TBMM (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan başkanlığında toplanan TBMM Dışişleri Komisyonuna, Türk dış politikasındaki son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Çavuşoğlu, bugün sadece Türk dış politikasının değil, dünyanın da odaklandığı yerin Suriye olduğunu belirtti.

Rus hava saldırıları devam ettiği ve Suriye rejim güçleri belli gruplarla saldırılarını sürdürdüğü için daha önce müzakere ortamı oluşmadığına işaret eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Suriye'de esas çözüm siyasi çözümdür. Terör örgütleriyle mücadele devam etmeli. Kim olursa olsun ve neye hizmet ederse etsin terör örgütleriyle mücadele edilmeli. Çatışmalar durdurulsa da Suriye'deki terör örgütleriyle mücadele devam edecek ama diğer taraftan siyasi çözüm arayışlarını da devam ettirmemiz lazım" dedi.

-"Terör örgütüyle iş birliği yapmak zafiyettir" -

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, YPG ile PKK arasında ayırım olmadığını kaydederek ikisinin de aynı olduğunu söyledi. YPG'nin tüm kademelerinde PKK'lı teröristlerin olduğunu belgeleriyle muhataplarına verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerinin altını çizen Çavuşoğlu, bazı Avrupa ülkelerinin bu gelişmeyi görmeye başladığını dile getirerek ABD'den ne kadar çelişkili bilgiler gelse de Kerry'nin YPG'nin de güvenilmez olduğunu söylemesinin önemli olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, "Terör örgütleriyle iş birliği yapmak çocuk oyuncağı değildir, çok tehlikelidir, ateşle oynamak gibidir. O yüzden bir terör örgütüyle mücadele ederken, ideolojisi farklı diye başka bir terör örgütüyle iş birliği yapmak zafiyettir, acizliktir, aynı zamanda çok büyük yanlışlıktır" dedi.

-"Suriyelilerin işlediği suç oranı yüzde bir bile değil" -

Suriyelilerin sürekli suça bulaştığı iddiasının doğru olmadığını anlatan Çavuşoğlu, Gaziantep'in nüfusunun yüzde 18'inin Suriyeli, bugüne kadar Suriyelilerle ilgili hukuki işlem oranının sadece yüzde 3 olduğunu bildirdi. Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Yüzde 3'ün hepsine, Suriyeliler suç işlemiştir diyemeyiz. Bazen kendi aralarındaki uzlaşmazlıklardan kaynaklanıyor, bazen de bizim vatandaşlarımızın onlara yönelik eylemlerini kapsıyor. O yüzden Suriyelilerin işlediği suç oranı yüzde bir bile değil bir şehirde. Bu nedenle onları potansiyel suçlu gibi görmek insani değil."

-"Sabırla ilişkilerimizin düzelmesini bekliyoruz" -

Rusya ile ikili ilişkileri düzeltmek için Türkiye'nin samimi gayretleri olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Rusya'nın duygusal tepkilerine ölçülü cevaplar verdik, Rusya'nın bize yönelik aldığı kararlara karşılık vermedik. Sabırla ilişkilerimizin düzelmesini bekliyoruz" diye konuştu.

-"ABD önemli müttefiğimizdir" -

Türkiye ile ABD arasındaki karşılıklı üst düzey ziyaretlerin süreciğine dikkati çeken Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Başbakanımızın bir ziyareti olacak, Sayın Cumhurbaşkanımız nükleer zirve çerçevesinde Washington'u ziyaret edecek. John Kerry'nin bana daveti var, ben de ikili ziyaretimizi gerçekleştirmek üzere bu yılın uygun zamanı içinde ABD'ye gideceğim. ABD ile bazı konularda görüş ayrılığımız olabilir ama ABD bizim önemli müttefiğimizdir, model ortağımızdır. Önemli olan görüş ayrılığı olduğu noktalarda da samimi bir şekilde bunları paylaşabilmek ve birbirimizi anlayabilmektir. Ama teröre destek ve terörle mücadele konusundaki hassasiyetleri de korumamız lazım."

Muhabir: Coşkun Ergül