirtaş, "Cumhurbaşkanı ve Başbakanının konuşmalarını dinleyin cemaate operasyon yapılıyor ya tutuklamalar yapılıyor. Diyor ki hem Cumhurbaşkanı, hem de Başbakan her mikrofona çıktıklarında diyorlar ki; bunlar ülkenin Cumhurbaşkanını dinlediler, MİT’ini dinlediler, Başbakanı dinlediler, Genelkurmay Başkanını dinlediler. Tamam dinlediler. Peki konuşmalarında bunlar muhalefeti de dinlediler diye bir cümle duydunuz mu? Yok, bizi de dinlediler ve halen dinliyorlar. Muhalefet liderlerini milletvekillerini dinlediler, izliyorlar. Ama Cumhurbaşkanı ve Başbakan bizim hakkımızı savunmuyor. Onların derdi kendileri ile kendi foyaları ortaya çıkacak diye korkuyorlar. Bizi halen dinliyorlar. Benim telefonumu halen dinliyorlar. Evimi, meclisteki odamı halen dinliyorlar, halen dinleme cihazları var benim odamda. Biz dinleme cihazlarını imha etmiyoruz, biz istiyoruz ki dinlesinler belki biraz adam olurlar. Yoksa emin olun meclisteki odamda dinleme cihazının nerede olduğunu iyi biliyorum. Ama çıkarmıyoruz, konuşmalarımızı dinleyip biraz insanlık öğrensinler istiyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından kongre, faaliyet raporlarının okunması ve delegelerin oy kullanımının ardından sona erdi. Tek liste ile girilen seçimde HDP Siirt il Başkanlığı’na Abdullah Çetin getirildi.